Το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO ήρθη μετά την ψήφιση από την Ουγγαρία της συνθήκης ένταξης.
Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε τη Δευτέρα την ένταξη της Σουηδίας στο NATO. Η απόφαση καθαρίζει το δρόμο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρα στη Συμμαχία, ξεμπλοκάροντας παράλληλα τις προσπάθειες για την απομόνωση της Ρωσίας, ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 188 υπέρ και μόλις 6 κατά στο 199μελές κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν βουλευτές από το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Το ερώτημα παραμένει τί διαβεβαιώσεις και ανταλλάγματα έλαβε ο Όρμπαν τη Σουηδία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς και τί αντίκτυπο στις σχέσεις του με τον Πούτιν είχε η παρατεταμένη καθυστέρηση και εν τέλει η έγκριση της ένταξης. Καθώς το γεωπολιτικό σκηνικό στην Ανατολική Ευρώπη μεταβάλλεται και το κοινωνικό τοπίο συντηρητικοκοποιείται με την άνοδο της ακροδεξιάς να τρομάζει ξανά, ο Όρμπαν βρίσκεται σε σε πλεοκεντική θέση. Η δυναμική του Τραμπ στις ΗΠΑ και ο αντίκτυπος των αποσυσπειρωτικών δηλώσεών του αποτέλεσαν επίσης μοχλό πίεσης στα χέρια του Όρμπαν, καθώς άπαντες επιδιώκουν να κλείσουν ανοιχτά μέτωπα και να “τσιμεντώσουν” τη συνοχή της Συμμαχίας πρις τις μαειρκανικές εκλογές.
Οι διαπραγματεύσεις
Την Παρασκευή, αφού ο Σουηδός ομόλογός του, Ulf Kristersson, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βουδαπέστη, την ουγγρική πρωτεύουσα, ο κ. Όρμπαν κήρυξε το τέλος μιας πολύμηνης διαμάχης με τη Σουηδία σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Η Ουγγαρία είχε καθυστερήσει για 19 μήνες να επικυρώσει την αποδοχή της Σουηδίας, μια καθυστέρηση που είχε προβληματίσει και εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη της συμμαχίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Ουγγαρίας ως μέλους της συμμαχίας.
Πριν από την Ουγγαρία και η Τουρκία είχε ψηφίσει -με καθυστέρηση- τη ένταξη της Σουηδίας και αφού έλαβε διαβεβαιώσεις και ανταλλάγματα, τα οποία δεν έχουν γίνει στο σύνολό τους γνωστά. Μάλιστα, μαζί με την έγκριση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ανακοινώθηκε και η έγκριση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση τουρκικών F-16 καθώς και για την αγορά νέων γεννιάς Viper.
Τί έδωσε η Σουηδία στην Ουγγαρία
Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία τη Δευτέρα ακολούθησε την απόφαση της Σουηδίας να παράσχει στην Ουγγαρία τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Gripen, κατασκευής Σουηδίας, για να προστεθούν στα 14 που χρησιμοποιεί ήδη η ουγγρική Πολεμική Αεροπορία. Η Στοκχόλμη υποσχέθηκε επίσης ότι η Saab, η οποία κατασκευάζει τα πολεμικά αεροσκάφη, θα ανοίξει ένα A.I. ερευνητικό κέντρο στην Ουγγαρία.
Η Ουγγαρία, η οποία είχε επανειλημμένα υποσχεθεί ότι δεν θα είναι η τελευταία ανάσχεση, έγινε το τελευταίο εμπόδιο για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά την ψήφιση του τουρκικού κοινοβουλίου στις 23 Ιανουαρίου για την έγκριση της ένταξης.
Οι εκβιασμοί του Όρμπαν
Ο Όρμπαν που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει μακρά ιστορία χρήσης του βέτο της χώρας του σε βασικές αποφάσεις στην Ευρώπη για να προσπαθήσει να αποσπάσει χρήματα ή άλλες ανταμοιβές. Αυτό το μοτίβο εμφανίστηκε όχι μόνο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και κατά την αντίθεσή του σε ένα οικονομικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία αξίας 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Όρμπαν υποχώρησε αυτόν τον μήνα για την έγκριση της Ε.Ε. βοήθεια για την Ουκρανία, μια υποχώρηση που δημιούργησε ελπίδες ότι θα διέταζε γρήγορα το κόμμα του Fidesz να διεξαγάγει ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη Σουηδία. Ο κ. Όρμπαν είχε διαβεβαιώσει τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις 24 Ιανουαρίου ότι η Ουγγαρία θα επικύρωνε την ένταξη της Σουηδίας «με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson συνάντησε τον κ. Orban στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα. Ο Ούγγρος ηγέτης κήρυξε το τέλος μιας πολύμηνης διαμάχης με τη Σουηδία σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
Αλλά όταν οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης συγκάλεσαν συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στις 5 Φεβρουαρίου για να ψηφίσουν για την ένταξη της Σουηδίας, το κόμμα Fidesz μποϊκόταρε τη συνεδρίαση.
Η ψηφοφορία τη Δευτέρα τερμάτισε μια αντιπαράθεση που είχε επιδεινώσει τις σχέσεις της Ουγγαρίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Με εξαίρεση την Τουρκία, όλοι οι άλλοι εταιροι στο NATO ενέκριναν την ένταξη της Σουηδίας πριν από περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ακόμη και με την αποδοχή της Σουηδίας από την Ουγγαρία στη συμμαχία, η μακρά, παρατεταμένη διαδικασία για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι πιθανό να αφήσει μια πικρή γεύση. Και η καθυστερημένη συναίνεση για την επέκταση του ΝΑΤΟ, στην οποία η συνεισφορά της Ουγγαρίας είναι περιορισμένη, δεν θα αλλάξει γρήγορα τη φήμη του κ. Όρμπαν ως ταραχοποιού που ενδιαφέρεται περισσότερο να συμφιλιωθεί με τον κ. Πούτιν, με τον οποίο είχε μια φιλική συνάντηση τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κίνα, παρά να στηρίξει τη συμμαχία.
Η κόντρα Όρμπαν με τους Ευρωπαίους
Η Ουγγαρία, της οποίας η αεροπορία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αεροσκάφη Gripen από τη Σουηδία, δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα για τους λόγους της στάσης, αλλά έχει δώσει πολλές και συνήθως αντιφατικές ερμηνείες.
Η σκληρή στάση του κ. Όρμπαν για τη Σουηδία, καθώς και ο αρχικός αποκλεισμός του πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία, αντανακλούσαν την τάση του να προσπαθεί να ιδρύσει τη μικρή του χώρα — η Ουγγαρία έχει μόνο 10 εκατομμύρια ανθρώπους και αντιπροσωπεύει μόλις το 1 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση — ως υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Αυτή η προσέγγιση έχει εξοργίσει τους συναδέλφους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά το να ταρακουνήσει το σκάφος και να αψηφήσει την κυρίαρχη γνώμη τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει τη θέση του κ. Όρμπαν στην ακροδεξιά της Ευρώπης και σε τμήματα της άκρας αριστεράς, τα οποία συχνά είναι μερικώς προς τον κ. Πούτιν. Βλέπουν τον κ. Όρμπαν ως μια θαρραλέα μάστιγα της συμβατικής σοφίας.