Μπορεί η Δύση και ιδιαίτερα ΗΠΑ και ΕΕ να προσπάθησαν να απομονώσουν πολιτικο-οικονομικά τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων όμως είναι πραγματικά αμφισβητούμενη, καθώς η επιρροή τους σε άλλες χώρες ήταν περιορισμένη έως… ανύπαρκτη.
Στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) αποκαλύπτουν ότι το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγορά, εισαγωγή και μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου στα τέλη του 2022 δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στον συνολικό όγκο των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.
Όπως δείχνει το διάγραμμα, αυτό οφείλεται στο ότι πολλές άλλες χώρες αναπληρώνουν το κενό. Κυρίως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες αύξησαν τις εισαγωγές τους κατά 21 και 111% αντίστοιχα. Η Τουρκία, καθώς και ορισμένες χώρες τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή, εισήγαγαν επίσης περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο.
Πέρυσι, τα κράτη μέλη της ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ενώ αυτό περιλάμβανε εμπάργκο στο πετρέλαιο, ορισμένα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις προμήθειες της Ρωσίας εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση, εξηγώντας γιατί το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθούσε να εξάγεται στην ΕΕ το 2023.
Η Ρωσία παίζει πλέον ολοένα και αυξανόμενο ρόλο στο πλαίσιο των OPEC+, που σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία επιτυγχάνουν να ελέγξουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής και άρα της τιμολογιακής πολιτικής, ενώ μέσα από τον σχηματισμό βρίσκει και εναλλακτικές σε αγορές, “ανταλλάσσοντας” πολλές φορές αγοραστές και ποσότητες με άλλες χώρες-μέλη.
You will find more infographics at Statista