Συνεδρίαση διαχείρισης κεκτημένων μετά τα υψηλά 13 ετών χθες και μετά τα σημαντικά κέρδη Φεβρουαρίου καθώς και πρώτου διμήνου ήταν η πρώτη του Μάρτη στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης κράτησε την αντίσταση των 1.420 μονάδων, ενώ κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μόλις 6,34 μονάδων ή 0,44%.
- Με επιμέρους διορθώσεις αλλά και νέες αγορές μπήκε ο Μάρτιος στο Χ.Α.
- Κράτησε τις 1.420 μονάδες ο Γενικός Δείκτης εν αναμονή του placement
- Ξεχώρισαν Σαράντης, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Profile, Entersoft
Διεθνώς τα χρηματιστήρια μπήκαν στην άνοιξη και στο Μάρτιο όπως έκλεισαν το Φεβρουάριο, δηλαδή ανοδικά και με νέα ιστορικά ρεκόρ. Οι αγορές συνεχίζουν να «τρελαίνουν» αναλυτές, χρηματιστές και επενδυτές με την τρομερή ανθεκτικότητά τους στα υψηλά, έχοντας καταφέρει να υπερκεράσουν κάθε σκόπελο τα τελευταία χρόνια.
Με φόντο την προοπτική ότι η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει και αργά ή γρήγορα θα αρχίσει η μείωσή τους – τεράστια κεφάλαια και μεγάλη ρευστότητα παγκοσμίως μεταφέρεται εκ νέου στις αγορές και στις μετοχές, με αιχμή το νέο «στοίχημα» που είναι οι προοπτικές που ανοίγονται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ευρύτερα υπάρχει μια παράκρουση στα χρηματιστήρια, που κινούνται μέσα σε ένα ανατροφοδοτούμενο σκηνικό διαρκών ανοδικών κύκλων, με κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες παγκόσμια σε νέα ιστορικά υψηλά. Στην Ασία ο Nikkei 225 λίγες ημέρες μετά την υπέρβαση των 39.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, σήμερα ξεπέρασε και τις 39.900 μονάδες κλείνοντας στις 39.910,82 μονάδες με νέο ράλι +1,90%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι δείκτες της περιοχής.
Στην Ευρώπη σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού, ενώ σε νέο ρεκόρ αναρριχήθηκε και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Στις ΗΠΑ και στη Wall Street, σε νέα ιστορικά ρεκόρ κινούνται και οι τρεις δείκτες, με τους S&P 500 και Nasdaq να πρωτοστατούν. Ο S&P 500 κινείται πάνω και από τις 5.100 μονάδες σήμερα, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διαπραγματεύεται στις 16.189 μονάδες με άνοδο 0,61%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο
Μέσα σε αυτό το λίαν ενισχυτικό περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου κινήθηκε ήπια διορθωτικά, όμως οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν περισσότερες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό στις 74 και 49 αντίστοιχα. Αυτό δείχνει ότι τα πονταρίσματα στο ευρύτερο ταμπλό συνεχίστηκαν, ασχέτως με τη «βιτρίνα» των κεντρικών δεικτών της αγοράς.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.422,75 μονάδες με απώλειες 0,14%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,25% στις 3.454,66 μονάδες, ενώ ο Mid Cap είχε καλύτερη συμπεριφορά καθώς ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 2.435,84 μονάδες. Τέλος ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,71% στις 1.238,76 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,33 εκατ. ευρώ, παραμένοντας ξανά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς αρκετοί επενδυτές έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους, κρατώντας ρευστότητα για το placement της Πειραιώς.
Στο χώρο του Large Cap πονταρίσματα έγιναν σε μετοχές που έμειναν πίσω είτε το δίμηνο, είτε το Φεβρουάριο, είτε τις τελευταίες ημέρες. Ξεχώρισαν τίτλοι όπως Σαράντης, Cenergy Holdings, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Quest Holdings, Viohalco και Lamda Development. Αντιθέτως, πιέστηκαν τίτλοι όπως HelleniQ Energy, Πειραιώς Financial, Coca Cola HBC, OTE, ElvalHalcor, ΔΕΗ, Alpha Bank κ.λπ.
Στη μεσαία αποτίμηση, θετικά κινήθηκαν οι Profile, ΑΔΜΗΕ, Entersoft, EXAE, Dimand, Intracom Holdings κ.α., ενώ υποχώρησαν οι Intralot, Ideal, Αλουμύλ και Πλαστικά Θράκης.
Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. έβγαλε το μήνα Φεβρουάριο με άνοδο 4,19% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο FTSE 25 κέρδισε 4,12%, ο Mid Cap +4,84%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 5,54%.
Έτσι, τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 10,18%, ο FTSE 25 είναι στο +10,91%, o Mid Cap κερδίζει +7,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με έμφαση, έχοντας άνοδο 17,52%. Πρόκειται για επιδόσεις που φέρνουν το Χ.Α. στις κορυφαίες θέσεις των αποδόσεων παγκοσμίως.