Μεγάλη υποχώρηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και ιδιαίτερα στη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία στην Ελλάδα κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, καταγράφει έρευνα της Public Issue.
Δραματική απαξίωση των θεσμών στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα της Public Issue, με τους πολίτες να μην χάνουν την εμπιστοσύνη τους και να φοβούνται Δικαιοσύνη και Αστυνομία, αντιστρέφοντας πρόοδο 10ετιών την τελευταία 5ετία.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ευρεία κοινωνική απαξίωση, με έμφαση στην τελευταία 5ετία, ενώ προηγουένως, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση έβαινε βελτιούμενη, έστω και οριακά. Η πτώση που ξεκινάει από το 2019 επιβεβαιώνει την υποβάθμιση της Ελλάδας στους σχετικούς δείκτες διεθνώς, όπου έχει παρατηρηθεί σημαντική κάμψη στη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία του Τύπου, ζητήματα που έχει εγείρει -μεταξύ άλλων- και η Κομισιόν.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Publuic Issue αν και δε “κομίζουν γλαύκα εις Αθήναις” υπογραμμίζουν την εμπέδωση της κατάρρευσης των θεσμών στην κοινωνία, αναδεικνύοντας την κρίση αξιοπιστίας των θεσμών, που αποτελεί -παραδοσιακά- προοίμιο και οικονομικής παρακμής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι η ποιότητα της Δικαιοσύνης και η Ελευθερία του Τύπου περιλαμβάνονται στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για το αξιόχρεο και τις προοπτικές της οικονομίας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα στη Δικαιοσύνη έχουν καταστήσει κομβικά όλοι σχεδόν οι οίκοι αξιολόγησης, με τη Moody’s να διατηρεί την Ελλάδα δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και την DBRS να τα θέτει ως προαπαιτούμενα για περαιτέρω αναβάθμισης. Η Κομισιόν έχει αναγάγει το έλλειμμα αξιοπιστίας και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα σε μείζον, σε παραπάνω από μία περιστάσεις, σε βαθμό που πλέον χαρακτηρίζεται ρίσκο ως προς την εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η δημοσκόπηση
Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Το 70% των πολιτών δεν την εμπιστεύεται, το υψηλότερο από το 2007 που που υπάρχουν στοιχεία. Τότε αυτοί που απαντούσαν ότι «μάλλον δεν την εμπιστεύονται» ήταν μόλις 44%!
Σε δυσχερή θέση και η αστυνομία, με την αποδοχή από τους πολίτες να μειώνεται κατακόρυφα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2018 το 22% των πολιτών δήλωναν ότι δεν την εμπιστεύονται, ενώ το 2021, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 55% και σήμερα είναι στο 54%.
Λιγότεροι από ένας στους δέκα πολίτες εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, ενώ η Βουλή «βαθμολογείται» με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της της τελευταίας εικοσαετίας.
Τα σχόλια της Public Issue:
- Τα κόμματα, ως πολιτικός και κοινωνικός θεσμός, παραμένουν πλήρως απαξιωμένα. Τα εμπιστεύεται μόλις το 9% των πολιτών. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.
- Η κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών είναι εδώ. Η κοινωνική εμπιστοσύνη στη Βουλή συνεχίζει να μειώνεται (18%). Καταγράφει, μάλιστα, το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, μετά το 2011 (11%)
- Λιγότεροι από 3 στους 10 (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη και τους δικαστές. Οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που δημοσιοποιούνται έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου.