Διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο θα στείλει τελικά το Ισραήλ, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για εκεχειρία, ενώ την ίδια ώρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψε την διαταγή για εισβολή στη Ράφα.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ αναμένεται να ηγηθεί των συνομιλιών με μεσολαβητές για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες επαναλαμβάνονται αύριο, Κυριακή, στο Κατάρ σε άμεση απόκριση σε μια νέα πρόταση από τη Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.
Η κίνηση έρχεται ταυτόχρονα με την υπογραφή από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου της εντολής για εισβολή στη Ράφα και στη σκιά διεθνούς κατακραυγής και προειδοποιήσεων προς το Ισραήλ τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Γερμανία. Υπ αυτό το πρίσμα δεν είναι σαφές αν οι δύο κινήσεις του Ισραήλ στη γεωπολιτική σκακιέρα συνδέονται μεταξύ τους, με στη λογική της ενίσχυσης της πίεσης προς όλους ώστε να υπαναχωρήσει σε απαιτήσεις η Χαμάς και να δεχθεί τις αξιώσεις του Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος φαίνεται ότι πυκνώνει και οι εξελίξεις αναμαίννται καταιγιστικές τα επόμενα 24ωρα.
Οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους θα εστιάσουν στην απόσταση που παραμένει ανάμεσα στις θέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση κρατουμένων και την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε η πηγή.
Το Ισραήλ είχε πει την Παρασκευή πως θα έστελνε αντιπροσωπεία στην Ντόχα, αλλά δεν εξήγησε πότε θα το κάνει ή ποιος θα λάβει μέρος σε αυτές. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πριν από τις συνομιλίες.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι σήμερα για σχόλια.
Ο Μπαρνέα είχε εμπλακεί σε προηγούμενες σημαντικές προσπάθειες για μια συμφωνία. Μια βραχύβια εκεχειρία τον Νοέμβριο είχε συμφωνηθεί και τέθηκε σε ισχύ μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες στην Ντόχα. Η τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τον Ιανουάριο οδήγησε σε μια πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός την οποία απέρριψε τελικά η Χαμάς.
Η Χαμάς παρουσίασε αυτή την εβδομάδα νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.
Το timeline
Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους κατέρρευσαν φέτος, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση σχετικά με το ανθρώπινο κόστος της χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς έστειλε μαχητές στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, ως επί το πλείστον αμάχους, και συνέλαβε άλλους 253 ως ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία τουλάχιστον 31.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, περίπου το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα την οποία διοικεί η Χαμάς.