Σε πολλές χώρες, το δραστικό βήμα του τερματισμού του διαδικτύου χρησιμοποιείται ως απάντηση σε πραγματικές ή πιθανές αναταραχές.
Οι διακοπές λειτουργίας συμβαίνουν γενικά όταν κάποιος (συνήθως μια κυβέρνηση) διακόπτει σκόπιμα το διαδίκτυο ή τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Το μέτρο έχει επικριθεί ευρέως ως υπερβολικά δραστικό περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και καταπάτηση της καθημερινής ζωής των λαών, ειδικά εάν γίνεται για να σταματήσει η αντιπαράθεση. Βέβαια, είχε προηγηθεί η εργαλειοποίηση του internet στην αραβική άνοιξη και ακόμα και σε προηγμένες χώρες τα social media έχουν αποτελέσει πλατφόρμα διασποράς fake news, παραπληροφόρησης και χειραγώγησης κοινωνικών ομάδων. Έτσι, τα απολυταρχικά καθεστώτα βρήκαν προφάσεις για να δικαιολογήσουν τις …”αμαρτίες” τους.
Η επανάσταση της Αιγύπτου το 2011 και το αποτυχημένο τουρκικό στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα τερματισμού λειτουργίας του Διαδικτύου που χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο. Στην Ινδία – η χώρα που διακόπτει περισσότερο την πρόσβαση στο Διαδίκτυο – οι διακοπές λειτουργίας συγκεντρώθηκαν στο παρελθόν στο Κασμίρ και το Ρατζαστάν, όπου χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών (και προληπτικά όταν αναμένονταν διαμαρτυρίες), αλλά και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Το 2023, οι εθνοτικές εντάσεις στην πολιτεία Μανιπούρ οδήγησαν στις πιο στοχευμένες διακοπές λειτουργίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.
Όλες οι διακοπές λειτουργίας οι απαγορεύσεις στο διαδίκτυο στην Ινδία το 2023 επηρέασαν περίπου 59 εκατομμύρια ανθρώπους για συνολικά σχεδόν 8.000 ώρες – το υψηλότερο στον κόσμο όταν συνδυάζονται σύμφωνα με το Top10VPN. Στην Αιθιοπία, τη Μιανμάρ και το Ιράν, η καταστολή της διαφωνίας, οι διαμαρτυρίες και σε μια στιγμή η ορθόδοξη εκκλησία, έχουν προκαλέσει σχεδόν εξίσου μεγάλες ώρες αποκλεισμού των χρηστών στο διαδίκτυο.
Σε όλο τον κόσμο, οι διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου και οι σκόπιμες επιβραδύνσεις έχουν γίνει πιο συνηθισμένες για άλλη μια φορά. Δεδομένου του πόσο σημαντικό είναι το διαδίκτυο στην καθημερινή ζωή, ο περιορισμός της πρόσβασης σε αυτό μπορεί να έχει οικονομικές συνέπειες. Στη Ρωσία, την Αιθιοπία και τη Μιανμάρ, ο τεράστιος αριθμός διακοπών και η διάρκειά τους γίνονται πολύ ακριβοί. Το Top10VPN διαπίστωσε ότι περίπου 1,350 ώρες σκόπιμης διακοπής του Διαδικτύου και στοχευμένοι αποκλεισμοί το 2023 έχουν κοστίσει στη ρωσική οικονομία 4 δισεκατομμύρια δολάρια.