Στις κάλπες οδηγούνται φέτος πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν και για το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ βιώνουν στο πετσί τους μια νέα διαρκή οικονομική κρίση, που ξεκίνησε ως ενεργειακή, πέρασε σε εφοδιαστική, εξελίχθηκε σε πληθωριστική και συνεχίζει ως αγροτική, επάρκειας τροφίμων και ποιότητας ζωής.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα διεξαγάγουν εκλογές φέτος, με τις οικονομικές συνθήκες και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να κυριαρχούν στις συζητήσεις. Η κατακερματισμένη πολιτικά Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε νέες προκλήσεις.
Η Νότια Ευρώπη που πρωταγωνίστησε στην κρίση χρέους και στο μεταναστευτικό έχει κάνει πολιτική στροφή προς τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, με την εκλογή Μελόνι στην Ιταλία, Μητσοτάκη στην Ελλάδα και δεξιών στην Πορτογαλία. Τώρα, στις κάλπες προσέρχονται οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που βιώνουν από πρώτο χέρι την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και τις γεωοικονομικές επιπτώσεις της.
Η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Ρουμανία θα εκλέξουν προέδρους. Η Λιθουανία και η Ρουμανία θα εκλέξουν επίσης κοινοβούλια, όπως και το Βέλγιο, η Κροατία και η Αυστρία. Επιπλέον, οι ψηφοφόροι της ΕΕ θα επιλέξουν ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτές οι εκλογές θα αναδείξουν τον πολιτικό κατακερματισμό της Ευρώπης και θα δημιουργήσουν προκλήσεις για τη διακυβέρνηση.
Η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ παρέμεινε στάσιμη στα τέλη του περασμένου έτους. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, οι μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, παρουσίασαν ελάχιστη έως αρνητική ανάπτυξη. Ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι κρατικές δαπάνες και η κατανάλωση των νοικοκυριών ενίσχυσαν ελαφρά την ανάπτυξη, αλλά η οικονομική επέκταση κινείται στο 0,1 έως 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αν και η περιφερειακή οικονομία μπορεί να είναι σταθερή φέτος, οι προσδοκίες για ανάκαμψη είναι χαμηλές και πολλές κυβερνήσεις αρκέστηκαν απλώς στο να αποφύγουν την ύφεση.
Η ομαλή προσγείωση δείχνει ότι οι σχεδιασμοί των Κεντρικών Τραπεζών για τον έλεγχο του πληθωρισμού είναι επιτυχής, η μείωση της αγοραστικής δύναμης όμως θα έχει αντίκτυπο στο πολιτικό ισοζύγιο δύναμης.