Εβδομάδα όπου σε εγχώριο επίπεδο δέσποσε το placement της Πειραιώς Financial Holdings ήταν η πρώτη του Μαρτίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να βγάζει επιτυχημένα αυτό το μεγάλο και κομβικό τεστ ρευστότητας, χωρίς μεγάλους κραδασμούς και χωρίς αρρυθμίες που θα αλλοίωναν την ευρύτερη εικόνα.
- Εβδομάδα Πειραιώς με «τρελό» τζίρο 1,326 δισ. ευρώ
- Ράλι στη ΓΕΚ Τέρνα του Περιστέρη με άνοδο 8,65% και υψηλά 24 ετών
- Ρευστοποιήσεις στον όμιλο Viohalco με απώλειες (ElvalHalcor) έως 8,76% το πενθήμερο
- Ήπια θετικά την εβδομάδα, εν μέσω εναλλαγής θέσεων σε όλο το ταμπλό
Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για την αγορά που αποδεικνύει πως παρά τις ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις ρευστότητας του τελευταίου πενταμήνου, αρχίζει και αποκτά βάθος, βγάζοντας εις πέρας ακόμη και projects που παλαιότερα θα δημιουργούσαν τριγμούς για εβδομάδες αν όχι μήνες.
Πλέον, έχοντας «καθαρίσει» με εκκρεμότητες όπως τα placement στις τράπεζες, τα ομόλογα και τα υπόλοιπα, το Χ.Α. θα μπορέσει να εστιάσει περισσότερο στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2023, αλλά και να ταυτιστεί πιο πολύ με το διεθνές κλίμα, το οποίο παραμένει εξαιρετικά καλό.
Ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Οι διεθνείς αγορές, ασχέτως με τις επιμέρους μικροδιορθώσεις, παραμένουν στα υψηλά τους, με κορυφαίους δείκτες σε ιστορικά ρεκόρ, ενώ αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά, οι κεντρικοί τραπεζίτες άρχισαν να αλλάζουν τη φρασεολογία τους σε ό,τι αφορά την πολιτική των επιτοκίων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν έως και τέσσερις μειώσεις μέσα στο τρέχον έτος.
Την Πέμπτη, για πρώτη φορά από την έναρξη της περιόδου συνεχούς αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όπως δήλωσε η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ. Όμως, διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκε μείωση των επιτοκίων, αλλά η γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από την κεντρική τράπεζα στη μετάβαση στον επόμενο κύκλο της νομισματικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη έχουν ήδη οδηγήσει τις αγορές να προεξοφλούν με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο, όμως πλέον προεξοφλούνται περισσότερες μειώσεις μέσα στο 2024 και, ειδικότερα, τέσσερις μειώσεις έναντι τριών προηγουμένως. Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει τις κινήσεις των αγορών, όμως ανέφερε ότι η προσαρμογή που έχει γίνει συμβαδίζει αρκετά με τη στάση της ΕΚΤ.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ο οποίος δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα είναι κοντά στο να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. «Όταν αποκτήσουμε αυτή την αυτοπεποίθηση, και δεν είμαστε μακριά από αυτό, θα είναι κατάλληλο να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη νομισματική πολιτική» σημείωσε ο Πάουελ.
Οι ξένοι κοιτάζουν τα ελληνικά assets
Την Παρασκευή οι διεθνείς δείκτες κινούνται με μεικτά πρόσημα και σε περιορισμένες διακυμάνσεις, τηρώντας στάση αναμονής, ενώ αφομοιώνουν και τα επίπεδα, αλλά και την ειδησεογραφία. Σε παρόμοιο σκηνικό κινήθηκε και το Χ.Α. το οποίο μετά την έντονη τραπεζική διόρθωση της Πέμπτης, σήμερα προσπάθησε να σταθεροποιηθεί, εν μέσω μεικτών προσήμων στο ευρύτερο ταμπλό.
Η εβδομάδα κύλησε στον απόηχο του placement της Πειραιώς, το οποίο πέτυχε υπερκάλυψη περίπου οκτώ φορές, με τα συνολικά κεφάλαια που προσφέρθηκαν να ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ, καθιστώντας αυτή την έκδοση την κορυφαία που έχει καταγραφεί στα χρονικά της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Και τούτο διότι κεφάλαια 14 δισ. ευρώ σε ανάλογη έκδοση ή για οποιοδήποτε λόγο, ουδέποτε είχαν «παρελάσει» ξανά από το Χ.Α. για μια μετοχή, κάτι που ασφαλώς αναβαθμίζει όλο το οικοσύστημα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Πρόκειται για μια έκδοση που εκτός από μεγάλη επιτυχία της συγκεκριμένης τράπεζας, μαρτυρά και το μέγεθος των κεφαλαίων που περιμένουν να ποντάρουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε ελληνικά assets ευρύτερα. Ένας πακτωλός διεθνών κεφαλαίων δείχνει ότι θέλει να επενδύσει σε ελληνικά, αξιόπιστα και με προοπτική assets, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για μια (ακόμα) μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά όπως το Χ.Α. που ευρίσκονταν επί 13 χρόνια σε επενδυτική… καραντίνα, μακριά από τη μεγάλη «πίτα» της διεθνούς ρευστότητας.
Κράτησε τις 1.420 μονάδες το Χ.Α.
Μετά τα 1,213 δισ. ευρώ που διακίνησε η Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη όπου πέρασαν τα πακέτα του placement, σήμερα Παρασκευή κυριάρχησε εκ νέου στις συναλλαγές, διακινώντας τζίρο 46,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος του Χ.Α. ήταν στα 124,3 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.427,02 μονάδες με οριακή άνοδο 0,11%, ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.458,14 μονάδες με άνοδο 0,22%, ο Mid Cap υποχώρησε οριακά κατά 0,07% στις 1.435,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,06% στις 1.230,74 μονάδες.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο καταγράφηκε εικόνα εξισορρόπησης, καθώς ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 0,30%, ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,10%, ο Mid Cap υποχώρησε οριακά κατά 0,03%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,65%, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη διόρθωση 2,86% που έκανε την Πέμπτη.
Σήμερα στον FTSE 25 ξεχώρισε ξανά η ΓΕΚ Τέρνα, η μετοχή της μητρικής του ομίλου Περιστέρη, ενώ και συνολικά την
εβδομάδα έκλεψε την παράσταση με ράλι +8,65%. Υπάρχουν φήμες ότι έχουν ενταθεί εκ νέου οι συζητήσεις για την πώληση της «πράσινης» θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, η οποία το πενθήμερο κέρδισε 4,85%.
Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 3,87% δέχτηκε σήμερα η Cenergy Holdings, o ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco, ο οποίος σύσσωμος αυτή την εβδομάδα δέχτηκε ρευστοποιήσεις. Η μητρική υποχώρησε κατά 5,11% το πενθήμερο έχοντας μόνο πτωτικές συνεδριάσεις, η Cenergy Holdings έχασε 2,57%, ενώ η ElvalHalcor, ο βραχίονας στο χώρο των μετάλλων, υποχώρησε κατά 8,76%, καθώς ανακοίνωσε πολύ μειωμένα αποτελέσματα.