Η καταναγκαστική εργασία ή σύγχρονη δουλεία αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικερδής, με την σεξουαλική εκμετάλλευση να αποτελεί τον πλέον προσοδοφόρο τομέα.
Η καταναγκαστική εργασία εκτιμάται ότι θα αποφέρει παράνομα κέρδη ύψους 236 δισ. δολαρίων μόνο το 2024, με τους εκμεταλλευτές να κερδίζουν κατά μέσο όρο 9.995 δολάρια ανά θύμα. Αυτό σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Αυτό το κέρδος αντιπροσωπεύει τους μισθούς που «ανήκουν δικαιωματικά στις τσέπες των εργαζομένων, ενώ αντίθετα παραμένουν στα χέρια των εκμεταλλευτών τους ως αποτέλεσμα των καταναγκαστικών πρακτικών τους». Αν και εντυπωσιακό το νούμερο αποτελεί το χαμηλό εύρος των εκτιμήσεων, δεδομένου ότι η ΔΟΕ δεν περιλαμβάνει περαιτέρω παράνομα κέρδη που πραγματοποιούνται με μέσα όπως τα τέλη πρόσληψης ή τα χρήματα από τους φόρους που αποφεύγονται.
Η καταναγκαστική εργασία ορίζεται εδώ ως «εργασία που είναι τόσο ακούσια όσο και υπό τιμωρία ή απειλή εξαναγκασμού».
Υπερκέρδη από τους σκλάβους του σεξ
Όπως δείχνει το διάγραμμα, η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι ο μεγαλύτερος μοχλός των κερδών από καταναγκαστική εργασία, με περίπου 172,6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2024. Αυτό αναλύεται σε ένα σημαντικό ποσό σε όλες τις περιοχές, στα 58,6 δισ. δολάρια στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, 48,4 δισ. δολάρια στην Ασία και τον Ειρηνικό, 34,9 δισ. δολάρια στην Αμερική, 16,1 δισ. δολάρια στην Αφρική και 14,6 δισ. δολάρια στις Αραβικές χώρες.
Παρά το γεγονός ότι αποτελούν σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των συνολικών παράνομων κερδών από την καταναγκαστική εργασία, η σεξουαλική εκμετάλλευση αντιπροσωπεύει μόνο το 27% όλων των ατόμων σε ιδιωτικά επιβαλλόμενη καταναγκαστική εργασία (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας που επιβάλλεται από το κράτος).
Ορισμένοι από τους άλλους σημαντικούς τομείς για παράνομη καταναγκαστική εργασία είναι η βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων και των λατομείων, της μεταποίησης, των κατασκευών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), ο τομέας υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου, ενδεικτικά, του χονδρικού και του εμπορίου, των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών διαμονής και τροφίμων, μεταφορά και αποθήκευση), ο τομέας της γεωργίας (δασοκομία, κυνήγι, καλλιέργειες, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία) και η οικιακή εργασία (σε νοικοκυριά τρίτων) .
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΟΕ, τα παράνομα κέρδη για καταναγκαστική εργασία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 64 δισ. δολάρια από το 2014 παγκοσμίως. Αυτό είναι το αποτέλεσμα τόσο των περισσότερων ατόμων σε καταναγκαστική εργασία (23,7 εκατομμύρια το 2024 έναντι 18,7 εκατομμυρίων το 2014) όσο και των περισσότερων παράνομων κερδών ανά θύμα.
You will find more infographics at Statista