Την ολική επαναφορά του Χρηματιστηρίου σηματοδοτησε η συνεδρίαση της Τετάρτης, με την αγορά να ανακτά τις ζημιές από την Τρίτη με οδηγούς τις τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα την Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα.
Η αγορά κινήθηκε αρχικά πτωτικά, με κεκτημένη ταχύτητα από την Τρίτη, αλλά το σκηνικό άλλαξε πολύ γρήγορα με επιθετικές αγοραστικές παρεμβάσεις σε όλο το εύρος και με ένταση στις μετοχές των τραπεζών.
Στα θετικά προσμετρώνται ο υψηλός τζίρος, η ένταση στα χαρτιά που είχαν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις και η αισθητή θετική διαφοροποίηση από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινήθηκαν άτονα, εν αναμονή της ΕΚΤ.
Τόσο η απότομη πτώση της Τρίτης, όσο και η αντίδραση της Τετάρτης είναι αποτέλεσμα επιθετικών κινήσεων από συγκεκριμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που εστίασαν σε αναδιάταξη θέσεων στα χαρτοφυλάκιά τους. Έτσι, αν και η έκθεση της Moody’s την Παρασκευή και της JPMorgan τη Δευτέρα, μπορεί να χάλασαν το κλίμα, δεν ήταν αυτές που καθοδήγησαν τις επενδυτικές αποφάσεις και που προκάλεσαν την αναταραχή στο ταμπλό.
Το σκηνικό παραμένει όμως καχεκτικό στη μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση, παρά τον αυξημένο τζίρο, ένδειξη ότι ενδεχόμενη αναβάθμιση του ΧΑ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά πολλές εταιρίες που βρίσκονται μακριά από τα όρια κεφαλαιοποίησης και διασποράς που τίθενται.
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης της FOMC για τα επιτόκια και της συνοδευτικής έκθεσης που αναμένεται να σκιαγραφήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τον οδικό χάρτη για την έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης.
Αύριο Πέμπτη συνεδριάζουν τόσο η Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Η τεχνική εικόνα
Η αγορά παραμένει βραχυχρόνια σε διαδικασία συσσώρευσης, ενώ με μεσοπρόθεση τάση είναι ανοδική. Αντιστάσεις εντοπίζονται αρχικά στις 1426 μονάδες και εν συνεχεία οι πιο ισχυρές στη ζώνη των 1445-1455 μονάδων. Για την διατήρηση του ανοδικού momentum ωστόσο δεν αρκεί η καλή τεχνική εικόνα, αλλά απαιτούνται θεμελιώδεις καταλύτες.
Ελλείψει ειδησεογραφίας που θα μπορούσε να δώσει το απαραίτητο boost, η ελληνική αγορά αναμένεται ότι θα κινηθεί παράλληλα με τις ευρωπαϊκές αγορές, με μικρές διαφοροποιήσεις που θα αποτελούν ένδειξη επιρροής του μικροκλίματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές θα ενισχυθεί, ενώ η ευρύτερη εικόνα του Χ.Α μπορεί και παραμείνει στατική ή με μεταβολές περιορισμένου εύρους.
Η προσοχή και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα).
Στο ταμπλό
Μεταξύ 1402,44 (-0,07%) και 1419,34 μονάδων (+1,13%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1419,20 (+1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1417,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02%.
Ο τζίρος στα 140 εκατ., από τα οποία τα 20,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΔΑΑ, ΙΝΤΕΚ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 140 εκατ., τα 128,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.