Καθοριστική για την δυναμική συσπείρωσης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι η απεργία της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου, καθώς ευθυγραμμίζονται μια σειρά από κλάδους και κορυφώνεται και το αίσθημα κοινωνικής αδικίας επ αφορμής της μαύρης επετείου από το δυστύχημα των Τεμπών που στοίχησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους -τα περισσότερα παιδιά- πριν από ένα χρόνο.
Σε crash test για τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να κινητοποιήσει διαφοροποιημένες κοινωνικές δυνάμεις και να διαμορφώσει ενιαίο αντικυβερνητικό μέτωπο εν μέσω αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων που δημιουργούνται από την προώθηση αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και της απουσίας μέτρων αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού. Σε αυτό το ήδη τεταμένο από τις αγροτιές και φοιτητικές κινητοποιήσεις προστίθεται η μαύρη επέτειος του δυστυχήματος στα Τέμπη το οποίο δρα ως συνεκτικός κρίκος και πολλαπλασιαστής ισχύος, καθώς δημιουργεί κοινό έδαφος για την προσέγγιση πολιτικά συναφών αλλά ανταγωνιστικών δυνάμεων καθώς αντίπαλων πολιτικών ομάδων.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την προοπτική δημιουργίας ενιαίας αντιπολιτευτικού μετώπου μέσω καταιγιστικής επικαιρότητας και διαρκών εναλλαγών στην πολιτική και επικοινωνιακή ατζέντα και παρέχοντας μαζικά δεδομένα για μια σειρά άλλων θεμάτων. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικεντρώνεται στη διεθνή του εικόνα, αναδεικνύοντας το αφήγημα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, περιόριζοντας έτσι τη φθορά του από την εσωτερική επικαιρότητα. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση εφάρμοσε στρατηγική “ελεγχόμενων εκρήξεων”, μεθοδεύοντας ακόμη και την εκτόνωση της έντασης από τις αγροτικές κινητοποιήσεις με τη συμβολική διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ μπροστά στη Βουλή για μία ημέρα.
Στο μεταξύ, στην ειδησεογραφία κυριαρχούν: η αποχώρηση της φρεγάτας Ύδρα για την Ερυθρά Θάλασσα, οι συλλήψεις της αντιτρομοκρατικής, η επερχόμενη κακοκαιρία και οι εξελίξεις στο δυστύχημα των Τεμπών. Μεγάλο μέρος της πολιτικής επικαιρότητας καταλαμβάνουν σταθερά οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, οι αντιδράσεις της εκκλησίας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και κοινωνικές ειδήσεις.
Από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις πάντως, δεν διαφαίνεται δυναμική αύξησης του πολιτικού ρίσκου ή υπονόμευσης της κυβερνητικής συνοχής, ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις θεωρούνται εντός ορίων και ως εκ τούτου οι εκρήξεις ελεγχόμενες.
Η απεργία
Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., με κύριες διεκδικήσεις τις εξής:
«- Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
– Επαναφορά των Δώρων.
– Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
– Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
– Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
– Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
– Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
– Στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».
Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη. Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».
Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεών του για το επόμενο διάστημα τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Ειδικότερα, μεταξύ των βασικών διεκδικήσεών του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:
«- Η πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
– Η ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης και των Περιφερειών για τον γρήγορο, άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο των πρακτικών αισχροκέρδειας.
– Η μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως το βρεφικό γάλα, το παστεριωμένο γάλα, τα δημητριακά, το τυρί, τα αλλαντικά, το κοτόπουλο, το χοιρινό, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι βρεφικές πάνες, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και τα απορρυπαντικά.
– Η αύξηση των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
– Η επαναφορά του δώρου των εορτών και του επιδόματος αδείας στα προ μνημονίων επίπεδα για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
– Ο υπολογισμός του χρονικού διαστήματος 2012-2023 για την προσαύξηση του μισθού των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λόγω των τριετιών.
– Η άμεση επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και η αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.
– Οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των εργαζομένων από τα εργατικά ατυχήματα».
Παράλληλα, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα σε όλα τα εργατικά σωματεία.
Όπως αναφέρει, σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024, «συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μία διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες».
Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε, το ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», διεκδικεί τα εξής:
«- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
– Καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023.
– Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.
– Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους.
– Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.
– Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
– Φθηνό ρεύμα, με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
– Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά..
– Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
– Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.
– Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει και να μην συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας. Επιπλέον, να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν, λόγω περικοπών.
– Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
– Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης».
Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 10:30 π.μ..
Επίσης, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024.