Το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει θετικό και οι προσδοκίες για τα επιτόκια παίζουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό.
Η ρευστότητα στο σύστημα παραμένει άφθονη, ενώ τα μεγάλα κέρδη αντισταθμίζουν το αυξημένο κόστος. Ο διαφαινόμενος διαφορετικός βηματισμός Fed – ΕΚΤ δημιουργεί συνθήκες επιτοκιακού και νομισματικού arbitrage. Ο ήπιος χειμώνας έχει συμβάλλει στον έλεγχο των τιμών ενέργειας, τη διατήρηση υψηλού επιπέδου αποθεμάτων και την ηπιότερη προσαρμογή της βιομηχανίας στο αυξημένο κόστος κεφαλαίου. Έτσι, φαίνεται ότι παρά τις αναταράξεις εν πτήσει, από τα κενά αέρος, η προσγείωση θα είναι ομαλή με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Βρετανία και την Ιαπωνία να αποφεύγουν την ύφεση.
Στην Ασία το πρωί της Πέμπτης επικράτησαν ανοδικές τάσεις με τις αγορές να παίρνουν τη σκυτάλη από τη Wall Street. Έτσι, νέα ιστορικά υψηλά σημείωσε ο S&P ASX στην Αυστραλία. Ανοδικά έκλεισε η αγορά του Χονγκ Κονγκ μετά την απόφαση της S&P να διατηρήσει σταθερή την αξιολόγηση της οικονομίας. Σε θετικό έδαφος και οι μετοχές στην Κίνα, καθώς φαίνεται ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αποδίδουν καρπούς στο μέτωπο της οικονομίας.
Εξαίρεση αποτέλεσε ο Nikkei-225 στο Τόκιο που έκλεισε βαθιά στο κόκκινο, καθώς οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται πλέον χωρίς το δικαίωμα, εξέλιξη που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε πιέσεις στην αγορά.
Η εικόνα των αγορών
Τα futures της Wall Street δείχνουν σταθεροποιητικό άνοιγμα την Πέμπτη, μετά την ανάκαμψη των βασικών δεικτών στην προηγούμενη συνεδρίαση, με τον S&P 500 να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό.
Στις εκτεταμένες συναλλαγές, η RH εκτινάχθηκε 8% καθώς η αλυσίδα λιανικής λιανικής επίπλων σπιτιού ανακοίνωσε σταθερές προοπτικές για τη ζήτηση, αν και τα τριμηνιαία αποτελέσματα της εταιρίας ήταν κατώτερα των προβλέψεων.
Την Τετάρτη, ο Dow σημείωσε άνοδο 1,22%, ο S&P 500 κέρδισε 0,86% και ο Nasdaq Composite 0,51%. Και οι 11 τομείς S&P έκλεισαν με κέρδη, με επικεφαλής τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ακίνητα και τους βιομηχανικούς κλάδους. Και οι τρεις μεγάλοι δείκτες βρίσκονται οδεύουν για το δεύτερο σερί ανοδικό τρίμηνο και τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Ανοδικά έκλεισαν τα 10ετή αμερικανικά και ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα αναφοράς.
Ανοδικά έκλεισαν ο χρυσός και το ασήμι, ενώ χαμηλότερα έκλεισαν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο χαλκός.
Οι επενδυτές προσβλέπουν τώρα στην πιο πρόσφατη έκθεση του δείκτη τιμών PCE των ΗΠΑ την Παρασκευή, που είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα, το ΑΕΠ προϊόν και το καταναλωτικό κλίμα θα ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη.
Οι δείκτες
- Όλοι οι κύριοι μετοχικοί δείκτες των ΗΠΑ έκλεισαν υψηλότερα. Russell 2000 +2,1%, DJIA +1,2%, S&P 500 +0,9% και Nasdaq +0,5%.
- Τα 2ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα έκλεισαν -2 bps/4,54%, Το 5ετές -4 bps/4,18%, Το 10ετές -4 bps/4,20% και 30ετές -4 bps/4,36% .
- CDX-NAIG έκλεισε -2bps/51bps και CDX-NAHY 329bps.
- Ο χρυσός έκλεισε +1,6%/2.213$ ανά troy oz, το ασήμι +0,5%/$24,75 ανά troy oz και ο χαλκός -0,2%/$4,00 ανά λίβρα.
- Το αργό πετρέλαιο WTI έκλεισε -0,3%/$81,35 ανά βαρέλι και το φυσικό αέριο έκλεισε -3,9%/$1,72 ανά mmbtu.
- Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών έκλεισαν υψηλότερα εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο FTSE τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητος. Μαδρίτη +1,1%,, Γερμανία +0,5%, Γαλλία +0,3% και Ιταλία +0,2%.
- Τα μεγάλα 10ετή ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έκλεισαν υψηλότερα. Γερμανία -6bps, Ισπανία -5bps, Γαλλία/Ηνωμένο Βασίλειο -4bps και Ιταλία -3bps.
- Το αργό Brent έκλεισε -0,3%/85,41 δολάρια το βαρέλι.