Η Κίνα εντείνει τον αμυντικό της εκσυγχρονισμό, σχεδιάζοντας να διαθέσει 236,1 δισ. δολάρια για την άμυνα φέτος.
Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει δαπάνες για στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη, ορισμένες προμήθειες, παραστρατιωτικές δυνάμεις και την ακτοφυλακή, υποδεικνύοντας ότι οι πραγματικές αμυντικές δαπάνες θα υπερβούν σημαντικά την αρχική εκτίμηση.
Σίγουρα, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας υπολείπεται παρασάγγας του αντίστοιχου των ΗΠΑ, όμως οι διαφορές είναι μεγάλες, καθώς το Πεκίνο διατηρεί πολύ μικρές δυνάμεις -συγκριτικά με την Ουάσιγκτον- εντός συνόρων, δεν έχει εμπλοκή σε ενεργά πολεμικά μέτωπα και διαθέσει ένα εν ενεργεία αεροπλανοφόρο, έναντι 10 των ΗΠΑ.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης προβλέπει ότι οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας θα είναι περίπου ένα τρίτο υψηλότερες από τον επίσημο προϋπολογισμό.
Η Κίνα διατηρεί πάνω από 2 εκατομμύρια ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, κάτι που απαιτεί σημαντική χρηματοδότηση για μισθούς και εξοπλισμό. Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης μια σημαντική οικονομική ύφεση,
εντείνοντας τον ανταγωνισμό για κρατικούς πόρους. Επιπλέον, η ιεράρχηση των αμυντικών δαπανών είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα. ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του καθεστώτος, ειδικά καθώς η αυξημένη εσωτερική αναταραχή ενισχύει τον ρόλο του PLA στη διατήρηση της σταθερότητας.
Τέλος, η επίδειξη μιας ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας είναι στρατηγικής σημασίας για την Κίνα, λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες εδαφικές του διαφορές και τις στρατιωτικές προόδους γειτονικών χωρών όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.