Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη καταψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το πολιτικό σκηνικό όμως έχει εισέλθει σε αναπόδραστη τροχιά ανασύνθεσης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να εντείνουν πιέσεις και να αναπτύσσουν βηματισμό προκειμένου να καρπωθούν την πρόδηλη κυβερνητική φθορά.
Με την κυβέρνηση σε συμπληγάδες επιχειρηματικών συμφερόντων και σκανδάλων, η καταψήφιση της πρότασης μομφής δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της αναγκαίας κυβερνητικής συσπείρωσης στη Βουλή και η εμπέδωση του χάσματος που τη χωρίζει από την κοινωνία.
Ενώ όμως η κυβέρνηση βάλλεται και αποδεικνύεται δέσμια της αλαζονείας της, η αντιπολίτευση καλείται να αναταχθεί και να εκφράσει κοινωνικές ανησυχίες και ρεύματα, τα οποία αποσπώνται είτε από το πλειοψηφικό ρεύμα, είτε βρίσκονται απριόρι στην κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων, αδυνατώντας να βρουν σύνδεση με το πολιτικό προσωπικό.
Η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε με 159 ψήφους, ενώ υπέρ ψήφισαν 141, δίνοντας την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβεβαιώσει την στήριξη των στελεχών και φραξιών που είχαν συγκρουστεί μαζί του σε κρίσιμα νομοσχέδια όπως ο γάμος των ομοφύλων. Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση συνέκλινε στην ανάγκη αλλαγής συσχετισμών στη Βουλή για την πιο αντιπροσωπευτική έκφραση της κοινωνίας.
Η τριήμερη συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους επισκιάστηκε από τις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, μετά από συνάντηση-επίσκεψη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Με τη μπάλα στο γήπεδό του και τη φθορά να βαραίνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα επιζητήσει διέξοδο σε μεταρρυθμίσεις και νέες πολιτικές. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται -ίσως και πριν τις Ευρωεκλογές- ένας μίνι ανασχηματισμός και η ανακοίνωση νέας χάρτας προτεραιοτήτων, οι οποίες όμως θα μετονομάζουν, χωρίς να διαφοροποιούν την ατζέντα.
Από την αντιπολίτευση τις εντυπώσεις κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση μομφής και έφερε στη Βουλή το σκάνδαλο της συνάντησης Μπρατάκου – Παπασταύρου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Στέφανος Κασσελάκης όντας εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός επιχείρησε να παρέμβει μέσω social media, αλλά με μειωμένο -συγκριτικά με άλλες φορές- αντίκτυπο.
Τον αντίκτυπο του “πολέμου των τριών ημερών” στην κοινωνία θα καταγράψουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, θέλοντας να αποτυπώσουν αντιδράσεις σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Τί είπε ο Μητσοτάκης
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για προσπάθεια εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών.
«Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειες τους. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την Πολιτεία.
Αναζητώντας ευθύνες και ενόχους ενδεχομένως ορισμένες φορές και στα τυφλά. Είμαι σίγουρος πως τώρα θα μας παρακολουθούν. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι βρίσκονται στα θεωρία της Βουλής.
Απευθύνομαι σε όλους και σε όλους ως πρωθυπουργός και ως πατέρας. Μέχρι στιγμής απέναντι σε αυτή την τραγωδία δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι. Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν επί δεκαετίες που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των σιδηροδρόμων. Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό. Εκείνο το βράδυ διαχρονικά κενά του ελληνικού κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Αυτά έλεγα τότε αυτά λέω και σήμερα.
Ομοβροντία κατά Μαξίμου
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολίασε ότι με την πρόταση δυσπιστίας, πέρα από τις παραιτήσεις των δυο υπουργών, Μπρατάκου και Παπασταύρου,«καταφέραμε και κάτι ακόμα, να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε για σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου». Είπε ότι με την απουσία του από τη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής είχε προσβάλει τη Βουλή, την κοινωνία και τη μνήμη των θυμάτων. Υποστήριξε ότι απουσίασε επειδή «δεν θέλατε να μπείτε στο κάδρο, να δώσετε απαντήσεις, να αναλάβετε ευθύνες, όμως ήρθε η στιγμή να δώσετε απαντήσεις, θέλετε δεν θέλετε ήρθατε σήμερα στη Βουλή και θα εκτεθείτε όπως χτες ο κ. Καραμανλής».
«Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνηση σας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ανταποκριθήκαμε και συμμετείχαμε σε αυτή την κοινή υποβολή της πρότασης», είπε, σχολιάζοντας ότι «δεν θα πάρουμε την άδεια σας για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα». «Όχι δεν απολογούμαστε σε κανέναν, δίνουμε λογαριασμό μόνο στην κοινωνία και μόνο από αυτή παίρνουμε εντολές, όχι σε υπουργούς του κ. Μητσοτάκη που απολογούνται μόνο σε συμφέροντα», ανέφερε.
«Ο πυρήνας της διαφθοράς παραμένει το Μέγαρο Μαξίμου», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το κόμμα του.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε δε, πως «παίζατε με τις πιθανότητες να γίνει μια τραγωδία» απευθυνόμενος στα στελέχη της κυβέρνησης.