Η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων δημοσίευσε την ετήσια έρευνα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατατάσσοντας τις χώρες σε 6 ομάδες, με την Ελλάδα να βρίσκεται μαζί με τις ΗΠΑ… ως χώρες με συστηματικές παραβιάσεις.
Επειδή ο δείκτης δημοκρατίας στις χώρες καλύπτει μόνο περιορίσμενο εύρος των δημοκρατικών ελευθεριών, άλλοι δείκτες, όπως ελευθερίας του Τύπου και Δικαιωμάτων των εργαζομένων συμπληρώνουν -αλλά δεν ολοκληρώνουν- την εικόνα των χωρών.
Οι 10 χειρότερες χώρες για τους εργαζόμενους το 2023 ήταν το Μπαγκλαντές, η Λευκορωσία, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, η Εσβατίνι, η Γουατεμάλα, η Μιανμάρ, η Τυνησία, οι Φιλιππίνες και η Τουρκία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) για την παγκόσμια κατάσταση των εργαζομένων. Δικαιώματα.
Η Ελλάδα που βρίσκεται στην τέταρτη ομάδα, με συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων φιλοδοξεί να εδραιώσει τη θέση στο κλαμπ των ανεπτυγμένων οικονομιών και ελεύθερων δημοκρατιών, απέχει όμως παρασάγγας. Στην ομάδα 4 εκτός από την Ελλάδα, βρίσκονται μόνο δύο άλλες δημοκρατίες της Δύσης, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Το σύνολο των χωρών της Ευρώπης βρίσκονται υψηλότερα, ενώ ακόμα και οι περισσότερες βαλκανικές χώρες, όπως η Αλβανία υπερέχουν. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από το Μεξικό, τη Νάμπια και το Νεπάλ, το Τόγκο, τη Βοσνία, τη Γκαμπόν και την Ακτή του Ελεφαντοστού.
Οι δείκτης
Η ITUC κατέταξε 149 χώρες με βάση το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δικαίωμα στην απεργία, δίνοντας σε κάθε έθνος βαθμολογία 1-5+, όπου 1=σποραδικές παραβιάσεις δικαιωμάτων και 5+=καμία εγγύηση δικαιώματα λόγω παραβίασης του κράτους δικαίου.
Πέρυσι, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική έλαβαν τη χειρότερη βαθμολογία από τις περιφέρειες στον Παγκόσμιο Δείκτη Δικαιωμάτων με μέσο όρο 4,53. Οι αναλυτές γράφουν ότι ενώ το Κατάρ έχει σημειώσει πρόοδο, αυτή η χαμηλή βαθμολογία οφείλεται εν μέρει στη συνεχιζόμενη χρήση του συστήματος kafala στις χώρες του Κόλπου, το οποίο εξακολουθεί να αφήνει τους μετανάστες εργαζόμενους ανοιχτούς σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την περιοχή της ΜΕΝΑ ακολούθησαν η Ασία-Ειρηνικός με 4,18, η Αφρική με 3,84, η Αμερική με 3,52 και η Ευρώπη με 2,56. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι δολοφονήθηκαν σε οκτώ χώρες το 2023. Αυτές περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Εκουαδόρ, το Ελ Σαλβαδόρ, το Εσβατίνι, τη Γουατεμάλα, το Περού και τη Σιέρα Λεόνε.
Όπως δείχνει αυτό το γράφημα, μόνο μερικές επιλεγμένες χώρες έλαβαν το πράσινο σήμα έγκρισης – όλες βρίσκονται στην Ευρώπη. Ο υπόλοιπος κόσμος παρουσιάζει μια λιγότερο ελπιδοφόρα εικόνα, με το 87 τοις εκατό των χωρών να έχουν παραβιάσει το δικαίωμα των εργαζομένων τους στην απεργία το 2023, από 63 τοις εκατό το 2014.
You will find more infographics at Statista
Εννέα χώρες που είδαν τις αξιολογήσεις τους να χειροτερεύουν το 2023 ήταν η Δημοκρατία του Κονγκό, Ελ Σαλβαδόρ, Αϊτή, Λιβερία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Τόγκο και Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ οι βαθμολογίες βελτιώθηκαν για την Αυστραλία, τη Χιλή και την Ακτή Ελεφαντοστού.
Η ITUC στέλνει ερωτηματολόγια σε εθνικά συνδικάτα σε όλο τον κόσμο για να αναφέρουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτά καταγράφονται κάθε χρόνο από τον Απρίλιο έως τον Μάρτιο και επαληθεύονται.
Στη συνέχεια, κάθε χώρα αναλύεται με βάση 97 δείκτες με βάση τις συμβάσεις και τη νομολογία της ΔΟΕ για να δημιουργηθεί ένας δείκτης που αντικατοπτρίζει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη νομοθεσία και την πράξη.