Τους τόνους προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και προς το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει ο CEO της Intrakat, καθώς εγείρει -εν νέου και χωρίς περιστροφές- θέμα απώλειας πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα χρονικά περιθώρια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) είναι δεδομένα και εάν δεν καταστεί εφικτό να δημοπρατηθούν και να ανατεθούν τα έργα του RRF, τότε η χώρα θα χάσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Και ένας λόγος για αυτό θα είναι η μη επίλυση του προβλήματος της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Intrakat, κ. Αλέξανδρος ΕΞάρχου, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου «Υποδομές και Δίκτυα: Η Ελληνική Πραγματικότητα. Εκσυγχρονισμός, Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και εκπροσώπων του τεχνικού κλάδου.
Αν και είναι πολλοστή φορά που ο Αλέξανδρος Εξάρχου αναδεικνύει το ζήτημα των εγγυητικών επιστολών και όπως φαίνεται το έχει προωθήσει και θεσμικά, εν τούτοις η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται να έχει το ζήτημα σε τροχιά ωρίμανσης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αντίσταση από τις συστημικές τράπεζες, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δείξει ιδιαίτερη ζέση για το ζήτημα. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει η στάση των άλλων κατασκευαστών, οι οποίοι διατηρούν χαμηλούς τόνους, επιχειρώντας είτε να μη “σηκώσουν σκόνη” και να μην προκαλέσουν ερωτηματικά για την επάρκεια των οικονομικών τους δεικτών, είτε γιατί δεν θέλουν να “κάψουν” χαρτιά, είτε γιατί μπορεί να μην αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα. Βέβαια, στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και σενάρια κανιβαλισμού εταιριών και έργων, λόγω προβλημάτων με εγγυητικές επιστολές. Σε αυτή τη φάση όμως και επειδή τα χρονιδιαγράμματα του RRF είναι εξαιρετικά… σφιχτά, δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.
Σε κάθε περίπτωση, ελλείψει συγκρότησης μετώπου και θεσμικής ανάδειξης του ζητήματος, το ενδεχόμενο επίλυσης αποδυναμώνεται. Το ζήτημα εν και προειδοποιήσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου θα… επαληθευτούν.
Τί είπε ο Εξάρχου
Όπως τόνισε κ. Εξάρχου, το θέμα των εγγυητικών επιστολών είναι ένα «πολυτελές» πρόβλημα σε σχέση με το παρελθόν της κρίσης, η οποία άφησε την Ελλάδα με μόλις 4 συστημικές τράπεζες. Αιφνιδίως, στη συνέχεια, δημοπρατήθηκε σε πολύ μικρό διάστημα ένας μεγάλος αριθμός έργων, οι εταιρίες απέκτησαν ιστορικό υψηλό ανεκτέλεστου και υποχρεώθηκαν να εκδώσουν μεγάλο αριθμό εγγυητικών που ξεπερνά τις δυνατότητες των συστημικών τραπεζών. Σε αντιδιαστολή με την ελληνική πραγματικότητα, στη Ρουμανία ο αντίστοιχος αριθμός των τραπεζών ανέρχεται στις 30, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat και επισήμανε ότι το ζήτημα των εγγυητικών έχει προκύψει ως συνέπεια της κρίσης και της υπερρύθμισης του τραπεζικού συστήματος, η οποία έχει καταστήσει την έκδοση εγγυητικής επιστολής ισοδύναμη της χορήγησης δανεισμού.
Ο κ. Εξάρχου παραδέχθηκε ότι παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να επιλύσουν το πρόβλημα, οι εσωτερικοί τους κανονισμοί και το ρυθμιστικό πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) καθιστούν την έκδοση ακόμη και μίας εγγυητικής επιστολής της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, εξαιρετικά δύσκολη. «Φοβούμαι ότι θα έρθει η χρονική στιγμή που θα είναι αδύνατη η έκδοση εγγυητικής επιστολής» υπογράμμισε και έκανε έκκληση να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες αυτές του παρελθόντος.
Ο CEO της Intrakat πρότεινε να τροποποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία, θεσπίζοντας τον αυτοδίκαιο τερματισμό μίας εγγυητικής επιστολής με την έκδοση του πιστοποιητικού οριστικής παραλαβής του έργου. Επίσης, εισηγήθηκε την κατάργηση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών για τις προκαταβολές των έργων και την υιοθέτηση του Ρουμανικού μοντέλου, που θέλει την δέσμευση της προκαταβολής σε ειδικό λογαριασμό που θα κινείται μόνο μετά την υποβολή στοιχείων ότι ο ανάδοχος πράγματι προχώρησε σε δαπάνες για το εκάστοτε σχετικό έργο. Έτσι, κατ’ αυτόν τον τρόπο το έργο θα καλύπτεται από την αρχική εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου και καθώς δεν θα απαιτείται η έκδοση επιπρόσθετης εγγυητικής, θα απελευθερωθούν σημαντικοί πόροι προς όφελος των νέων έργων.
Τέλος ο Αλέξανδρος Εξάρχου παρατήρησε ότι, πέρα από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ένα έργο θα πρέπει να δημοπρατείται υπό την προϋπόθεση της ωριμότητας των μελετών και των ολοκληρωμένων απαλλοτριώσεων. Και αυτό γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, ο κατασκευαστής υφίσταται ζημιά όσο περιμένει να επιλυθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων – συνήθως για άγνωστο χρονικό διάστημα.