Αν και διεθνώς η μάχη για την πράσινη φαίνεται ότι προχωράει δυναμικά, μια ματιά στις άδειες για γεωτρήσεις στις πιο βαθιές θάλασσες του πλανήτη λέει μια διαφορετική ιστορία…
Η Ινδία υπέβαλε αίτηση στη Διεθνή Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας (ISA) για δύο νέες άδειες για την εξερεύνηση τμημάτων του βυθού της θάλασσας του Ινδικού Ωκεανού για ορυκτά ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Εάν χορηγηθούν, η Ινδία θα έχει τέσσερις συμβάσεις, καθιστώντας την τη χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ενεργών συμβάσεων για έργα εξερεύνησης εξόρυξης βαθέων υδάτων στον κόσμο.
Όπως δείχνει το διάγραμμα με βάση τα δεδομένα του ISA, η Κίνα έχει επί του παρόντος πέντε συμβόλαια, καθιστώντας την κορυφαία χώρα όσον αφορά τις συμβάσεις για επιτρεπόμενη εξερεύνηση εξόρυξης βαθέων υδάτων.
Υπάρχουν επί του παρόντος 31 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τον ΙΣΑ, 30 από τις οποίες είναι ενεργές και καθεμία από τις οποίες έχει διάρκεια 15 ετών. Αρκετές από αυτές αφορούν κυβερνητικές οντότητες – για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Ινδίας, η κυβέρνηση της Πολωνίας, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας εμφανίζονται στον ιστότοπο του ISA. Ωστόσο, η πλειονότητα είναι ιδιωτικές εταιρίες που μέχρι στιγμής έχουν συνάψει συμβάσεις για εξόρυξη βαθέων υδάτων με τον ISA.
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες εξερεύνησης ορυκτών βαθέων υδάτων: εύρεση και συλλογή πολυμεταλλικών οζιδίων (PMN), πολυμεταλλικών σουλφιδίων (PMS) και πλούσιες σε κοβάλτιο κρούστες σιδηρομαγγανίου (CFC) στον βαθύ βυθό της θάλασσας.
Οι δύο νέες προτεινόμενες συμβάσεις της Ινδίας ισχύουν για τις δύο τελευταίες μεθόδους, πρώτον για την εξερεύνηση του PMS στην κορυφογραμμή Carlsberg του Κεντρικού Ινδικού Ωκεανού και δεύτερον για την εξερεύνηση CFC στον βαθύ βυθό της θάλασσας Afanasy-Nikitin στον Κεντρικό Ινδικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με τον ISA, η πλειονότητα των εταιριών που αναζητούν εξερεύνηση βυθού επικεντρώνονται σε πολυμεταλλικά οζίδια (19, με 17 από αυτά να επικεντρώνονται στη ζώνη κατάγματος Clarion-Clipperton), ακολουθούμενα από πολυμεταλλικά σουλφίδια (7) στη Νοτιοδυτική Ινδική Κορυφογραμμή, την Κεντρική Ινδική Κορυφογραμμή και τη Μέση
Atlantic Ridge και στη συνέχεια μόνο 5 εταιρείες που αναζητούν πολυμεταλλικούς φλοιούς στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Όπως περιγράφει το άρθρο του Gaby Ramirez για το Unbias the News, το θέμα της εξόρυξης βαθέων υδάτων είναι περίπλοκο και διχαστικό. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι για να διαχειριστούμε μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση, θα χρειαστούμε περισσότερα από αυτά τα πολύτιμα μέταλλα και γρήγορα.
Οι επικριτές υποστηρίζουν, από την άλλη πλευρά, ότι απαιτούνται πολύ περισσότερες πληροφορίες προτού ληφθούν περαιτέρω μέτρα, συγκεκριμένα για το πώς αυτές οι εξορύξεις θα επηρεάσουν το περιβάλλον αυτού που ονομάζεται «τελικό σύνορο» της Γης.
You will find more infographics at Statista