Με πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση Μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, καθώς το Μαξίμου θυσίασε τον πάντα προπέτη και αμετροεπή Μιχάλη Ταμήλο για να ενισχύσει το προφίλ κοινωνικής ευαισθησίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με τη Νέα Δημοκρατία να προσπαθεί να “σκοράρει” πόντους στο κοινωνικό τερέν, ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Βουλή.
Η γενική γραμματέας της ΝΔ ανακοίνωσε την διαγραφή του βουλευτή Τρικάλων Μιχάλη Ταμήλου για τις ωμές και προσβλητικές για τα θύματα των Τεμπών δηλώσεις του, στέλνοντας μήνυμα ευαισθησίας έναντι του πολιτικού αμοαρλισμού που σταθερά εκπέμπει ο συγκεκριμένος βουλευτής. Πρόκειται για κίνηση υψηλής πολιτικής σημειολογίας, η οποία δικαιολογείται από το παρελθόν του Μιχάλη Ταμήλου και “κουμπώνει” τέλεια στην προσπάθεια επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας και αντανακλαστικών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιχειρείται έτσι να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική επιβεβαίωσης της κοινωνικής γείωσης τόσο του πρωθυπουργού όσο και της ΝΔ συνολικά, εμπράκτως, μετά από διαρκείς επικρίσεις για υπεροψία, στη δεύτερη τετραετία.
Οι εξελίξεις, αποσπούν την εστίαση από τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης και θέτουν στο επίκεντρο τα αντανακλαστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο ίδιος είναι απών… Έτσι, συνδυαστικά, η ΝΔ επιτυγχάνει πρώτον να αποπροσανατολίσει και ακολούθως να ενισχύσει το κοινωνικό της προφίλ και αυτό του αρχηγού της. Έτσι, η αντιπολίτευση για την ώρα χάνει την ένταση της απερίσπαστης προσοχής και ο σκοπός της υποβαθμίζεται επικοινωνιακά.
Auditor’s note: Πολιτική αντιπαράθεση για την ταμπακιέρα
Αν και η πρόταση δυσπιστίας θα καταψηφιστεί καθώς κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η τριήμερη συζήτηση για δώσει δημοσιότητα σε πτυχές μείζονων ζητημάτων που η κυβέρνηση επιχείρησε να “θάψει” πολιτικά και να “μπαζώσει” επικοινωνιακά, προεξάρχοντας του δυστυχήματος των Τεμπών και της σκανδαλώδους προσπάθειας συγκάλυψής του.Η προοπτική αυτή δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να ανακτήσουν ερείσματα και γείωση με την κοινωνία, καθώς για πρώτη φορά μετά από καιρό οι ανησυχίες της κοινωνίας βρίσκουν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με τη βουλή. Ενόψει Ευρωεκλογών η συζήτηση επί των καυτών ζητημάτων των ημερών αποτελεί υγιή ένδειξη για το παρακμάζον πολιτικό κατεστημένο και μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει στην επανενεργοποίηση σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος που είτε έχει αδρανοποιηθεί απαξιώνοντας το πολιτικό σκηνικό και προσωπικό, είτε αναζητά αντισυστημικές λύσεις, προς διαμαρτυρία, είτε ως έκφραση αγανάκτησης.
Το σκηνικό στη Βουλή
Η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει το τριήμερο να εστιάσει τη συζήτηση στα μείζονα ζητήματα που αναφέρονται και στην πρόταση μομφής, με έμφαση στα Τέμπη που έχουν και την ισχυρότερη κοινωνική ανταπόκριση και ακολούθως στα ζητήματα της ακρίβειας. Επίσης, τα κόμματα που καταθέτουν την πρόταση μομφής ποντάρουν στην κεφαλαιοποίηση της κυβερνητικής φθοράς που καταγράφηκε στις δημοσκοπήσεις, ενώ η κυβέρνηση επενδύει στην αναγκαία συσπείρωση που δημιουργεί η διευρυμένη επίθεση από τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία για να μπει επιτέλους, ένα τέλος, σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και εν τέλει σε ό,τι προσβάλλει τον περήφανο ελληνικό λαό», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι Κ.Ο. των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.
Οι στρατηγικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Σε κομματικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει πόντους στον προσωπικό τ ου ανταγωνισμό με τον Στέφανο Κασσελάκη, από τον οποίο χάνει στις δημοσκοπήσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ, όντας επικεφαλής στης κατάθεσης της πρότασης μομφής θα προσπαθήσει να επιδείξει τη δυνατότητά του να ηγεμονεύσει στην κεντροαριστερά επιδεικνύοντας οξεία κοινωνικά αντανακλαστικά και συμπερληπτικό λόγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια των βουλευτών και του προέδρου της Κ.Ο Σωκράτη Φάμελλου θα προσπαθήσει να δείξει εικόνα ενιαίου κόμματος που έχει ξεπεράσει την κρίση εσωστρέφειας και ανταποκρίνεται στις κοινωνικές επιταγές συντεταγμένα, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το προφίλ κυβερνητικού κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει σιωπηρός και στις σκιές, αφήνοντας τα πρωτοκλασσάτα στελέχη “να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Τον ρόλο και την αναγκαιότητα ύπαρξής θα επιχειρήσει να αναδείξει η Νέα Αριστερά, η οποία ακόμη δεν έχει οργανωθεί ως κόμμα, αλλά τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μέλλον της βρίσκεται σε οριακό σημείο. Την πρόταση δυσπιστίας θα υπερψηφίσει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. που τη συνυπογράφει, με το κόμμα της να προσπαθεί να εκπέμψει διακριτό σήμα, ενώ φυλλοροεί.
Το ΚΚΕ, που έχει διευκρινίσει ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής αλλά με το δικό του σκεπτικό, δεν την συνυπέγραψε. Ο Περισσός θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα και το προφίλ του Δημήτρη Κουτσούμπα, που έχει δεχθεί έντονη κριτική τελευταία.
Την πρόταση μομφής αναμένεται ότι θα υπερψηφίσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όμως δεν κλήθηκαν να την συνυπογράψουν, καθώς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς δεν θέλησαν να συναθροιστούν με την οπορτουνιστική Δεξιά του Κυριάκου Βελόπουλου, την ακροδεξιά της Νίκης και την φασιστική Δεξιά των Σπαρτιατών.
Η αντίδραση της κυβέρνησης
Στόχος του Μαξίμου είναι να δείξει ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη, ο πρωθυπουργός είναι παρών ευαισθητοποιημένος και ότι το σχέδιο για το οποίο ψηφίστηκε υλοποιείται κανονικά. Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει τα επικριτικά δημοσιεύματα μεγάλης μερίδας των media για τα Τέμπη και την ομοθυμία της αντιπολίτευσης για να αποδείξει ότι δεν υφίσταται ζήτημα ελευθερίας του Τύπου και κρατικών παρεμβάσεων στη ροή των ειδήσεων, επιχειρώντας έτσι να αντικρούσει εν τη πράξει την υποβάθμιση της χώρας στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου.
«Επιθυμούμε την άμεση πρόοδο της διαδικασίας και την άμεση συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας», είπε από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι «η Βουλή θα δώσει τις απαντήσεις και ο ελληνικός λαός στις επικείμενες ευρωεκλογές».
Νωρίτερα, παίρνοντας τον λόγο, επισήμανε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «τα ζητήματα που θέσατε έχουν απασχολήσει όλους μας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα», σημειώνοντας: «Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο εδώ, που αλλάζει και σας οδηγεί στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας; Το δημοσίευμα του Βήματος, που τι λέει; Αναφέρεται σε μία υπόθεση που –κυριολεκτικά– δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενό της».
Ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, συμπλήρωσε: «Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων».
Η διαδικασία της πρότασης μομφής
Η τριήμερη συζήτηση ξεκινά απόψε στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 151, δηλαδή της απόλυτης πλειοψηφίας
Η ουσία της πρότασης μομφής
Στην πρόταση δυσπιστίας γίνεται λόγος για «εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων».
Υιοθετώντας το ρεπορτάζ, η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως τα νέα δεδομένα «αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το, κατά το αφήγημα της κυβέρνησης, ανθρώπινο λάθος ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν, έτσι, οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου».
Το ΠΑΣΟΚ επικαλείται έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. από τα οποία «μόλις μερικές ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη από τον ΟΣΕ και, κατόπιν «κοπτοραπτικής», τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2023 ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το –προαποφασισμένο και ήδη διατυπωμένο το πρωί της ίδιας ημέρας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη– επίσημο κυβερνητικό αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος, με προφανή σκοπό την παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης».
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα: «Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμα σημάδι της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου στη Χώρα μας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επισημαίνεται και στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ψήφισμα αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέδειξε ακόμα τις ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, της παράνομης χρήσης και εξαγωγής τεχνολογίας παρακολούθησης, και καταδίκασε τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο με την κυβέρνηση να αγωνιά για τις αποφάσεις και να σπεύδει να αλλάξει τη σύνθεσή τους, όπως έγινε με την ΑΔΑΕ».