Με νέα κίνηση-ματ, η οποία υπερβαίνει τις στερεί από την κυβέρνηση το άλλοθι της μη-διαχρονικής διερεύνησης ευθυνών και από τα… troll τις υπόνοιες πολιτικής υποκίνησης, η Μαρία Καρυστινού και ο Παύλος Ασλανίδης, γονείς παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής αίτημα άρσης της ασυλίας των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.
Αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και του Χρήστου Σπίρτζη, έστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής η Μαρία Καρυστινού και ο Παύλος Ασλανίδης.
Θέτοντας στο κάδρο όχι μόνο τον Κώστα Καραμανλή αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη το αίτημα στερεί αυτομάτως από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης το άλλοθι της πολιτικά υποκινούμενης εκστρατείας απόδοσης Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, στην επιστολή που απέστειλαν ζητούν τον σεβασμό της υπεροχής του ενωσιακού Δικαίου, «που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη» η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, ζητούν από τη Βουλή, η Μ. Καρυστιανού και Π. Ασλανίδης, γονείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στα Τέμπη.
Πριν τη γνωστοποίηση του αιτήματος άρσης ασυλίας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε και ζήτησε την τιμωρία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, η οποία είχε δηλώσει ότι οι ελληνικές αρχές παρακωλύουν τη διερεύνηση από τις ευρωπαϊκές αρχές. Παράλληλα, trolls και fake accounts στα social media ξεκίνησαν καμπάνια λάσπης κατά της Μαρίας Καρυστινού.
Τα ίδια συμπεράσματα εξάγονται και από τις πρόσφατες Δημοσκοπήσεις, στις οποίες αν και δεν ανεβαίνει η αντιπολίτευση απαξιώνεται η κυβέρνηση και αναδεικνύεται η κρίση θεσμών, εξαιτίας των χειρισμών στο ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστινού συγκέντρωσε 1,33 εκατ. υπογραφές πολιτών.
Το Crisis Monitor, με αφορμή την κατάθεση της Μαρίας Καρυστινού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, είχε επισημάνει ότι η δυναμική που προσλαμβάνει η υπόθεση οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση του πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει επιπλοκές και στην εκταμίευση ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ιδιαίτερα από το RRF.
Η επιστολή
Η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης αιτούνται, από τον πρόεδρο της Βουλής, να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της ΕΕ που έχουν άμεσο αποτέλεσμα, και «να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 Σ, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».
Την άρση ασυλίας του Κ. Αχ. Καραμανλή ζήτησε εκ νέου σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Υπενθυμίζεται ότι χθες συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αναφορά του Συλλόγου «Τέμπη 2023» για το σιδηροδρομικό έγκλημα και την επιχείρηση συγκάλυψης.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ανέφερε ότι «η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» κάνοντας λόγο για «κυβερνητική εντολή συγκάλυψης».
Η κα. Καρυστιανού τόνισε δε ότι «θα συνεχίζουμε να φωνάζουμε για δικαίωση» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα μπει τέρμα στην συγκάλυψη, θέλουν δεν θέλουν». Δεν έκρυψε την οργή της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τόνισε πως «προσβάλει την μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη» με κάκιστους χειρισμούς και μεθοδεύσεις.
Μάλιστα, η Επιτροπή έκανε δεκτή την αναφορά και το ζήτημα παραπέμπεται για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Μεταφορών.