Με τις παγκόσμιες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες σε παρατεταμένη περίοδο αναδιάταξης το πολιτικό ρίσκο είναι αυξημένο, ενώ οι διπλωμάτες καλούνται σε πολλές περιπτώσεις “να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά”, προλαμβάνοντας καταστάσεις η εξομαλύνοντας εντάσεις, ενώ είναι η κινητικότητά τους και η οργανωμένη και έγκαιρη διαβίβαση των μηνυμάτων που καθιστά τις πολιτικές αποτελεσματικές.
Ενώ το διπλωματικό σώμα αποτελεί κρίσιμη δομή για κάθε οργανωμένη χώρα, πολλές φορές πίσω από την ταμπέλα διπλωμάτες βρίσκονται πράκτορες υπηρεσιών πληροφοριών, στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι. Αυτό συμβαίνει γιατί από την αρχαιότητα οι διπλωμάτες απολαμβάνουν ασυλία και ως μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Η Κίνα έχει τις περισσότερες διπλωματικές θέσεις στο εξωτερικό από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διπλωματίας 2024 του Ινστιτούτου Lowy, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. Κοντά στην αντίπαλη παγκόσμια υπερδύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως δείχνει το διάγραμμα, η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες με τις πλέον πολυπληθείς διπλωματικές αποστολές στον κόσμο, με συνολικά 274 και 271 αποστολές στο εξωτερικό, αντίστοιχα. Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως η κορυφαία χώρα στον παγκόσμιο διπλωματικό δείκτη το 2019 και έχει διατηρήσει τη θέση έκτοτε.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το Πεκίνο έχει μεγαλύτερο αριθμό διπλωματικών πόστων από την Ουάσιγκτον έως την Αφρική, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς και την Κεντρική Ασία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ προηγούνται διπλωματικά στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και τη Νότια Ασία. Και τα δύο έθνη έχουν ισορροπία στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική.
Η Τουρκία τρίτη διπλωματική δύναμη
Ωστόσο, ορισμένες αποκαλούμενες μεσαίες δυνάμεις ενισχύουν επίσης τα δίκτυά τους.
Η Τουρκία ανέβηκε στην τρίτη θέση φέτος (από την 5η θέση το 2023), ενώ η Ινδία βρίσκεται τώρα στη θέση 11 (από την 12η θέση το 2023). Αυτές οι δύο χώρες έχουν τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα του Δείκτη. Από τις 11 νέες θέσεις της Ινδίας από το 2021, οι οκτώ από αυτές ήταν στην Αφρική.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Διπλωματίας του 2024 αποκαλύπτει τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών και εδαφών στην Ασία, την Ομάδα των 20 (G20) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
You will find more infographics at Statista