Το Χρηματιστήριο της Αθήνας διόρθωσε και αυτό δεν είναι περίεργο. Αναζητώντας όμως τη “σκανδάλη” και τις προοπτικές, τα ευρήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμη και ανησυχητικά, καθώς αφήνουν κηλίδες τη στιγμή που η αγορά επιχειρεί να γράψει νέο βιβλίο στην ιστορία της, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ και της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου κατά την τελετή έναρξης της συνεδρίασης τη Δευτέρα.
- Επίδειξη δύναμης από την Πειραιώς με τζίρο 165 εκατ. ευρώ
- Η μεγαλύτερη πτώση οκτώμισι μηνών, ισχυρό rebalancing στο φινάλε
- Οι αλλαγές στάθμισης στον FTSE-Russel έφεραν ρευστοποιήσεις
Με τις διεθνείς αγορές να διορθώνουν σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα μηνών, σε μια συνεδρίαση ειδικών συνθηκών λόγω των αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών FTSE-Russel με την αύξηση της επιρροής της Πειραιώς Financial από 55% σε 82% και την εύλογη μείωση της στάθμισης άλλων μετοχών.
Η εβδομάδα έτσι κι αλλιώς είναι ιδιάζουσα, καθώς σήμερα είχαμε τις αλλαγές στις σταθμίσεις άρα υπήρξε rebalancing, αύριο εισάγονται οι μετοχές της Πειραιώς Financial από το placement, ενώ την Παρασκευή έχουμε τη λήξη παραγώγων επί δεικτών και μετοχών, κάτι που συχνά φέρνει αναταράξεις σε όλο το σύστημα.
Το κυρίαρχο βεβαίως είναι ότι με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς, έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος της αγοράς που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με τα placements σε Εθνική και Alpha Bank, ακολούθησαν οι εκδόσεις ομολόγων και η εισαγωγή του Αεροδρομίου στο Χρηματιστήριο και τώρα η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αγορά είχε στηριχτεί τα μέγιστα όλο το τελευταίο διάστημα που ετοιμάζονταν το placement, το οποίο ήταν μια άκρως κομβική και συστημική διαδικασία που αφορούσε όλη την αγορά, άρα η επιτυχία του θα επηρεάσει νομοτελειακά και το υπόλοιπο χρηματιστήριο, αναβαθμίζοντάς το.
Audito’s note: Η πτώση και οι… σκανδάλες
Παρά τις τεχνικές αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια, δύο πρόσωπα που έχουν ιδία γνώση των κινήσεων, αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο ελληνικές χρηματιστηριακές αναγκάστηκαν να πουλήσουν ανοιχτά μετοχές της Πειραιώς που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους καθώς είχαν εγγραφεί στη δημόσια προσφορά χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και έτσι, αφού ώθησαν την τιμή πάνω από τα 4 ευρώ άρχισαν να αδειάζουν καραβιές χαρτιά για να καλύψουν ταμειακά ελλείματα.Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει επιδείξει την απαραίτητη ετοιμότητα για ελέγχους και δυναμικές παρεμβάσεις, είτε γιατί δεν ήθελε να χαλάσει το κλίμα, είτε γιατί θέλησε να αποφύγει την “καυτή πατάτα”.
Αν και πολλά εξ αυτών δεν είναι αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού, για τους όσους βλέπουν το βάθος της αγοράς και επενδύουν μεγάλα κεφάλαια, οι εξελίξεις αυτές είναι τουλάχιστον ανησυχητικές. Μάλιστα, τέτοιες “στραβοτιμονιές” και η απουσία θεσμικής επιτήρησης είναι ενδείξεις που συνεκτιμώνται και στην αξιολόγηση του Χ.Α από τους οίκους και την MSCI…
Η ολοκλήρωση και το νέο βιβλίο
Εφόσον ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η διαδικασία και μάλιστα με τεράστια επιτυχία, πλέον η αγορά μπαίνει σε μια άλλη φάση, όπου η εξάρτησή της από τις διεθνείς αγορές θα είναι ξανά μεγαλύτερη. Αυτό επισημαίνει άλλωστε στο CrisisMonitor.gr και κορυφαίος χρηματιστής, επικεφαλής ιδιωτικής χρηματιστηριακής, από τις μεγαλύτερες της χώρας.
Η αγορά δεν είχε διορθώσει, καθώς από την αρχή του 2024 μόνο μία φορά ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει άνω του 1%, ενδεικτικό των ανεπαίσθητων διορθωτικών κινήσεων που ελάμβαναν χώρα όλους τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, όπως τονίζει ο ίδιος χρηματιστής, η αύξηση της στάθμισης της Πειραιώς Financial στους δείκτες FTSE-Russel από το 55% στο 82% λόγω της αύξησης του free float, θα περιορίσει μερικώς τη στάθμιση άλλων ελληνικών μετοχών στους συγκεκριμένους δείκτες, κάτι που επηρέασε τη συμπεριφορά των μετοχών σήμερα.
Όλες αυτές οι αλλαγές έφεραν ισχυρό rebalancing σήμερα στο φινάλε της συνεδρίασης, καθώς από τα 150 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις δημοπρασίες, στο τέλος ο τζίρος ανήλθε στα 291,81 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έγιναν στο τέλος πράξεις αξίας πάνω από 141 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς που στην κανονική διάρκεια της συνεδρίασης είχε διακινήσει κοντά στα 57 εκατ. ευρώ, στο τέλος έφτασε σε τζίρο τα 165 εκατ. ευρώ, κάνοντας ξανά επίδειξη δύναμης. Αυξημένες συναλλαγές είχαν στο τέλος και οι Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και ΔΕΗ.
Στο ταμπλό
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.391,26 μονάδες με απώλειες 2,51%, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 26 Ιουνίου 2023, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 2,76%, ήτοι κοντά εννέα μήνες πίσω. O FTSE 25 έκλεισε επίσης στο χαμηλό ημέρας και στις 3.365,62 μονάδες με απώλειες 2,68%, ενώ καμιά εκ των 25 μετοχών δεν διασώθηκε με θετικό πρόσημο. Ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση επίσης στο χαμηλό ημέρας με πτώση 2,55% στις 2.373,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,28% στις 1.202,70 μονάδες, έχοντας χαμηλό στις 1.200,32 μονάδες (-2,47%).
Τη μεγαλύτερη πτώση στον Large Cap είχε η Motor Oil που υποχώρησε άνω του 5%, άνω του 4% έχασαν οι Ελλάκτωρ, Viohalco, ElvalHalcor και Mytilineos, ενώ τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα με πτώση κάτω του 1,80% έδειξαν οι Πειραιώς, Lamda Development, HelleniQ Energy, ΟΠΑΠ και Quest Συμμετοχών.
Στον Mid Cap μόνο οι Κρι Κρι, Entersoft και Τεχνική Ολυμπιακή έκλεισαν θετικά, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Intracom Holdings, EXAE, Αλουμύλ, Intralot, Ideal Holdings, Profile κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 106 μετοχές έκλεισαν με πτώση και μόλις 23 με άνοδο.