Το στοίχημα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού χωρίς να επηρεαστεί οικονομικά η ανάπτυξη, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τις Κεντρικές Τράπεζες.
Του Νίκου Ζάχου | Γενικού Διευθυντή | NP Ασφαλιστικής
Η εκτίναξη του πληθωρισμού τα τελευταία 3 χρόνια έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στον ασφαλιστικό κλάδο και ειδικά στις Γενικές Ασφαλίσεις.
Στην περίοδο 2021-2024 που είδαμε τον πληθωρισμό να κορυφώνεται, παρατηρήθηκε μία γεωμετρική αύξηση των αποζημιώσεων σχεδόν σε όλους τους κλάδους γενικών ασφαλειών, από τα συνεργεία αυτοκινήτων που μεταβιβάζουν το κόστος επισκευής στις ασφαλιστικές εταιρίες μεγεθυμένο κατά 20-30% σε σχέση με πριν το 2021 λόγω της πληθωριστικής ‘έκρηξης’, μέχρι τις αποζημιώσεις για επισκευές κατοικιών και επαγγελματικών στεγών που είδαμε έντονα μετά τις φυσικές καταστροφές από το 2021 και μετά.
Η αύξηση των αποζημιώσεων λόγω πληθωρισμού επηρεάζει τους δείκτες ζημιών
Οι αυξήσεις των αποζημιώσεων έχουν άμεσες επιπτώσεις στους δείκτες ζημιών και στις αποζημιώσεις που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες Γενικών Κλάδων στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού κατά 1% οδηγεί σε πολλαπλασιαστικές αυξήσεις στα κόστη αποζημιώσεων που ξεπερνούν το 10%. Το ζητούμενο για τις ασφαλιστικές είναι να διαμορφώσουν τέτοια τιμολόγια στις Γενικές Ασφαλίσεις ώστε οι πολίτες να συνεχίζουν να ασφαλίζονται και φυσικά να μην επηρεάζονται τα κεφάλαιά και η βιωσιμότητα των εταιριών.
Η αύξηση του πληθωρισμού επηρεάζει έμμεσα και την ασφαλιστική βιομηχανία μέσω της υποχώρησης της ασφαλιστικής βάσης, δηλαδή του αριθμού του ασφαλισμένων και των εν δυνάμει ασφαλισμένων. Η πληθωριστική άνοδος δείχνει τα δόντια της και το 2024, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΟΒΕ, η καταναλωτική ζήτηση που συμπεριλαμβάνει τη ζήτηση για ασφαλίσεις, τείνει μειούμενη. Αυτό οδηγεί σε μείωση τζίρων σε πολλούς κλάδους και εάν δεν υπάρξει δραστική μείωση του πληθωρισμού προς τα επίπεδα του 2%, θα περιοριστεί και η ασφαλιστέα ύλη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Στόχος η διατήρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας
Οι ‘’χειρουργικές’’ προσπάθειες που καταβάλουν η ΕΚΤ και η FED για σταδιακή και ομαλή αντιμετώπιση του πληθωρισμού, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και που ενέχει ρίσκο, καθώς μετά από μια περίοδο έντονων ανοδικών αυξήσεων των επιτοκίων πλέον η στρατηγική των κεντρικών τραπεζών είναι η μείωση των επιτοκίων αλλά χωρίς να οδηγηθούν οι οικονομίες σε φάση στασιμοπληθωρισμού.
Εάν μετά το τέλος του Α΄ εξαμήνου 2024 ξεκινήσουν οι σταδιακές μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη και η Ελληνική Οικονομία διατηρήσει την τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ της άνω του 2%, τότε οι προοπτικές για την ασφαλιστική μας αγορά θα είναι σίγουρα σημαντικά καλύτερες.