Μπορεί η πρόταση μομφής να είναι καταδικασμένη να καταψηφιστεί στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης, οι εξελίξεις όμως που πυροδότησε εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, διαμορφώνοντες νέες δυναμικές ενόψει Ευρωεκλογών.
Το νέο πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει στην κοινωνία μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσαν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα καταγράψουν δημοσκοπήσεις τις προσεχείς εβδομάδες.
Ενόψει Ευρωεκλογών, το δυστύχημα των Τεμπών και η σκανδαλώδης προσπάθεια συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναδεικνύονται σε μείζονα ζητήματα. Εν αντιθέσει με τις υποκλοπές, ο θάνατος 57 ανθρώπων στα Τέμπη αποτελεί φωτιά που δεν σβήνει και δεν απομονώνεται. Τα ζητήματα της ακρίβειας, της μαζικής κατάσχεσης ακινήτων και της εκτόξευσης του κόστους στέγασης, έπονται, ενώ αντισταθμίζονται από την αύξηση του Τουρισμού και της εκμετάλλευσης BNB, καθώς τα ποσοστά ιδιοκτητών ακινήτων είναι υψηλά σε όλη τη χώρα.
Σκιωδώς παρών είναι σε όλη τη διαδικασία η Μαρία Καρυστιανού, της οποίας η αγόγγυστη μάχη ανέδειξε το θέμα και το έφτασε μέχρι την Ευρωβουλή, προκαλώντας συγκίνηση διεθνώς και αναγκάζοντας την ελληνική κοινωνία να επανεξετάσει την στάση της. Η ίδια βρέθηκε στο επίκεντρο προσπάθειας “δολοφονίας χαρακτήρα” από κυβερνητικούς παράγοντες και troll,.
Άγριο φινάλε στη Βουλή
Πλέον, το πολιτικό κλίμα έχει οξυνθεί, με τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει σε στρατηγική διάχυσης της πολιτικής ευθύνης και να υποβαθμίζει τις αποκαλύψεις για τους επικοινωνιακούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς που προδίδουν προσπάθεια συγκάλυψης σε όλα τα επίπεδα.
Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και η ψηφοφορία, κατά την οποία λογικά δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Η ασυλία Καραμανλή
Οι τόνοι το προηγούμενο διήμερο ήταν πολύ υψηλοί, ενώ κατά τη χθεσινή μέρα το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος θα βρεθεί στο επίκεντρο εκ νέου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν σύσταση προανακριτικής επιτροπής και άρση βουλευτικής ασυλίας για την παραπομπή του πρώην υπουργού στην τακτική Δικαιοσύνη και όχι σε Ειδικό Δικαστήριο.
«Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη», ανέφερε ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες. «Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα», τόνισε.
Το επικοινωνιακό στήσιμο
Η περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Βουλή θεωρείται προδιαγεγραμμένη καθώς το πινγκ – πονγκ ευθυνών και το παιχνίδι των εντυπώσεων κυριαρχούν, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να προσανατολίσει τη συζήτηση σε ορισμένες μόνο πτυχές και να αποφύγει τα καυτά ζητήματα των συστημάτων τηλεδιοίκησης, της πολιτικής παρέμβασης στην επιλογή του σταθμάρχη και της προσπάθειας συγκάλυψης με μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος, καταστροφή στοιχείων και την “μονταζιέρα”…
Η μπανανόφλουδα Παππά
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, κατάφερε να ελέγξει συνολικά τη δυναμική, με τη διαγραφή Ταμήλου αρχικά και την ευθυγράμμιση των παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών στη Βουλή και τα κανάλια.
Η αντιπολίτευση πάτησε μια μπανανόφλουδα με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί συντονισμού, οι οποίες κυριαρχούν τις τελευταίες ώρες, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να προσδώσει χαρακτήρα στημένου σκηνικού μεταξύ ολιγαρχών και αντιπολίτευσης για να στηρίξει το αφήγημα των “θυρωρών συμφερόντων” που επιμόνως επαναφέρουν, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες της αντιπολίτευσης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο ανταγωνισμός στην αντιπολίτευση
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει εγκαίρως ότι η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να αποδείξει ότι διαθέτει πυγμή, τσαγανό και δυναμική πρωθυπουργού εν αναμονή. Εν τη απουσία του Στέφανου Κασσελάκη -ο οποίος είναι εξωκοινοβουλευτικός και στρατευμένος- και με τον Αλέξη Τσίπρα εκτός της εξίσωσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προσπαθήσει να κερδίσει πόντους και να ανατρέψει την εικόνα αδυναμία του που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκτησε τη δεύτερη θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει υποσκελίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Στις ίδιες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρεώνεται το πολιτικό κόστος χάνοντας την πρωτιά από τον… “κανένα”.
Συνδυαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ανεβάσει τους τόνους στα κοινωνικά θέματα με αιχμή του δόρατος τα Τέμπη και στόχο να αναδείξει την καθαρότητα του Στέφανου Κασσελάκη έναντι του διεφθαρμένου Κυριάκου Μητσοτάκη και του ανεπαρκή Νίκου Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, θα επιμείνει στη στρατηγική της ήρεμης δύναμης, προσδιορίζοντας τα πυρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας ότι τα Τέμπη ήταν πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και αφήνοντας χωρίς αναφορά τον απών Στέφανο Κασσελάκη.
Μάχη για να μπει στην πολιτική εξίσωση της επόμενης ημέρας δίνει και η Νέα Αριστερά, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να παρέμβει ενεργά και με πρωτοβουλία στις εξελίξεις και ως εκ τούτου φαίνεται ότι υστερεί και δύσκολα θα μπορέσει να καρπωθεί δυσαρεστημένους από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση, καθώς οι άλλοι δύο σχηματισμοί, φαίνονται όμοροι και εφαρμόζουν στρατηγική ενίσχυσης της… συσπείρωσής τους.