Ένταση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ακταιωρού σημειώθηκε στα Ίμια, καθώς επί δέκα λεπτά τα δύο σκάφη πραγματοποιούσαν ελιγμούς. Οι δύο πλευρές προσφέρουν αντικρουόμενες εκδοχές της περιοχής και υπαιτιότητας του συμβάντος.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας με όσα έχουν γίνει γνωστά τουρκική ακταιωρός εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και παραπλέον ελληνικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος της ζήτησε να αποχωρίσει, εντολή που δεν εισακούσθηκε και για περίοδο 10 λεπτών ακολούθησε ένταση.
Σύμφωνα με το OPEN, έχουν καταγραφεί αντίστοιχα περιστατικά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα ο υπουργός Ναυτιλία Χρήστος Στυλιανίδης να επικοινωνεί με τον τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν να αποφευχθούν αντίστοιχα επεισόδια».
Πρέπει να σημειωθεί ότι το επεισόδιο σημειώνεται ενώ στο Λιμενικό ανακοινώθηκαν οι ετήσιες κρίσεις ανωτάτων με τη μαζική αποστρατεία 16 αξιωματικών, ενέργεια που έχει προκαλέσει ερωτηματικά και αντιδράσεις.
Τέτοιες αψιμαχίες δεν θεωρείται ότι μπορούν να εντείνουν το ρίσκο και να εκτροχιάσουν τη δυναμική επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, αποτελούν όμως ένδειξη εσωτερικών εξάρσεων στην ιεραρχία των αρχών ασφαλείας.
Η εκδοχή των Τούρκων
Ωστόσο η τουρκική ιστοσελίδα Soczu, που δημοσίευσε και βίντεο από το περιστατικό, δίνει διαφορετική εκδοχή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Σκάφος του ελληνικού λιμενικού, το οποίο κινήθηκε από το νησί της Καλύμνου γύρω στις 13.52, εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και προσπάθησε να φτάσει στα Ίμια 3,5 μίλια από τη συνοικία Gumusluk της περιοχής Bodrum της Mugla, παρεμποδίστηκε από το σκάφος του τουρκικού λιμενικού που περίμενε μισό μίλι μακριά από τις βραχονησίδες».
Και συνεχίζει η Soczu: «Κατά τη διάρκεια των 10 λεπτών έντασης, το ελληνικό σκάφος, το οποίο προσπάθησε να φτάσει στους βράχους Ίμια 4-5 φορές, απομακρύνθηκε από την περιοχή από το τουρκικό σκάφος.