Είκοσι τρία έργα νέα έργα υποδομών συνολικού προϋπολογισμού αξία 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ υπόσχονται να αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής τουριστικής αγοράς με το κυριότερο όλων η ανάπλαση στο Ελληνικό.
Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται και οι επενδύσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο αεροδρόμιο Καστελλίου στο Ηράκλειο, σε λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια, σε μαρίνες και λιμένες.
Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην υλοποίηση των έργων τουριστικών υποδομών. Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο επενδύονται σημαντικά κεφάλαια από τους ξενοδόχους για επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση των μονάδων τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2023 επενδύθηκαν περίπου 761 εκατ., ενώ το 2022 621 εκατ. και το 2021 830 εκατ.
Δυο συν ένα στόχοι
Τα έργα στόχο έχουν την θωράκιση του ελληνικού τουρισμού από τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγή, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και την ταξινόμηση των τουριστικών ροών στις περιφέρειες στις οποίες η κατανομή είναι άνιση, δηλαδή κάποιες περιφέρειες παρουσιάζουν χαμηλή πυκνότητα ενώ κάποιες άλλες υπερβολική πυκνότητα Από 2022, ο «Δείκτης Τουριστικής Πυκνότητας» εμφανίζεται πολύ υψηλός, πρωτίστως στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Αττικής και, δευτερευόντως, στην Κρήτη και την Κεντρική Μακεδονία.
Ένα ακόμα πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο τουριστικός κλάδος είναι οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού που καταγράφονται στα ελληνικά ξενοδοχεία και σε όλο τον κλάδο. Παρά το γεγονός ότιτο 2023 καταγράφηκε αύξηση της απασχόλησης, οι ελλείψεις υπερέβησαν τις 53,2 χιλιάδες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των θέσεων εργασίας που προβλέπονται από το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων.
Εντούτοις το ποσοστό ελλείψεων παρουσιάζεται μειωμένο σε σχέση με το 2022 τόσο στο σύνολο της χώρας (23%) όσο και σε όλες τις περιφέρειες. Οι ελλείψεις αφορούν τόσο σε εξειδικευμένο, όσο και σε μη εξειδικευμένο προσωπικό.