Μπορεί η Apple να διαθέτει τεράστιο ταμείο και να έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική στις νομικές της αντιπαραθέσεις, η ταυτόχρονη όμως στοχοποίηση από ΗΠΑ και ΕΕ αποτελεί ένδειξη που τρόμαξε τους επενδυτές της, με αποτέλεσμα να χάσει 113 δισ. από την κεφαλαιοποίησή της.
Οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επικεντρώνουν στην Apple Inc., προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για δυσβάσταχτα πρόστιμα και κυρίως για περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της εταιρίας και άρα την προοπτική χαμηλότερων εσόδων.
Στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και 16 γενικοί εισαγγελείς μηνύουν τον κατασκευαστή iPhone για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Και στην Ευρώπη,
Η εταιρία λέγεται ότι αντιμετωπίζει έρευνες σχετικά με το εάν συμμορφώνεται με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές της περιοχής.
Ο τίτλος της Apple έγραψε απώλειες 4,1% την Πέμπτη, διαγράφοντας περίπου 113 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία. Από την αρχή του έτους η μετοχή της Apple καταγράφει απώλειες 11%, ενώ οι αγορές σκαρφαλώνουν σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά.
Είναι τουλάχιστον περίεργο η Apple με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια, να υποαποδίδει τόσο έναντι του Nasdaq 100 όσο και απέναντι στον S&P 500.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple τίθεται υπό ρυθμιστικό έλεγχο. Τόσο η Apple όσο και άλλες εταιρίες του κλάδου της αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια κατηγορίες ότι αυξάνουν τα κέρδη τους εις βάρος του ανταγωνισμού, εξασκώντας καταχρηστικά την επιρροή που απορρέει από την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά. Αλλά καθώς τα προϊόντα της Apple γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και καθιερώνονται ως μέρος της καθημερινής ζωής σε όλο τον κόσμο, οι αρχές αντιλαμβάνονται ως εν δυνάμει απειλή τη δύναμή της.: QuickTake
Η αγωγή που κατέθεσαν οι αρχές στις ΗΠΑ την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, κατηγορεί την Apple ότι εμποδίζει τους ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση σε λειτουργίες υλικού και λογισμικού στις δημοφιλείς συσκευές της. Οι πιθανές έρευνες στην Ευρώπη, οι οποίες στοχεύουν και ορισμένους από τους αντιπάλους της Apple, θα επικεντρωθούν στα νέα τέλη της εταιρίας,
όρους και προϋποθέσεις για προγραμματιστές καταστημάτων εφαρμογών.
Πλέον, το μείζον ζήτημα δεν είναι η αντιμετώπιση του νομικού σκέλους των υποθέσεων, αλλά ο ντε φάκτο έντονος και διαρκώς κλιμακούμενος ρυθμιστικός έλεγχος, που αυξάνει τα κόστη, περιορίζει την αυτονομία και υπονομεύει τις προοπτικές κερδοφορίας. Είναι αυτό που συχνά αποκαλείται υπερύθμιση και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης των αγορών προς όφελος του ανταγωνισμού.
Η νέα υπόθεση
Η Apple απάντησε στην αγωγή χαρακτηρίζοντάς την «λάθος για τα γεγονότα και το νόμο». Προειδοποίησε ότι η ενέργεια θα «δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση στον σχεδιασμό της τεχνολογίας των ανθρώπων» και δεσμεύτηκε «για σθεναρή απάντηση».
Η μήνυση των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι η Apple χρησιμοποίησε τη δύναμή της στη διανομή εφαρμογών στο iPhone για να αποτρέψει καινοτομίες που θα έκαναν ευκολότερο για τους καταναλωτές να αλλάξουν τηλέφωνα. Η εταιρία αρνήθηκε να υποστηρίξει εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ πλατφορμών, περιορισμένα ψηφιακά πορτοφόλια τρίτων και έξυπνα ρολόγια εκτός της Apple και μπλοκάρει τις υπηρεσίες ροής cloud για κινητά, σύμφωνα με το DOJ.
Η Apple, έχει μόλις δεχθεί πρόστιμο 1,8 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον αποκλεισμό εφαρμογών ροής μουσικής από την ενημέρωση των χρηστών για φθηνότερες προσφορές. Η ΕΕ έχει μόλις ενεργοποιήσει έναν ιδιαίτερα σκληρό κανονισμό τον DMA που θέτει τις BigTech σε στενό και διαρκή έλεγχο.