Εν μέσω πολλών αβεβαιοτήτων και με μείζονα στόχο την διαμόρφωση νέων εσωκομματικών ισορροπιών στήνονται οι κάλπες για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και μετά την καταλυτική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έδωσε νέα δυναμική στις εξελίξεις.
Η Όλγα Γεροβασίλη θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η βασική -και πιθανώς μοναδική- αντίπαλος στου Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το διακύβευμα δεν είναι τόσο το πρόσωπο του προέδρου, το οποίο δύσκολα αμφισβητείται, όσο η κατοχύρωση νέας εσωκομματικής ισορροπίας, καθώς μετά τη διπλή διάσπαση δεν έχει υπάρξει η απαιτούμενη σταθεροποίηση. Παράλληλα, όμως, επιδιώκεται η ενίσχυση της συσπείρωσης του κόμματος και η ενίσχυση της ηγετικής φυσιογνωμίας του προέδρου, ο οποίος πλέον θα έχει καθαρό δρόμο μέχρι τις εθνικές εκλογές ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στις Ευρωεκλογές.
Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος είναι ο νέος επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο αδύναμος κοινωνικά, λόγω της αποσυσπείρωσης που έχει μεσολαβήσει. Αυτό θα μετρηθεί στο επίπεδο των μελών που τελικά θα ψηφίσουν. Γι’ αυτό από το επιτελείο Κασσελάκη ζητούν -πάλι- τη διεύρυνση της βάσης με νέους ψηφοφόρους που δεν είναι μέλη, ούτε ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές. Αν τελικά οι ψηφίσαντες είναι λιγοτεροι αριθμητικά από όσους συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές, τότε ο νέος πρόεδρος θα είναι αναγκασμένος να κουβαλήσει το φορτίο της περιορισμένης νομιμοποίησής του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιορίσει και εσωκομματικά την απήχησή του βέβαια, καθώς εάν δεν κατάφερε με περισσότερη στήριξη να αναλάβει τα ηνία, ποιος θα του τα παραδώσει όταν θα έχει καταγραφεί η αποδυνάμωσή του;
Και το wild card
Βέβαια, δεν πρέπει να αποκλείεται το σενάριο να μην αμφισβητηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και να στηθούν κάλπες χωρίς εσωκομματικό αντίπαλο, αφήνοντας τον να επιδιώξει μόνος του μεγαλύτερη συσπείρωση και να χρεωθεί ενδεχόμενη αποτυχία ήδη από τις κάλπες. Το σενάριο αυτό αν και δεν παίζει στα media αποτελεί επιλογή και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζουν καλά.
Πότε θα στηθούν οι κάλπες
Στο έτερο ερώτημα πότε θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, η πλευρά Κασσελάκη προτιμάει την 10η Μαρτίου, καθώς την ημέρα αυτή έχουν ήδη οριστεί εκλογές για τα νέα Συντονιστικά των οργανώσεων και τις Νομαρχιακές επιτροπές.
Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για τετραπλές εκλογές, δηλαδή την ίδια ημέρα να προστεθούν και οι κάλπες για νέα Κεντρική Επιτροπή και Πρόεδρο, ώστε να υπάρχει μετά ένα καθαρό τρίμηνο για την μάχη των ευρωεκλογών.
Η πλευρά των κομματικών στελεχών και η κ. Γεροβασίλη εκτιμούν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να οργανωθούν τετραπλές εκλογές σε 12 ημέρες, ενώ οι επόμενες Κυριακές (μετά τις 10 Μαρτίου) είναι απαγορευτικές λόγω τριημέρου Καθαράς Δευτέρας και διημέρου 25ης Μαρτίου.
Συνεπώς, θα προτείνουν την 7η Απριλίου, ώστε, επιπλέον, να υπάρχει επαρκής χρόνος για την καμπάνια των υποψηφίων.
Οι διαρροές
Έως τώρα οι διαρροές αναφέρουν ότι η Όλγα Γεροβασίλη δεν θα έθετε υποψηφιότητα αν δεν είχε λάβει παρασκηνιακά τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Το σενάριο αυτό δημιουργεί μια αίσθηση σκλήρυνσης της αντιπαράθεσης και πόλωσης, η οποία όμως δεν φαίνεται ιδιαίτερα ρεαλιστική.
Σύμφωνα με πληροφορίες η η Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται απόψε να ανακοινώνει την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρωτοβουλία φαίνεται να συγκεντρώνει τη στήριξη αρκετών στελεχών από την Πολιτική Γραμματεία, όχι όμως όλων. Ο Νίκος Παππάς, φαίνεται να κρατά τα χαρτιά του κλειστά και θεωρείται hold-out, ενώ δεν αποκλείεται να επιμείνει στην πρώιμη συμφωνία που είχε κάνει στις προηγούμενες εκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη. Βέβαια, τότε η κατάσταση ήταν διαφορετική. Πλέον, ο μαθηματικά σκεπτόμενος πρώην εξα απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα, έχει νέο σετ επιλογών και δικαίωμα να αλλάξει γνώμη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει 66% πιθανότητες να κερδίσει με διαφορετική επιλογή…
Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ή έστω διαρροή για τον υποψήφιο που θα στηρίξει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με υπονόμευση της διαδικασίας και θα ενέτεινε ενδεχόμενα ρήγματα εντός του κόμματος.
Το βέβαιο είναι πως θα ταχθούν αμέσως στο πλευρό της στελέχη του κλειστού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, όπως, για παράδειγμα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ώστε να δώσουν το στίγμα.
Στο πλευρό της θα βρεθούν και οι: Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Διονύσης Τεμπονέρας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρία Κουβέλη.
Ουδετερότητα λόγω θεσμικού ρόλου, τουλάχιστον στην αρχική φάση, αναμένεται να τηρήσουν ο επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος και οι δύο γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης. Ενώ ο Γιώργος Τσίπρας κρατάει ακόμα κλειστά τα δικά του χαρτιά.