Εκρηκτική είναι η ζήτηση για το placement της Τράπεζας Πειραιώς, με το ΤΧΣ να εγκρίνει σε έκτακτη συνεδρίαση την πώληση ολόκληρης της συμμετοχής, που συνεπάγεται ότι οι ξένοι θα αποκτήσουν το 22 και οι Έλληνες επενδυτές το 5%.
Δυναμική που θα μπορούσε να υπερβεί ακόμα και τα 9-10 δισ. αναπτύσσει η ζήτηση για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που πουλάει το ΤΧΣ μέσω placement με τη διαδικασία του accelarated book building.
Καθώς η ζήτηση αυξάνεται η διαδικασία προσδιορισμού τιμής στα counters κινείται στα 3,9 ευρώ, κοντά στο ανώτατο όριο. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η πλημμυρίδα της ζήτησης είναι τέτοια που αναπόφευκτα θα “κλειδώσει” την τιμή στα 4 ευρώ. Υπ αυτό το πρίσμα αιτιολογείται και η συνέχιση της ανοδικής κίνησης της μετοχής στο ταμπλό, καθώς επενδυτικά κεφάλαια που διαπιστώνουν ότι θα λάβουν λιγότερα από τις προσδοκίες στρέφονται στο Χρηματιστήριο για να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της θέσης τους, αγοράζοντας ακόμη και με μικρό premium.
Με την πώληση του 27% των μετοχών, το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ συρρικνώνεται σε σημαντικό βαθμό και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή προς το Ταμείο να ολοκληρώσει άμεσα την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και με το ποσοστό που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα, με στόχο να περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι θέσεις εκτός από τον Πόλσον, έχουν χτίσει στη μετοχή και άλλοι θεσμικοί μέσω της αγοράς. Έτσι δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση του book bulding να υπάρξουν ένας ή δύο επενδυτές που θα ανακοινώσουν την αύξηση της συμμετοχής τους σε επίπεδα άνω του ορίου του 5%. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές δεν πρόκειται για στρατηγικούς επενδυτές.
Η πορεία της μετοχής
Το timeline
Το βιβλίο προσφορών για τους ξένους επενδυτές άνοιξε το πρωί και το placement θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της 6ης Μαρτίου. Η ισχυρή ζήτηση (από τη διαδικασία του premarketing) δεν αφήνει αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα είναι πολλαπλάσια.
Το εύρος διάθεσης των μετοχών ορίσθηκε μεταξύ 3,70 και 4 ευρώ, με τη ζήτηση να δείχνει ότι δεν αποκλείεται να επιτευχθεί χαμηλό discount (σ.σ. την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 3,98 ευρώ).
Στο premarketing, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ισχυρά, διεθνούς εμβέλειας ξένα funds όπως η Fidelity, το Wellington, το Capital κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, το Family Office του Αμερικανού επενδυτή Τζον Πόλσον, που κατέχει ποσοστό λίγο παραπάνω από το 18%, οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού του.
Εγκρίθηκε η διάθεση του 27% το 5% σε Έλληνες
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η πώληση του πακέτου 27% της Τράπεζας Πειραιώς που ελέγχει το ΤΧΣ θα εξελιχθεί με τη μορφή 22+5%. Όπερ σημαίνει ότι αρχικά διατίθεται το 22% και εφόσον η ζήτηση είναι τέτοια που υπερκαλύπτει την προσφορά αισθητά τότε θα ενεργοποιηθεί η option για τη διάθεση επιπλέον 5%. Το ΔΣ του ΤΧΣ συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας αφού η ζήτηση τις πρώτες ώρες ξεπέρασε κάθε προσδοκία εγκρίνοντας τη διάθεση και υπόλοιπου 5%.
Πλέον σύμφωνα με την κατανομή, οι ξένοι επενδυτές θα εγγραφούν για το 22% των μετοχών και οι Έλληνες για το 5%.
Από τις έως 41.262.118 μετοχές του ελληνικού βιβλίου, τουλάχιστον το 30% θα κατανεμηθεί για την ικανοποίηση αιτήσεων ιδιωτών επενδυτών και έως 70% σε ειδικούς επενδυτές. Αν δεν καλυφθεί η προσφορά από τη ζήτηση, τυχόν αδιάθετες μεταφέρονται στο ξένο βιβλίο.
Ως σύμβουλος για τη δημόσια προσφορά λειτουργεί η Euroxx, ενώ από κοινού με την Tράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς.
Οπως επισημαίνουν πηγές του ΤΧΣ, «η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Δημόσιας Προσφοράς, είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη από-επένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Θυμίζουμε ότι το 2023, μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, πράγμα που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, και αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του Ταμείου πέτυχε ένα σερί από-επενδύσεων (Eurobank, Alpha BankΑΛΦΑ +1,95%, Εθνική Τράπεζα) που έφερε στο δημόσιο ταμείο περίπου 1,45 δις Ευρώ και «άνοιξε» την όρεξη των διεθνών επενδυτών για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά».