Για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο Reuters ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος τόσο στο προγραμματισμένο placement της Εθνικής Τράπεζας όσο και στην Attica Bank, δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση στην επενδυτική κοινότητα.
Λάθη που υπονομεύουν το προφίλ σοβαρότητας και αξιοπιστίας που χτίζει επί χρόνια η ελληνική κυβέρνηση περιέχει η συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο Reuters, καθώς αναφέρεται σε επίσπευση του χρονοδιαγράμματος αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Εθνική και Attica Bank και μάλιστα μέχρι τέλος του έτους. Αν και το placement της Εθνικής Τράπεζα προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του πρώτου εξάμηνο ή στις αρχές του τρίτου τριμήνου, για την Attica Bank κάτι τέτοιο είναι όχι μόνο πρόωρο αλλά ανεδαφικό.
Ο κ Χαρτζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters προβλέπει έσοδα της τάξης των 2 δισ. από την πώληση του ποσοστού που διαθέτει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και στην Attica Bank και αυτό όμως δεν απλά υπερβολικό, αλλά εκτός πραγματικότητας, καθώς στην Attica Bank το ΤΧΣ θα κληθεί να εισφέρει κεφάλαια στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια.
Τους προηγούμενους μήνες, πούλησε το σύνολο των μετοχών της σε τρεις μεγάλες τράπεζες, που διατηρεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αντλώντας περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 18,4% στην Εθνική Τράπεζα και 72% στην Attica Bank.
«Βάσει της συμφωνίας που έχουμε με τους δανειστές, μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του 2025. Διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Είχαμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από πολλούς επενδυτές και για αυτό θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία έως τα τέλη του έτους», πρόσθεσε.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Attica Bank ο οδικός χάρτης για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου προβλέπει τη συγχώνευση με την Παγκρήτια εντός του δεύτερου εξαμήνου και ακολούθως στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2025 την υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου, με τη μετατροπή Warrants και διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή. Αν και ακόμη οι αποτιμήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, πρώιμα στοιχεία προσδιορίζουν την επιπλέον συμμετοχή του ΤΧΣ στα 450 εκατ. -ενδεχομένως και περισσότερα- και των ιδιωτών στα 150 εκατ. Αυτό συνεπάγεται ότι όχι μόνο δεν θα εισπράξει το Δημόσιο λεφτά από την Attica Bank, αλλά θα κληθεί να εισφέρει επιπλέον κεφάλαια, πριν ξεκινήσει να σκέφτεται την αποεπένδυση.
Πανηγύρια για τα placement Εθνικής Alpha και Πειραιώς
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης
Από το 2019 που ήλθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως οι Pfizer, Google και JP Morgan άρχισαν να επενδύουν στη χώρα. Μετά την επανεκλογή της στη διακυβέρνηση της χώρας το 2023 και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, άρχισε την αποεπένδυση στις τράπεζες.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, λίγο πολύ, με τον ίδιο τρόπο, προχωρώντας με όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι αυτή η χώρα είναι μια φιλική χώρα για επενδύσεις», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 7,1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις που υλοποιήθηκαν ή ολοκληρώνονται τους τελευταίους οκτώ μήνες, επιτυγχάνοντας εύκολα τον στόχο για έσοδα 5,7 δισ. ευρώ το 2024. «Είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα, όχι μόνο ο αριθμός των αποκρατικοποιήσεων αλλά και τα έσοδα για το κράτος».