Εμφανής είναι πλέον η πολιτική και διοικητική δυσλειτουργία στο υπουργείο Εξωτερικών, με τις συγκρούσεις της πολιτικής ηγεσίας να παρεμβάλλονται κα να εκτροχιάζουν ακόμη και τυπικές λειτουργίες, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.
Σε δύσκολη και αρκετά… περίεργη θέση βρέθηκαν την Παρασκευή υψηλόβαθμοι διπλωμάτες στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν εν τω μέσω σύσκεψης για την επιλογή και μεταθέσεις προξένων αναγκάστηκαν να διακόψουν μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη,
Τη σύσκεψη, για τις τοποθετήσεις των προξένων που διέκοψε ο υπουργός Εξωτερικών είχε διοργανώσει το γραφείο της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, χωρίς όμως να ενημερώσει το γραφείο του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος πληροφορήθηκε ότι δρομολούνται εξελίξεις εν τη απουσία του.
Auditor’s note: Οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σύμφωνα με τα ΦΕΚ, που δημοσιεύθηκαν μετά την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών, η κατανομή αρμοδιοτήτων εστιάζεται στην υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία έχει υπό την ευθύνης της κεντρικούς τομείς παραγωγής πολιτικής και λειτουργίας του υπουργείου, ενώ ο υπουργός έχει σαφώς περιορισμένες αρμοδιότητες. Η κατανομή αυτή επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με το Μέγαρο Μαξίμου. Από την άλλη πλευρά, οι σχέσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη τον τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ότι βρίσκονται σε δοκιμασία. Μπορεί η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών να αποτελεί αναβάθμιση μετά τη διαχείριση τόσο της κρίσης των υποκλοπών, όσο και του δυστυχήματος των Τεμπών, η αποψίλωση του χαρτοφυλακίου του υπουργού όμως αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει άλλον δίαυλο για τη διαχείριση των βασικών διαύλων επικοινωνίας της χώρας. Μάλιστα, εντύπωση είχε προκαλέσει η απόφαση της τελευταίας στιγμής να μην συνοδεύσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ταξίδι του στην Κίνα, το οποίο προετοίμασε η ομάδα του υπουργού Εξωτερικών.
Οι συγκρούσεις και οι… εκλογές
Αν και οι συγκρούσεις της πολιτικής ηγεσίας στα υπουργεία και ιδιαίτερα στο Εξωτερικών δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο, η δημόσια εκδήλωσή τους σε αποφασιστικές διαδικασίες στέλνει αντιφατικά μηνύματα και τείνει να αποσταθεροποιεί δομές. Η συγκεκριμένη μάλιστα διαδικασία της τοποθέτησης προξένων είναι κρίσιμη, τόσο για τις προαγωγές, όσο και για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν καίριες θέσεις και θα “τρέξουν” τις εκλογικές διαδικασίες στις επικείμενες Ευρωεκλογές, όπου θα επιτραπεί η επιστολική ψήφος.
Μάλιστα, η σύγκρουση έρχεται λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα mail της Άννας Μισέλ Ασημακοπουλου, για τα οποία καταγγέλλεται η παραβίαση του GDPR και η χρήση της βάσης δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Μπορεί σε πρώτη ανάλυση να μην προκύπτει σύνδεση των δύο υποθέσεων, σε μια πιο προσεκτική ματιά όμως είναι σαφές ότι ΥΠΕΞ και ΥΠΕΣ θα είναι συγκοινωνούντα δοχεία στη διαδικασία των Ευρωεκλογών, κι Πρόξενοι που θα επιλεγούν θα έχουν ενδεχομένως ρόλο και λόγο για ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας…