Profit taking που συνέβαλλε στη διόρθωση του Γενικού Δείκτη και σε αρκετά βαριά χαρτιά καταγράφηκε στο Χ.Α, ταυτόχρονα όμως μέρος των κερδών ιδιαίτερα από τους day traders επανατοποθετήθηκε σε μετοχές της πληροφορικής, οι οποίες έχουν επανέλθει στα ραντάρ μετά την εξαγορά από τον Πάνο Γερμανό και τις φήμες για επικείμενο deal στην Quest.
- Ήπια αποφόρτιση αλλά και άμυνες στο Χ.Α.
- Ξεχώρισαν οι Quest, Cenergy, HelleniQ Energy, AustriaCard, ΕΥΑΘ και Profile
- Νέο ράλι για τις μικρές του κλάδου της πληροφορικής
- Μοιρασμένο το ταμπλό, ενώ κρατήθηκαν οι 1.430 μονάδες
Με το placement της Πειραιώς σε εξέλιξη και με την υπερκάλυψη να σπάει τα ρεκόρ, μεγάλα funds έχουν θέσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο μικροσκόπιο και διαβάζουν προσεκτικά τα θεμελιώδη, ενώ οι day traders εστιάζουν στην τεχνική εικόνα. Η ενίσχυση του βάθους στην αγορά παραγώγων και η επίτευξη ικανών αποδόσεων και από την αγορά ομολόγων περιορίζουν την ανάγκη για άμεσες πωλήσεις και περιορισμό της έκθεσης σε κάθε γύρισμα, δίνοντας έτσι περιθώριο στην αγορά να διατηρήσει την ανοδική της δυναμική, καθώς τα μεγάλα κέρδη και το έξυπνο χρήμα αναπληρώνουν σχετικά εύκολα τις εκροές κεφαλαίων.
Διεθνώς το κλίμα παραμένει θετικό, αλλά η αβεβαιότητα αυξάνεται, αυτό δείχνει η εκτόξευση του χρυσού σε νέο ιστορικό υψηλό. Η μεταβητότητα αναμένεται αυξημένη, ιδιαίτερα ενόψει της ομιλίας του διοικητή της Fed Τζέι Πάουελ την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς οι αγορές αναζητούν ψήγματα για τον χρονισμό της αλλαγής πολιτικής από τη Fed.
Το ανοδικό momentum στις αγορές είναι πάντως έκδηλο, με το Bitcoin να γράφει νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό πάνω από τις 69 χιλιάδες δολάρια, καθώς οι εισροές στα EFT εντείνονται και αυτό αυξάνει τη ζήτηση σε όλα τα επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα η προσφορά περιορίζεται μετά την εισαγωγή της τεχνολογικής αναβάθμσης.
Η εικόνα των αγορών
Ημέρα μεικτών προσήμων ήταν διεθνώς η σημερινή στα απανταχού χρηματιστήρια, με τις ασιατικές αγορές να κλείνουν οριακά χαμηλότερα και τον Nikkei 225 να κρατάει τις 40.000 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%, όμως ο Hang Seng υποχώρησε κατά 2,61%, ενώ μοιρασμένα πρόσημα χωρίς ακρότητες και μεγάλα αδειάσματα καταγράφηκαν στην Ευρώπη.
Στη Wall Street και οι τρεις δείκτες διορθώνουν αρκετά, με τον Nasdaq να υποχωρεί 268 μονάδες χάνοντας 1,66%, τον S&P 500 να έχει πτώση 0,82% και τον Dow Jones στο -0,62%.
Εντός αυτού του σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο που έως χθες έφτασε να κερδίζει κοντά στο 11% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και κοντά στο 20% σε επίπεδο τραπεζών, σήμερα κινήθηκε ήπια διορθωτικά, χωρίς όμως να χάνει ο Γ.Δ. τις 1.430 μονάδες, ενώ το ταμπλό ήταν μοιρασμένο, που σημαίνει ότι δεν έλειψαν οι νέες αγοραστικές παρεμβάσεις.
Η εικόνα της αγοράς
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.430,94 μονάδες με πτώση 0,27%, έχοντας κινηθεί σχεδόν στο σύνολο της συνεδρίασης σε πτωτική τροχιά, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.468,60 μονάδες με πτώση 0,64%. Ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα καθώς έκλεισε με οριακή άνοδο +0,15% στις 2.452,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε κατά 1,11% στις 1.252,66 μονάδες.
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε για ακόμη μια συνεδρίαση η μετοχή της Quest Συμμετοχών έχοντας ράλι +6,24%, στο +2,70% έκλεισε η Cenergy Holdings, +2,10% η HelleniQ Energy, +1,46% η Coca Cola HBC και +1,26% η ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, διόρθωση άνω του 1% είχαν οι Mytilineos, ΟΠΑΠ, Aegean Airline, Eurobank, Πειραιώς Financial, Alpha Bank, ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Στον Mid Cap κέρδη είχαν οι AustriaCard, ΕΥΑΘ, Profile Software, ΟΛΠ και Κρι Κρι, ενώ απώλειες άνω του 1% είχαν οι Intracom Holdings, Αλουμύλ και AVAX. Στο σύνολο του ταμπλό υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 61 ανοδικές και 63 πτωτικές μετοχές.