Την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές – έως ότου κλείσει το Χ.Α. – κινούνταν με εμφατικό μάλιστα τρόπο σε νέα ιστορικά υψηλά και καινούρια ρεκόρ όλων των εποχών και οι δύο από τις τρεις δείκτες της Wall Street βρίσκονται επίσης σε τροχιά ιστορικών ρεκόρ, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας την κόπωση και το κλίμα εσωστρέφειας.
- Τρίτη σερί πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο
- Νέα διόρθωση στις τράπεζες, γράφουν απώλειες 3,83% το μήνα Μάρτιο
- Κάτω από τις 1.420 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση τζίρου
Θυμίζουμε ότι έρχεται το Πάσχα των Καθολικών, οπότε η εβδομάδα είναι έτσι κι αλλιώς ιδιάζουσα με μειωμένες συναλλαγές, κάτι που όμως δεν φάνηκε να επηρεάζει πολύ τις ξένες αγορές, αντιθέτως με το Χ.Α. που παρουσίασε ξανά μουδιασμένο προφίλ, με μεγάλη πτώση τζίρου.
Αν και πιθανότατα είναι πρόωρο για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, φαίνεται πως η αγορά κρατάει επιφυλακτική στάση έως ότου ξεκαθαρίσει και το πολιτικό σκηνικό με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών και την κλιμάκωση των αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.
Ασχέτως αν δεν αμφισβητείται η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος, θυμίζουμε πως η αγορά είναι ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις και στην όποια εσωστρέφεια, πολλώ δε μάλλον που σε περίπου 75 ημέρες έχουμε τις ευρωεκλογές που θα είναι ένας… μπούσουλας εξελίξεων και πολιτικών διεργασιών. Οι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν σε πιθανές ενδείξεις πολιτικής αποδυνάμωσης της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Συνάμα, το επόμενο διάστημα θα κυριαρχείται από διαρκείς δημοσκοπήσεις και πολιτικολογία στον υπέρτατο βαθμό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη συνεπαγόμενη αλλαγή στόχευσης των κυβερνώντων στις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, ήδη καλλιεργούνται σενάρια περί ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, με ορισμένους να σημειώνουν πως αν το ποσοστό της πέσει κάτω από το 30% (κάτι εξαιρετικά δύσκολο), τόσο θα αρχίσει η επικίνδυνη φθορά, κάτι που θα πλήξει την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις και όλα αυτά ενώ μόλις πριν από έναν χρόνο έγιναν εθνικές εκλογές με μεγάλη επικράτηση της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη.
Όλα αυτά και το κατά πόσο επηρεάστηκε και θα επηρεαστεί η αγορά από τις πολιτικές εξελίξεις μένει να αποδειχτούν τις επόμενες ημέρες, καθώς σε κάθε περίπτωση η τρέχουσα εβδομάδα με τις τρεις συνεδριάσεις δεν είναι αντιπροσωπευτική.
Θυμίζουμε ότι αύριο ολοκληρώνεται ο Μάρτιος και το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου πάντα λειτουργεί ως ένας μίνι σταθμός για κάθε έτος, γίνεται μια πρώτη «σούμα» στα κέρδη και τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κινήσεις «κλειδώματος» κερδών.
Κάτω από τις 1.420 μονάδες με μείωση συναλλαγών
Μέσα λοιπόν σε ένα ανοδικό διεθνές κλίμα, το Χ.Α. έκλεισε ξανά ήπια πτωτικά, με το Γ.Δ. να χάνει το όριο των 1.420 μονάδων και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 1.417,59 μονάδες με πτώση 0,35%, κοντά στο χαμηλό ημέρας. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.406,83 μονάδες με πτώση 0,42%, ο Mid Cap έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 2.387,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε τις 1.200 μονάδες καθώς με απώλειες 1,25% έκλεισε στις 1.199,79 μονάδες. Έτσι, οι απώλειες το μήνα Μάρτιο ανέρχονται πλέον στο 3,83% στον κλαδικό δείκτη.
Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη και κατήλθε στα 99,54 εκατ. ευρώ με τα 47,1 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ ξεχώρισε ξανά η Πειραιώς με συναλλαγές 24,84 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank έκλεισε ξανά στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 1,58%, η Εθνική υποχώρησε κατά 1,48%, η Πειραιώς έχασε 1,29% και η Eurobank -0,67%. Στον υπόλοιπο FTSE 25 η εικόνα ήταν μεικτή, ενώ στον Mid Cap παρά την άνοδο του δείκτη, οι περισσότερες μετοχές πιέστηκαν. Στο σύνολο της αγοράς, 73 μετοχές έκλεισαν με πτώση και 54 με άνοδο.