Ομόφωνα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, ωθούμενες από τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης και τώρα επωφελούνται από τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τον Ιούνιο.
Ο Jerome Powell υποστήριξε αρχικά αυτό το σενάριο στις ομιλίες του στο Κογκρέσο, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ ακολούθησε -αν και με πιο αινιγματικό λόγο-, αφού η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για την Ευρωζώνη το 2024. Επομένως, η όρεξη για ανάληψη ρίσκου παραμένει ισχυρή, πολύ περισσότερο που η μηνιαία έκθεση απασχόλησης στις ΗΠΑ φαίνεται να υποστηρίζει αυτό το σενάριο, παρά τα στοιχεία που έδειξαν τη δημιουργία περισσότερων από τις αναμενόμενες θέσεων εργασίας.
Όπως λέμε στην οικονομία ceteris paribus, δηλαδή αν δεν υπάρξουν σοβαρές μεταβολές στα υφιστάμενα δεδομένα, το χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων της Fed και της ΕΚΤ πλησιάζει όλο και περισσότερο. Όσο αυτή η παραδοχή παραμένει σε ισχύ, οι επενδυτές έχουν ελάχιστους λόγους ανησυχίας. Εν τω μεταξύ, ξεκινά ένας νέος γύρος με ανακοινώσεις σημαντικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, με στοιχεία τιμών (πληθωρισμός και τιμές παραγωγού Φεβρουαρίου) και δείκτες καταναλωτή (λιανικές πωλήσεις,
Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εμπιστοσύνη των καταναλωτών). Από την άλλη πλευρά η αυλαία για τις επιχειρηματικές ανακοινώσεις πέφτει σιγά, σιγά, με τους τελευταίους από τους μεγάλους Gitlab, Williams-Sonoma, Adobe και On Holding να δημοσιεύουν αποτελέσματα την εβδομάδα που έρχεται.
Ενέργεια: Οι καταλύτες που επηρέασαν τις τιμές
Οι τιμές του πετρελαίου άντεξαν συνολικά, παρά την πολυάσχολη εβδομάδα στο μέτωπο των ειδήσεων για το πετρέλαιο. Αρχικά ήταν η ανακοίνωση των OPEC+ για παράταση των περιορισμών στην προσφορά, και πιο συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία, που προκάλεσε σάλο, όχι επειδή το καρτέλ επέκτεινε τις ποσοστώσεις παραγωγής του, αλλά επειδή το Βασίλειο αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησής του στους Ασιάτες πελάτες του.
Μένοντας στην Ασία η Κίνα, ανακοίνωσε τα τελευταία εμπορικά της στοιχεία, που δείχνουν τις εισαγωγές πετρελαίου να αυξάνονται από έτος σε έτος, αλλά με μια τάση προς βραδύτερη ανάπτυξη από μήνα σε μήνα. Ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν μείωση των εισαγωγών, εγείροντας ανησυχιες για την ζήτηση, γεγονός που πίεσε τις τιμές την Παρασκευή, προκαλώντας και με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης.
Τελειώνουμε αυτήν την παγκόσμια περιοδεία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα εβδομαδιαία αποθέματα συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και μέτρια.
Όσον αφορά τις τιμές, το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματεύεται περίπου στα 82,50 δολάρια ΗΠΑ, ενώ το WTI διαπραγματεύεται περίπου στα 78 δολάρια ΗΠΑ.
Μέταλλα: Τα βιομηχανικά ανεβαίνουν, ο χρυσός γράφει ρεκόρ
Τι μπορούμε να μάθουμε από τα τελευταία οικονομικά δεδομένα της Κίνας; Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές μετάλλων είναι αρκετά εύρωστες, σημάδι ότι η βιομηχανική ζήτηση βελτιώνεται. Οι τιμές των μετάλλων αντιδρούν θετικά: ένας τόνος χαλκού διαπραγματεύεται στα 8.600 δολάρια στο Λονδίνο, το αλουμίνιο φτάνει τα 2.250 δολάρια και ο ψευδάργυρος κερδίζει έδαφος στα 2.530 δολάρια.
Παρ ‘όλα αυτά, το ενδιαφέρον τραβάει ο χρυσός ο οποίος σημείωσε κέρδη για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στα 2172 USD. Ο χρυσός σε δολάριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών χάρη στα στοιχήματα για χαμηλότερα επιτόκια, τα οποία ευνοούν το πολύτιμο μέταλλο, ένα περιουσιακό στοιχείο που εξ ορισμού , δεν παρέχει καμία απόδοση.
Γεωργικά προϊόντα: Πιέσεις και… αντιστάσεις
Στο Σικάγο, η ευφορία που παρατηρήθηκε στα χρηματιστήρια δεν είχε τελειώσει, καθώς οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν να υποχωρούν. Το σιτάρι έσπασε το χαμηλό του 2023 και τώρα διαπραγματεύεται στα 525 USD περίπου, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2020. Το καλαμπόκι έβγαλε ισχυρές αντιστάσεις και εν τέλει αντέδρασε σκαρφαλώνοντας στα 440 σεντς το μπουσέλ. Κατά τα άλλα, το κακάο παραμένει ψηλά στα 6.500 USD ανά τόνο.
Crypto: Διαχέεται η ανοδική δυναμική
Το Bitcoin (BTC) συνέχισε την ανοδική του κίνηση αυτή την εβδομάδα και μάλιστα είχε την πολυτέλεια να σπάσει το ιστορικό υψηλό του. Την Τρίτη, το ψηφιακό νόμισμα έφτασε στιγμιαία τα 69.250 δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του τον Νοέμβριο του 2021, όταν το bitcoin έφτασε τα 68.900 δολάρια στο αποκορύφωμά του ράλι.
Αυτή η απόδοση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή εισροή κεφαλαίων σε Bitcoin Spot ETF. Το Bitcoin ETF της BlackRock έχει τώρα περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Το Bitcoin έχει αυξηθεί πάνω από 7% από τη Δευτέρα και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται περίπου στα 68.000 δολάρια. Αυτός ο ενθουσιασμός διαχέεται και σε άλλα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Ethereum (ETH) στο +13,5%, το οποίο επίσης πλησιάζει στο ιστορικό υψηλό του, του Solana (SOL) στο +14% και περιουσιακών στοιχείων όπως τα Floki memecoins (FLOKI) στο +56% και Shiba Inu (SHIB) στο 64%.