Νέες προκλήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον οι ελληνικές τραπεζες, καθώς η αποεπένδυση του ΤΧΣ ολοκληρώνεται -μένει μόνο το δεύτερο placement της Εθνικής-, καθώς τώρα οι διοικήσεις θα κριθούν από τη δυνατότητά τους να δημιουργήσουν προοπτική και αξία για τους μετόχους.
Με το turn around story της Τράπεζας Πειραιώς γράφτηκε ο αισιόδοξος επίλογος στο βιβλίο της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ το επιτυχές -σε πολλά επίπεδα- placement του ΤΧΣ για το 27% της τράπεζας σηματοδότησε τις πρώτες σελίδες στο νέο -για την τράπεζα- βιβλίο. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου στο πλαίσιο της ομιλίας του στο πλαίσιο της τελετής μετά το ιστορικών διαστάσεων placement του ΤΧΣ.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετικό βήμα για το χρηματιστήριο και όχι απλά για αλλαγή σελίδας αλλά για… αλλαγή βιβλίου για την Πειραιώς. Στην ίδια τροχιά βρίσκεται πλέον το σύνολο των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, με την Εθνική να διατηρεί μια “μικρή” εκκρεμότητα, αυτή του δεύτερου placement, που αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου.
Η επιτυχής αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων πρόσφατων γεγονότων έχει καταστήσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας ως ένα ισότιμο μέλος της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, με την ελληνική αγορά να τυγχάνει διεθνούς αναγνωρισιμότητας. Αυτό σημείωσε ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο της σημερινής πανηγυρικής έναρξης της συνεδρίασης από τα στελέχη του ομίλου Πειραιώς.
Η επόμενη μέρα
Ενώ μέχρι πρότινος στον Τύπο κυριαρχούσαν δημοσιεύματα για τιτιτλοποιήσεις και πώληση χαρτοφυλακίων NPE’s από τις τράπεζες, εσχάτως αυτό άλλαξε. Τώρα ο κύριος όγκος των δημοσιευμάτων αφορά σε επενδύσεων, νέες χορηγήσεις και τις προοπτικές. Η αλήθεια είναι ότι υποεκπροσωπείται ο παράγον ρίσκο, υπό την γενικότερη αίσθηση ότι πλέον το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο είναι αρκετά σφιχτά και ότι οι διοικήσεις πολύ πιο συνετές και ότι τα παθήματα του παρελθόντος έχουν εμπεδωθεί ως μαθήματα.
Χτίζοντας την επόμενη ημέρα οι διοικήσεις των τραπεζών εστιάζουν στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, η επαναληψημότητα και η ενίσχυση της κυκλικότητας.
Ο CEO Χρήστος Μεγάλου σε δηλώσεις του κατά την τελετή έναρξης της ότι αυτή την περίοδο η Πειραιώς είναι μια τράπεζα με σχέδιο και στρατηγική, με στόχο να αποτελέσει την καλύτερη στην Ελλάδα και να αναπτυχθεί στο εξωτερικό.
Πλέον, η εστίαση μεταφέρεται από τους δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επέρκειας, στην ενίσχυση των δεικτών αποδοτικότητας του management και από τα NPL’s στα νέα δάνεια, τη διαχείριση ρίσκου και το πλεονάζον κεφάλαιο. Σίγουρα, παραμένουν και ανοιχτά προβλήματα, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) το οποίο το θέτει μετ’ επιτάσεως η ΤτΕ, ως επόπτης, ωστόσο το θέμα δεν φαίνεται πιεστικό και η επίλυσή του μοιάζει να αναβάλλεται, τουλάχιστον για την ώρα.
Οι αποδόσεις
Οι τραπεζίτες ανακοίνωσαν ήδη νέες πολιτικές ανταμοιβής μετόχων, τόσο με πληρωμή μερισμάτων, όσο και με επαναγορά μετοχών. Οι σχεδιασμοί αυτοί δημιούργησαν προοπτικές αποδόσεων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκτόξευση των μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Έτσι, το debate πλέον μεταφέρεται στις αποτιμήσεις, τους όρους και τρόπους εκτίμησής της τρέχουσας αξίας και την ευστάθεια των προοοπτικών.
Συνοπτικά, οι τραπεζίτες έχουν ανακοινώσει τις πολιτικές ανταμοιβής για τους μετόχους, με σταδιακή αύξηση από το 10, στο 25 και εν τέλει στο 50% των κερδών. Επίσης τα business plan προβλέπουν σταθεροποίηση της κερδοφορίας στα επίπεδα του 1 δισ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές τους γράφουν κέρδη 52 εβδομάδων η Εθνική 44%, η Πειραιώς 91%, η Alpha Bank 32% και η Eurobank 37%.
Αν και η Τράπεζα Πειραιώς γράφει τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο ταμπλό, εν τούτοις η θεμελιώδης συσχέτιση δείχνει ότι χρηματιστηριακά έχει ακόμη δρόμο μέχρι να φτάσει τον μέσο όρο.
Σε κάθε περίπτωση, η δυναμική μπορεί να αλλάξει αλλά η εμβάθυνση της αγοράς έχει πλέον δημιουργήσει μεγαλύτερη σταθερότητα, περιβάλλον για ευκολότερες εναλλαγές, ενώ η διεύρυνση του buy side έχει διευρύνει το επενδυτικό roaster ως προς τις οντότητες και τις στρατηγικές, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη κεφαλαιακή ρευστότητα.