Δηλώσεις που ενισχύουν τη βεβαιότητα γύρω από την έναρξη της διαδικασίας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο πραγματοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ, σηματοδοτώντας έτσι την εμπέδωση της νέας φάσης στον δημόσιο διάλογο και επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αγορών.
Η Κρριστίν Λαγκάρντ αν και εμφανίστηκε βέβαιη για την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, διευκρίνισε -το αναμενόμενο- ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευτεί τις επόμενες κινήσεις της.
Σε ομιλία της την Τετάρτη, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σχετικά με τις πολιτικές μας αποφάσεις, θα γνωρίζουμε λίγο περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο». Πέρα από αυτό, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής.
«Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να ανταποκρίνονται σε κάθε συνάντηση, ανταποκρινόμενη σε νέες πληροφορίες καθώς έρχονται», είπε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων».
Η Λαγκάρντ είπε ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες για τους μισθούς, την παραγωγικότητα και τα εταιρικά περιθώρια κέρδους θα καθορίσουν πότε μπορούν να μειωθούν τα επιτόκια.
«Εάν αυτά τα δεδομένα αποκαλύψουν επαρκή βαθμό ευθυγράμμισης μεταξύ της πορείας του υποκείμενου πληθωρισμού και των προβλέψεών μας, και υποθέτοντας ότι η μετάδοση παραμένει ισχυρή, θα είμαστε σε θέση να περάσουμε στη φάση της επανάκλησης του κύκλου πολιτικής μας και να κάνουμε την πολιτική λιγότερο περιοριστική», είπε.
Βέβαια, η διαμόρφωση προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων, ενώ η Fed φαίνεται ότι θα παρατείνει την αναμονή, τείνουν να δημιουργήσουν συνθήκες για επιτοκιακό και νομισματικό arbitrage, κινήσεις που θα αυξήσουν την όρεξη για ρίσκο, παρά τα περιοριστικά μέτρα.,
Οι κινήσεις μετά τη μείωση
Με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης όλο και πιο ξεκάθαρο, η συζήτηση μετατοπίζεται στο πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα “ξηλώσιε το πουλόβερ” των αυξήσεων στα επιτόκια και πού θα καταλήξει τελικά το κόστος δανεισμού.
Ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας, έχουν εγείρει την πιθανότητα μιας σειράς κινήσεων φέτος — σύμφωνα με τις προσδοκίες των επενδυτών.
Άλλοι παρέμειναν πιο ασαφείς. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική «με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε».
«Τα καλά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα σε διαδικασία πτώσης», είπε στο ραδιόφωνο LM FM.
«Ελπίζω ότι η πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων θα έχει φτάσει τώρα σε αυτό που περιέγραψα ως την κορυφή της σκάλας – τώρα είναι το ερώτημα πόσο καιρό θα παραμείνουμε στην κορυφή αυτής της σκάλας».
Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου Philip Lane και Isabel Schnabel, καθώς και ο επικεφαλής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας Pablo Hernandez de Cos, θα μιλήσουν στην ίδια εκδήλωση στη Φρανκφούρτη αργότερα την Τετάρτη.