Με ποσοστά που σηματοδοτούν ευθεία αναφορά σε απολυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του Νικολάε Τσαουσέσκου, επανεξελέγη πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλάντιμιρ Πούτιν, την πέμπτη του θητεία στο τιμόνι της χώρας.
Ο νυν πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να κερδίσει τις φετινές προεδρικές εκλογές, με σχεδόν το 90% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας (CEC).
Σύμφωνα με την CEC, πάνω από το 50% των ψήφων έχει καταμετρηθεί έως τις 23:00 ώρα Μόσχας και ο Πούτιν προηγείται της κούρσας με εκτιμώμενο 87,3%.
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα στις εκλογές της Ρωσίας από το 1991
Τα exit poll νωρίτερα έδειχναν παρόμοιες τάσεις, προβλέποντας επικράτηση του Πούτιν με ποσοστό 87,8%. Ο αντίπαλός του από το Κομμουνιστικό Κόμμα, Νικολάι Χαριτόνοφ, αναμένεται να έρθει δεύτερος με 4,7%, ακολουθούμενος από τον Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ από το κόμμα του Νέου Λαού (3,6%) και τον Λεονίντ Σλούτσκι των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (2,5%).
Το exit poll διενεργήθηκε σε 466.324 ψηφοφόρους σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.
Ο πρώην αρχηγός της KGB, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1999, θα ηγηθεί της χώρας για πέμπτη θητεία.
Αλλά τα αποψινά αποτελέσματα δεν ήταν έκπληξη καθώς κάθε αξιόπιστη αντιπολίτευση στον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι είτε στη φυλακή, είτε στην εξορία ή νεκρό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν τις εκλογές είχε χάσει τη ζωή του υπό αμφισβητούμενες συνθήκες και μετά από χρόνια κράτησής του στις φυλακές ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος θεωρούνταν ο ουσιαστικός ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Ο Πούτιν έχει κατηγορηθεί από τη Δύση ότι φέρει ακέραια την ευθύνη του θανάτου του Ναβάλνι, την συμμετοχή του οποίου στις εκλογές είχε μεθοδεύσει να αποκλείσει.
Εντύπωση προκαλεί η εκρηκτική συμμετοχή στις εκλογές, με ρεκόρ που ξεπέρασε το 74%, σύμφωνα με στοιχεία της CEC. Αναλυτές αποδίδουν το ρεκόρ συμμετοχής στη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και την υψηλή συσπείρωση που δημιούργησε ο πόλεμος με την Ουκρανία και η αντιπαράθεση με τη Δύση.
Η επεξεργασία των ψηφοδελτίων έχει ήδη ολοκληρωθεί σε αρκετές ρωσικές περιοχές. Ο Πούτιν έχει κερδίσει 94,12% των ψήφων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) και πάνω από 95% στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR), δύο από τις νέες περιοχές της Ρωσίας όπου οι πολίτες ψηφίζουν για πρώτη φορά.
Τα αποτελέσματα από τις δημοκρατίες Tyva, Khakassia και Yakutia, τις περιοχές Zaporozhye, Kherson και Khabarovsk και από την Αυτόνομη Περιφέρεια Τσουκότκα δείχνουν επίσης τον εν ενεργεία πρόεδρο να ηγείται των τεσσάρων υποψηφίων, με περίπου το 90% των ψήφων.
Πούτιν: Η νίκη φέρνει ισχύ και σταθερότητα
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η νίκη του στις εκλογές θα επιτρέψει στη Ρωσία να γίνει ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική.
Μιλώντας στην προεκλογική του έδρα, ο Πούτιν δήλωσε: «Με κάθε φωνή, χτίζουμε μια κοινή βούληση του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Επίσης, ευχαρίστησε τους πολίτες που προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα και εξέφρασε «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους πολεμιστές μας στη γραμμή επαφής», αναφερόμενος στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.
“Όσο σκληρά κι αν προσπάθησαν να μας τρομάξουν, να καταπνίξουν τη θέλησή μας, τη συνείδησή μας, κανείς δεν τα κατάφερε ποτέ στην ιστορία. Απέτυχαν τώρα και θα αποτύχουν στο μέλλον», πρόσθεσε.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί διεθνείς οργανισμοί έχουν αποφύγει να χαρακτηρίσουν τόσο ελεύθερες όσο και δίκαιες τις εκλογές στη Ρωσία, στάση που έχουν υιοθετήσει και αρκετοί ηγέτες στη Δύση.
Πούτιν για… πάντα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ήδη στην εξουσία για 24 χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τώρα θα έχει άλλα έξι.
Καθώς προχωρά στην πέμπτη θητεία του, έχει ήδη υπηρετήσει 20 χρόνια ως πρόεδρος και τέσσερα ως πρωθυπουργός, αλλά και τότε άπαντες γνώριζαν ότι αυτός κινεί τα νήματα και ότι ο Μεντβέντεφ δεν ήταν παρά… αχυράνθρωπός του.
Στα 71, έχει ήδη μείνει στο τιμόνι της Ρωσίας περισσότερο από οποιονδήποτε ηγεμόνα εκτός από τον Σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος έμεινε σχεδόν 31 χρόνια στην εξουσία.
Το σύνταγμα της Ρωσίας τροποποιήθηκε το 2020, αυξάνοντας την προεδρική θητεία από τέσσερα σε έξι χρόνια και δίνοντας στον Πούτιν ένα καθαρό πλεονέκτημα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ακυρώνοντας τις προηγούμενες θητείες του.
Θεωρητικά, ο Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει μια έκτη θητεία και να συνεχίσει μέχρι το 2036, κάτι που θα του έδινε περισσότερο χρόνο στην εξουσία από τη Μεγάλη Αικατερίνη τον 18ο αιώνα.