Με εκκαθαρίσεις στελεχών στον επιχειρησιακό βραχίονα της αστυνομίας τα οποία ενεπλάκησαν στον χειρισμό της καταγγελίας της 28χρονης δολοφονηθείσας Κυριακής, απαντά η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να περιορίσει την οργή. Παράλληλα, με τον επικοινωνιακό χειρισμό καλλιεργείται το έδαφος για μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να οδηγήσουν στην ανάκτηση της καταρρακωμένης αξιοπιστίας του θεσμού της.
Την καρατόμηση του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων και του τηλεφωνητή της Αμέσου Δράσης που διαχειρίστηκε την κλήση της 28χρονης δολοφονηθείσας Κυριακής, ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ, λίγες ώρες μετά τη διαρροή της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας της με το κέντρο της Άμεσης Δράσης.
Ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα έχει απομακρυνθεί επίσης από τη θέση του, ερευνάται από την ΕΛ.ΑΣ. και είναι αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηχητικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εστάλη ατόφιο από χθες, από την ίδια την Αστυνομία στον εισαγγελέα και στον διεξάγοντα την εσωτερική έρευνα εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ.
Το ηχητικό είναι μέρος της δικογραφίας ενώ η έρευνα για όλους τους εμπλεκόμενους έχει ξεκινήσει ήδη από χθες. Ελέγχονται όλοι, ενδελεχώς και στο Α.Τ. και στο 100, ενώ έχουν ληφθεί καταθέσεις από όλους.
Αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα έως την Παρασκευή, όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου ο εισαγγελέας να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους σε απολογία.
Η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ είναι αντίστοιχη με αυτή που είχε λάβει επί υπουργείας Γιάννη Οικονόμου για την δολοφονία του Μιχάλη έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, η οποία όμως δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί, αλλά οι Κροάτες που είχαν συλληφθεί ως βασικοί ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Audidor’s note: Η εκμετάλλευση της συγκυρίας
Όπως επισήμανε το Crisis Monitor σε προγενέστερο θέμα στόχος τέτοιων ενεργειών δεν είναι η απόδοση δικαιοσύνης, αλλά η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, ο επικοινωνιακός έλεγχος της κατάστασης και η προδιαμόρφωση του εδάφους για την επιβολή μεταρρυθμίσεων, κάποιες από τις οποίες θα ήταν άλλως αντιδημοφιλείς και θα συναντούσαν ισχυρές αντιστάσεις.
Την ίδια ώρα, στη Βουλή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε την μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα ώστε η γυναικοκτονία να συμπεριληφθεί στις επιβαρυντικές συνθήκες του νόμου για τις ανθρωποκτονίες. Η στάση αυτή -αν και αναμενόμενη- είναι ενδεικτική της προσπάθειας προώθησης πολιτικά χρωματισμένων μεταρρυθμίσεων, με γνώμονα την εκλογική βάση της κυβέρνησης.