Την απειλή πυρηνικού πολέμου επανάφερε στο προσκήνιο ο Βλάνιμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του, στέλνοντας μήνυμα στη Δύση ότι χωρίς σταθερή και ισχυρή Ρωσία δεν υπάρχει παγκόσμια τάξη.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διαμήνυσε σήμερα (29/2) στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι διακινδυνεύουν πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Ακόμα είπε ότι οι δυτικές απειλές δημιουργούν «πραγματική» απειλή πυρηνικού πολέμου. «Έχουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν το έδαφός σας» υπογράμμισε.
Η επαναφορά της απειλής πυρηνικού πολέμου από τον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στο πλέον επίσημο πλαίσιο, στην ετήσια ομιλία του προς τον ρωσικό λαό, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αποδεικνύουν την ισχυρή βούλησή τους να στηρίξουν την Ουκρανία με χρήματα, όπλα και με κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία. Μάλιστα, ακολουθεί την αψυχολόγητη δήλωση Μακρόν περί αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία αν και απορρίφθηκε από τους άλλους ηγέτες και δεν θεωρήθηκε ποτέ ουσιαστική, εν τούτοις αποτέλεσε μήνυμα προοπτικής και ένδειξη του momentum που οικοδομείται. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν επανάφερε επίσης την πρόταση τα κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως collateral για τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις Πούτιν ερμηνεύονται ως κόκκινη γραμμή απέναντι στην κλιμακούμενη πίεση από τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ.
Διεθνώς, η προοπτική επανεκλογής Τραμπ, με ό,τι αυτή σηματοδοτεί για τα ανοιχτά μέτωπα και τη διεθνή στάση των ΗΠΑ, προκαλεί διεργασίες και εντείνει την κινητικότητα εταίρων και συμμάχων προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να δρομολογήσουν εξελίξεις σε όσο το δυνατόν πιο αναπόδραστο πλαίσιο. Ο Πούτιν, από την άλλη πλευρά, αν και δημοσίως στηρίζει Μπάιντεν, γνωρίζει ότι η αναταραχή που θα προκαλέσει ενδεχόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υπέρ του. Έτσι δρα παρελκυστικά σε μια προσπάθεια να αποφύγει συζητήσεις για εκεχειρία και ειρήνη μέχρι να καθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις Πούτιν
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι διαθέτουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα όσα σκέφτεται η Δύση δημιουργούν την πραγματική απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και, συνεπώς, την καταστροφή του πολιτισμού».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι βασικοί ευρωπαίοι σύμμαχοι αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι δεν έχουν σχέδια να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού η Γαλλία άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο.