Στην τελική ευθεία για συγχώνευση βρίσκονται πλέον Attica Bank και Παγκρήτια, βήμα που όμως δεν αποτελεί το τελευταίο στην πορεία για τη διαμόρφωση του πέμπου τραπεζικού πόλου, αλλά το πρώτο, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση έχει μετατεθεί σε δεύτερο χρόνο.
Σε τροχιά συγχώνευσης βρίσκονται Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ το κλειδί κρατά η DBRS που έχει αναλάβει τον υπολογισμό των αναγκών από τις τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον Ηρακλή ΙΙΙ. Συνολικά τα NPE’s ανέρχονται στα 3 δισ.. Ακόμα δεν είναι σαφές αν το κόστος που θα προκύψει θα καλυφθεί σε μια ή δύο φάσεις, με αμκ και έκδοση ομολόγου Tier 2. Τα στοιχεία από τον καναδικό οίκο αναμένεται να κοινοποιηθούν στις διοικήσεις των τραπεζών την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.
Το τοπίο πάντως έχει αρχίζει να καθαρίζει με την ολοκλήρωση του due dilligence που διενέργησε το ΤΧΣ στην Παγκρήτια και η Thrivest στην Attica Bank. Επίσης, σημαντικό είναι ότι η Attica Bank έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που έλυσε το θέμα με τον αναβαλλόμενο φόρο, καθαρίζοντας έτσι ένα εμπόδιο για την αποτίμηση και τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών.
Η επόμενη μέρα
Τα επιτελεία τόσο της Ελένης Βρεττού όσο και του Αντώνη Βαρθολομαίου εργάζονται με ένταση για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διεργασιών. Η Attica Bnk κατάφερε να ξεμπερδέψει τον βραχνά των δανείων της Τηλέτυπος, ενώ η Παγκρήτια ομογενοποιείται μετά τη συγχώνευση με την HSBC και την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.
Αν και η βούληση τόσο του ΤΧΣ που είναι βασικός μέτοχος της Attica Bank, όσο και της Thrivest που αποτελεί στρατηγικό επενδυτή στην Attica και βασικό μέτοχο στην Παγκρήτια είναι δεδομένη, ο οδικός χάρτης προς τη συγχώνευση έχει αρκετές προκλήσεις. Σύμφωνα με τις πρώιμες εκτιμήσεις, η αύξηση κεφαλαίου που θα απαιτηθεί μετά τη συγχώνευση μπορεί να προσεγγίσει τα 600 εκατ., τα περισσότερα εκ των οποίων θα κληθεί να καταβάλει το ΤΧΣ. Τη συμμετοχή τους θα στηρίξουν και οι συστημικές τράπεζες που εισέφεραν στην πρόσφατη αμκ συνολικά 40 εκατ. στην τελευταία αμκ, ενώ το ΤΧΣ είχε εισφέρει 329 εκατ. και 40 εκατ. ο e-ΕΦΚΑ, ενώ Thrivest και Παγκρήτια εισέφεραν 30 και 34 εκατ. αντίστοιχα.
Ο ρόλος Βρεττού και Βαρθολομαίου
Στο μεταξύ, η Ελένη Βρεττού έτρεξε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάταξης της Attica Bank, μετασχηματίζοντας τον φέροντα οργανισμό και επαναφέροντας την τράπεζα στην κερδοφορία. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι η κατάφερε να πείσει για τη βιώσιμη δυνατότητα παραγωγής εσωτερικού κεφαλαίο. Πρόκειται για το κλειδί στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών και αποτελεί τη σφραγίδα βιωσιμότητας της. Κάτι αντίστοιχο κατάφερε και ο Αντώνης Βαρθολομαίος, αφού παρέλαβε την Παγκρήτια ως περιφερειακή και εξ ορισμού συντεχνιακή τράπεζα. Κορυφαία στιγμή η απορρόφηση της HSBC, η οποία με τη δραστηριότητα wealth banking που διαθέτει έδωσε αέρα στα μεγέθη, ενώ το έμπειρο προσωπικό, ιδιαίτερα στο interbanking operations κατάφερε να ισορροπήσει το χρηματοδοτικό προφίλ και να διαμορφώσει συνθήκες ανάπτυξης.
Οι δύο τράπεζες θα έχουν όμως και ισχυρή προίκα, τα αποθεματικά του ΤΜΕΔΕ και ένα μέρος του e-ΕΦΚΑ, με τις καταθέσεις στην Attica Bank να φτάνουν τα 3 δισ. Σε επίπεδο πελατείας, εκτός από τη σημαντική συνεισφορά της πελατολογίου και τεχνογνωσίας από την HSBC, μικροχρηματοδοτήσεις μέσω ΤΕΕ και ΤΜΕΔΕ και το εδραιωμένο κοινό, μηχανικών και ένα μέρος γιατρών, από τον καιρό της συγχώνευσης των επαγγελματικών Ταμείων.
Οι προκλήσεις για τη συγχώνευση
Η μεγαλύτερη πρόκληση εντοπίζεται στον διοικητικό τομέα, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για παραπληρωματικές δομές και για μακρά περίοδο μέχρι την απορρόφηση. Η Ελένη Βρεττού υλοποιώντας τον σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων πηγών για υψηλής ποιότητας και επαναληψιμότητας εσόδων, έχει αναδιαμορφώσει τον τομέα των χρηματοδοτήσεων, προσλαμβάνοντας στελέχη από την αγορά και ιδιαίτερα από την Τράπεζα Πειραιώς. Τα περισσότερα upper level στελέχη που έχουν προστεθεί στο roaster της Attica Bank έχουν ως κοινό παρονομαστή τη θητεία τους στην HSBC, όπως άλλωστε και η CEO της Τράπεζας. Ο Αντώνης Βαρθολομαίος έχει δώσει έμφαση στην εμπέδωση συμπεριληπτικής κουλτούρας στον οργανισμό της Παγκρήτιας, ενώ έχει προσφέρει και ευκαιρίες για εσωτερική ανάδειξη στελεχών. Όπως όλα δείχνουν, το προσωπικό της Pagkr;htiaw θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ενοποιημένου δικτύου και το backoffice, ενώ της HSBC θα διατηρήσουν μια σχετική αυτονομία και θα ενσωματώσουν και το αντίστοιχο νεότευκτο τμήμα της Attica Bank.
Μέχρι την ανακοίνωση της συγχώνευσης, πάντως, αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας ακόμη κύκλος εθελουσίας εξόδου στην Attica Bank και ένα ‘ξεσκαρτάρισμα” στην Παγκρήτια, περιορίζοντας το προσωπικό σε non critical θέσεις και ανοίγοντας χώρους ώστε να “κουμπώσουν δομικά τα δύο σχήματα.
Υ.Γ.: Η επιλογή της φωτογραφίας δεν είναι τυχαία, καθώς περιλαμβάνονται οι τρεις κεντρικοί παίχτες της συγχώνευσης και ο διεθνούς φήμης τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο. Η σύνθεση είναι η πεμπτουσία και ο βασικός πυλώνας της μουσικής, άλλωστε.