Στρατηγική ίσων αποστάσεων και κλιμάκωσης της πίεσης στη Μέση Ανατολή ακολουθούν τώρα οι ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον διαπίστωσε με καθυστέρηση ότι δεν διαθέτει αξιοπιστία και ειδικό βάρος ώστε να μπορέσει να επιβάλλει λύσεις στην περιοχή.
Με ευθεία επίθεση κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Χαμάς την ίδια ημέρα ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας Τσακ Σούμερ τάχθηκε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ, χαρακτηρίζονται τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου «εμπόδιο για την ειρήνη».
«Ένας συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου», την ημερομηνία έναρξης του πολέμου με τη Χαμάς, δήλωσε ο Αμερικανός κοινοβουλευτικός, με μεγάλη επιρροή, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας.
Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία και ο πλέον υψηλόβαθμος Εβραίος εκλεγμένος στις ΗΠΑ, επιδείκνυε μέχρι σήμερα ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επικρίσεις του σε βάρος του Ισραήλ, το οποίο διεξάγει μια ολοένα και πιο αμφιλεγόμενη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα.
«Πιστεύω πως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχασε τον δρόμο του, αφήνοντας την πολιτική επιβίωσή του να περάσει μπροστά από το υπέρτατο συμφέρον του Ισραήλ», τόνισε ο Δημοκρατικός από την αίθουσα της Γερουσίας.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει τη δυναμική των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την αδιέξοδη στρατηγική του Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνδέσει την διεύρυνση του μετώπου με την πολιτική του επιβίωση.
Στριμώχνουν τον Νετανιάχου
Πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σημείο», εκτίμησε ο Τσακ Σούμερ, υποστηρίζοντας πως η διεξαγωγή «νέων εκλογών αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να επιτραπεί μια υγιής διαδικασία λήψης αποφάσεων» για το μέλλον της χώρας.
Τα σχόλια του Σούμερ αντανακλούν την αυξανόμενη κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου από την Ουάσιγκτον και έρχεται μετά από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν το Σαββατοκύριακο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «περισσότερο βλάπτει το Ισραήλ παρά βοηθάει το Ισραήλ».
Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου απέρριψε την έκκληση του Σούμερ για εκλογές στο Ισραήλ, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν είναι μπανανία και ότι η πολιτική της κυβέρνησης απολαμβάνει ευρείας στήριξης.
Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, είπε από την πλευρά του ότι «αναμένουμε από τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο να σέβεται τη δημοκρατία του Ισραήλ».
Η λύση Γκαντζ
Στην πραγματικότητα, η στάση των ΗΠΑ στόχο έχει να απελευθερώσει δυνάμεις που στηρίζουν τον Νετανιάχου ώστε να προωθήσουν εναλλακτικές λύσεις. Η πιο κοντινή σε αυτή τη φάση είναι αυτή του Μπένι Γκαντζ, ο οποίος ακολουθεί αυτόνομη ατζέντα και έχει ξεκινήσει κύκλο διεθνών επαφών, ένδειξη ότι οι υποδόριες διαδικασίες έχουν ήδη κινηθεί.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γκαντζ σε πιο ευνοϊκές για τον ίδιο συνθήκες δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και τελικά αναγκάστηκε να συμμετάσχει στην πολεμική κυβέρνηση του Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς.