Διοικητικές αλλαγές που στόχο έχουν την διαφοροποίηση του επιχειρησιακού προφίλ επιβάλλει η κυβέρνηση στην ΕΥΠ, λίγο καιρό μετά την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της υπηρεσίας.
Την αλλαγή υποδιοικητή στην ΕΥΠ με την αντικατάσταση του Γιώργου Κέλλη από τον Αντώνη Τζιτζή ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κίνηση που αν και σε πρώτη ανάλυση φαίνεται να αποτελεί φυσική εξέλιξη πολιτικού μπιλιάρδου, αλλά σε μια πιο προσεκτική ματιά γίνεται αντιληπτό ότι αφορά την επιχειρησιακή αναδιάταξή της.
Ειδικότερα, ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Γιώργος Κέλλης, αποχωρεί ύστερα από θητεία 13 μηνών. Στη θέση του τοποθετείται ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Αντώνης Τζιτζής, ο οποίος αποστρατεύτηκε από το σώμα στις κρίσεις του 2022, επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου και ενώ είχε διατελέσει προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Η απόφαση φαίνεται ότι έρχεται μετά από εισήγηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την εντολή για πάταξη της εγκληματικότητας προωθεί ευρείες και σε βάθος αλλαγές στην κουλτούρα των υπηρεσιών πληροφοριών, ακόμα και στην ΕΥΠ που βρίσκεται υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Τζιτζής δεν είναι ο μόνος που “αποκαθίσταται”, καθώς ο νέος υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ έχει επαναφέρει σε θέσεις κλειδιά πολλούς αξιωματικούς που είχε απομακρύνει και απαξιώσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του κ. Τζιτζή στη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ, στοχεύει στην ενίσχυση του έργου της υπηρεσίας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο ίδιος εξάλλου προέρχεται από μακρά θητεία σε υπηρεσίες ασφαλείας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ΕΥΠ έχει ασχοληθεί εντατικά με τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος επί ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά πολλές φορές για της παρακολουθήσεις της ΕΥΠ στη μάχη για το οργανωμένο έγκλημα.
Πάντως, στις έρευνες για την εκτέλεση του ιδιοκτήτη της Silk Oil στον Γέρακα ενεπλάκη και δημοσιογράφος που φέρεται να είχε σχέσεις με την ΕΥΠ… Αν και πολλά σημεία της υπόθεσης παραμένουν θολά, εν τούτοις οι συνδέσεις έγιναν.
Σε κάθε περίπτωση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η αστυνομία και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκτούν ισχυρότερα ερείσματα στο εσωτερικό της ΕΥΠ.
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά σε κείμενο του Γιάννη Σουλιώρη στην Καθημερινή ότι πολλές άρσεις απορρήτου διεκπεραιώνονται όχι μέσω του τεχνολογικά παρωχημένου συστήματος νόμιμων συνακροάσεων της Αντιτρομοκρατικής αλλά εκείνου της ΕΥΠ. Βέβαια, ο ίδιος δεν αναφέρεται στο τεχνολογικά προηγμένο κέντρο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ το οποίο βρίσκεται στο Περιστέρι…