Νέες διαστάσεις λαμβάνει η διερεύνηση των υποκλοπών και στην Ελλάδα μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της Intellexa και πέντε οντότητες που συνδέονται με την εταιρία για παρακολουθήσεις και σε βάρος Αμερικανικών.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της Intellexa με βάση τις αρχές που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως προκύπτει από ανάρτηση στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει το Reuters, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο άτομα και πέντε οντότητες που συνδέονται με την Intellexa αναφορικά με την τεχνολογία κατασκοπευτικού λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε κατά Αμερικανών.
Πάντως, οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα με την αντικατάσταση του υποδιοικητή της ΕΥΠ που έχει την ευθύνη των παρακολουθήσεων από αξιωματικό που αποστρατεύτηκε από την αστυνομία το 2022….
Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται:
- Ο Ταλ Τζόναθαν Ντιλιάν, «ιδρυτής της κοινοπραξίας Intellexa και ο αρχιτέκτονας πίσω από τα κατασκοπευτικά εργαλεία της. Η κοινοπραξία είναι ένας πολύπλοκος διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών που ελέγχονται είτε πλήρως είτε εν μέρει από τον Ντιλιάν, μεταξύ άλλων μέσω της Σάρα Αλεξάνδρα Φαισάλ Χάμου».
- Η Σάρα Αλεξάνδρα Φαισάλ Χάμου, «ειδική σε θέματα εξωχώριων εταιρειών, που έχει παράσχει διαχειριστικές υπηρεσίες στην κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A. Η Χάμου κατέχει ηγετικό ρόλο στις εταιρείες Intellexa S.A., Intellexa Limited και Thalestris Limited».
- Η Intellexa S.A., «εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα, που στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa έχει εξαγάγει τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα. Η Intellexa S.A. προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για εμπορία εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».
- Η Intellexa Limited, «εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που δρα ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό της κοινοπραξίας. Η Intellexa Limited είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2023».
- Η Cytrox AD, «εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, που ενεργεί ως προγραμματιστής του λογισμικού κατασκοπείας Predator της κοινοπραξίας. Η Cytrox AD είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023».
- Η Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT), εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, η οποία ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Predator για τον όμιλο πριν μεταφερθεί η παραγωγή του στη Βόρεια Μακεδονία. Η Cytrox Holdings ZRT προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για εμπορία εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».
- Η Thalestris Limited, «εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία εντός της κοινοπραξίας Intellexa που κατέχει δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και ενεργεί ως χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών για την κοινοπραξία».
Δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία
Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι «σήμερα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών κατέδειξε δύο φυσικά πρόσωπα και πέντε οντότητες που συνδέονται με την κοινοπραξία Intellexa για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπευτικού λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη στόχευση Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, δημοσιογράφων και εμπειρογνωμόνων πολιτικής. Η διάδοση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού θέτει διακριτούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ξένους φορείς για να επιτρέψει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στοχοποίηση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο για καταστολή και αντίποινα».
«Οι σημερινές ενέργειες αποτελούν ένα απτό βήμα προς τα εμπρός για την αποθάρρυνση της κατάχρησης των εμπορικών εργαλείων παρακολούθησης, τα οποία αποτελούν όλο και περισσότερο κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών μας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες Μπράιαν Νέλσον.
Η ανακοίνωση συμπληρώνει: «Ως αποτέλεσμα της σημερινής ενέργειας, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που αναφέρονται ανωτέρω, τα οποία βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην κατοχή ή τον έλεγχο αμερικανικών προσώπων, δεσμεύονται και πρέπει να αναφέρονται στην OFAC. Επιπλέον, μπλοκάρονται όλες οι οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, ατομικά ή συνολικά, κατά 50 τοις εκατό ή περισσότερο σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα που έχουν μπλοκαριστεί».