Εντάσεις προκάλεσε στη Βουλή η ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην συζήτηση για την πρόταση μομφής αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ευθύνες, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και περιόρισε εαυτόν στην ανάληψη τις πολιτικής ευθύνης.
Αρχίζοντας την ομιλία του, είπε ότι έχει αποφασίσει να τοποθετείται μόνο θεσμικά, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η τραγωδία γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης» και πως ζούμε ένα «απροκάλυπτο αποκορύφωμα του κυνισμού – οι μάσκες έχουν πέσει».
Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης στη συζήτηση για την πρόταση μομφής δεν είναι να αντικρούσει τις κατηγορίες, αλλά κυρίως να εκτρέψει τη συζήτηση σε μη μείζονα θέματα και πρόσωπα, υποβαθμίζοντας έτσι το ζήτημα και την κρισιμότητα του και χρεώνοντας στην αντιπολίτευση μικροπολιτικά παιχνίδια.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως σκιαγραφήσει το προφίλ της αντιπαράθεσης και τη στρατηγική των κομμάτων στο πλαίσιο της πρότασης μομφής, εντός και εκτός Βουλής.
Τί είπε ο Καραμανλής
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν είδε την τραγωδία ως ευκαιρία».
«Κριτική ασκήσαμε κι εμείς σε τραγωδίες, όπως αυτή στο Μάτι ή στη Μάνδρα. Αλλά δεν επιδιώξαμε ποτέ την φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας», υπογράμμισε.
Η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών εστίασε στην προσπάθεια ανάκλασης των ευθυνών, ενώ μίλησε κυρίως με το εμείς καλυπτόμενος πίσω από τη συλλογικότητα της κυβέρνησης, τοποθέτησε στο κάδρο της διαχείρισης της κρίσης μετά την τραγωδία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπερασπίστηκε προσωπικά και συλλογικά τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ για τον σιδηρόδρομο.
Ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει ευθύνες και να αλλοιώσει τον τόπο της τραγωδίας
Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργός Μεταφορών, είπε ότι όφειλε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη σύμβαση 717, ενώ για το δυστύχημα τόνισε ότι εκείνη τη νύχτα ήταν «πολλά τα μοιραία λάθη – δεν είναι μόνο θεωρία, αλλά υπάρχει ομολογία».
Πρόσθεσε ότι «7 φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας, το “ευαγγέλιο” του σιδηροδρόμου».
Συνεχίζοντας, τόνισε: «Με κατηγορείτε για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική». Και πρόσθεσε: «Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις, να πατάς στον ανθρώπινο πόνο, να ευτελίζεις διαδικασίες, να υποσκάπτεις θεσμούς».
Διερωτήθηκε: «Πιστεύει κανείς ότι δεν πονάω όπως ο κάθε Έλληνας;», σημειώνοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο σημείο της τραγωδίας. Αυτές οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μου – εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο».
Κλιμακώνοντας την επίθεση του κατά των κομμάτων, επισήμανε ότι «έχουμε μία παρωδία αντιπολίτευσης», με το κάθε κόμμα «να προσφέρει το χειρότερο εαυτό του». Υπογράμμισε δε ότι «στόχος σας δεν είμαι εγώ, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του και η παράταξη της ΝΔ».
«Η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων», είπε ο κ. Καραμανλής, και καταλήγοντας τόνισε: «Σας κοιτώ στα μάτια, με απόλυτο σεβασμό στις μνήμες αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειες του».
Και ολοκλήρωσε με τη φράση: «Όποιος έχει αποδείξεις εναντίον μου, να τις φέρει…».
Αντιδράσεις
«Τα χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει μηδενική ενσυναίσθηση», είπε αντιδρώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε καν να είναι υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές. «Δεν είπε τίποτα επί της ουσίας, μόνο αλαζονεία», τόνισε κι απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε: «Όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά του υπουργού που δεσμευόταν για ασφάλεια και μετά χάθηκαν 57 άνθρωποι».