Τις προοπτικές του ΟΤΕ για το 2024 και το 2025 σκιαγράφησε ο απερχόμενος CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στο conerence call με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2023, επισημαίνοντας την οργανική ανάπτυξη στην κινητή, τις επενδύσεις σε ICT και στην εδραίωση της θέσης του στην ψυχαγωγία ως βασικούς άξονες, προϊδεάζοντας για διατήρηση σε ανοδική τροχιά, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς, ενώ αρνήθηκε να δώσει εικόνα για ενδεχόμενο αξιοποίησης κεφαλαιακών μαξιλαριών για αύξηση του μερίσματος.
Το αυξημένο μέρισμα και η σημαντική αύξηση κερδών που εμφάνισε ο ΟΤΕ για το Q4 κα το 2023 συνολικά δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τους αναλυτές, οι οποίοι στο conference call με τον Μιχάλη Τσαμάζ επέμειναν στις προοπτικές για το 2024 και το ενδεχόμενο η διοίκηση να χρησιμοποιήσει τα κεφαλαιακά μαξιλάρια για να ενισχύσει την ανταμοιβή των μετόχων. Επίσης, τους αναλυτές απασχόλησαν τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας, τα οποία αντιμετώπισαν πιέσεις το 2023, καθώς και ο αντίκτυπος της κυβερνητικής πολιτικής.
Γενικά, όπως φαίνεται και από την έως τώρα απόδοση της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αλλά και από την αντίδραση της αγοράς χθες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι επενδυτές είναι μάλλον προβληματισμένοι. Ενώ ο τίτλος έκανε ένα ράλι από τα 12,71 έως τα 14, 16 ευρώ από τις 28 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου, εν τούτοις μετά την ανακοίνωση αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις. Αυτό αποδίδεται στο front running για τα αποτελέσματα, τα οποία ήταν όντως ισχυρότερα και στο sell by the fact μετά την ανακοίνωση. Συνολικά, όμως, σε ετήσια βάση η μετοχή του ΟΤΕ είναι στο κόκκινο με απώλειες 4,4%, παρά το ράλι της ευρύτερης αγοράς. Όπερ σημαίνει ότι η κοινότητα είναι προβληματισμένη για προοπτικές της εταιρίας. Το ¨κράτημα” αυτό προσπάθησε να υπερκεράσει την αύξηση του μερίσματος και την εστίαση στις προοπτικές ο Μιχάλς Τσαμάζ, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
«Το 2024 θα είναι μια συναρπαστική χρονιά» ήταν το μήνυμα με το οποίο έκλεισε την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE Μ. Τσαμάζ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα περήφανος για ό,τι έχει καταφέρει ο όμιλος τα τελευταία χρόνια και αισιόδοξος για το μέλλον.
Η στρατηγική
Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, το τρίπτυχο Cosmote TV, Fiber to the Home και έργα ICT θα επιφέρουν αύξηση εσόδων στον όμιλο, ο οποίος θα διατηρήσει τη θέση του στην ελληνική αγορά. «Στο 2024 μπήκαμε σε καλή κατάσταση. Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και να βελτιωθούμε περαιτέρω», είπε χαρακτηριστικά.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα πώλησης της θυγατρικής στη Ρουμανία, στην οποία η ελληνική εταιρία έχει από καιρό βάλει πωλητήριο και εμπλέκεται σε συζητήσεις, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα έως τώρα. Η πώληση της Telekom Romania, θα ενισχύσει τη ρευστότητα, θα αποδεσμεύσει κεφάλαια και θα βελτιώσει συνολικά τα περιθώρια EBITDA καθώς και του δείκτες αποδοτικότητας του management.
Επίσης, στην Ελλάδα, ο ΟΤΕ, κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά του για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οργανώσεων ποδοσφαίρου Champions League, Europa League και Confederations League της περιόδου 2024-2027 για τη χώρα μας στην TEAM, η οποία καλείται να αποφασίσει τον ανάδοχο για λογαριασμό της UEFA. Μάλιστα, ο Μ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι πλέον ο όμιλος περιμένει την απόφαση της TEAM για τον ανάδοχο του έργου.
Στον πρώτο γύρο οι διεκδικητές του Champions League οι οποίοι κατέθεσαν προσφορά στις 5 Δεκεμβρίου ήταν οι Cosmote TV, Mega και AΝΤ1. Σήμερα τα δικαιώματα διαθέτει ο ΟΤE, μαζί με την Alter Ego (Mega Channel), όπου η τελευταία έχει το δικαίωμα μετάδοσης ενός αγώνα κάθε Τετάρτη, που διεξάγεται στο Champions League.
Στη συνδρομητική τηλεόραση μείζον θέμα αποτελεί η πειρατεία, με τον Μχάαλη Τσαμάζ να τοποθετεί τους παράνομους αναμεταδότες σήματος στους 500,000!
Επενδύσεις
Όσον αφορά τις επενδύσεις το 2024, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, θα είναι κοντά στα επίπεδα του 2023 και αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 610 εκατ. ευρώ και 620 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών Fiber to the Home (FTTH – oπτική ίνα μέχρι το σπίτι).
Παράλληλα υποστήριξε ότι περιμένει αύξηση εσόδων από το FTTH, καθώς μέσα στο 2024 θα καλύψουν επιπλέον 500 χιλιάδες σπίτια ενώ αναμένονται και τα κρατικά κουπόνια που θα αυξήσουν τη ζήτηση.
Αυτή τη στιγμή ο ΟΤE κατέχει το 80% FTTH του συνόλου, ενώ σημείωσε ρεκόρ στο 4ο τρίμηνο στους FTTH συνδρομητές και μάλιστα χωρίς επιδοτήσεις.
Η αντίδραση της αγοράς
Η Citigroup επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγορά» με τιμή-στόχο τα 21 ευρώ ή άνω του 50% περιθώριο ανόδου. Το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να είναι σταθερό έως μειωμένο και κάτω από τα προηγούμενα επίπεδα των προβλέψεων. Οι φόροι είναι το μοναδικό ζήτημα για το 2024. Με ένα υψηλότερο επίπεδο διανομής, η Citi πιστεύει ότι η υποστήριξη για τις μετοχές θα πρέπει να βελτιωθεί. Ο ΟΤΕ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία εξόδου από τη Ρουμανία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη για τη δημιουργία ταμειακής ροής. Η τράπεζα εκτιμά πολύ καλύτερη δυναμική τιμολόγησης στην αγορά το 2024, η οποία θα οδηγήσει σε συνεχή αύξηση των επιδόσεων της πρώτης γραμμής στην Ελλάδα. Το έμμεσο κόστος είναι 15 εκατ. ευρώ από το υψηλότερο κόστος ενέργειας, αλλά ο ΟΤΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει επιτάχυνση από την αύξηση των EBITDA κατά 1% το 2023.
H Alpha Finance επιβεβαιώνει την τιμή-στόχο των 18,08 ευρώ με σύσταση αγοράς (buy) και σημειώνει ότι θα επανέλθει με ένα επικαιροποιημένο σύνολο εκτιμήσεων. Αναφορικά με τις πληρωμές των μετόχων αναμένονται στα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 297 εκατ. ευρώ σε μετρητά και περίπου 153 εκατ. ευρώ σε επαναγορά μετοχών, που συνεπάγεται μέρισμα της τάξεως του 0,71 ανά μετοχή και μερισματική απόδοση περίπου 5% στα τρέχοντα επίπεδα τιμής της μετοχής. Σε σχέση με τις προοπτικές, η AF εκτιμά ότι η διοίκηση αναμένει περαιτέρω αύξηση των εσόδων κατά το τρέχον έτος, παρά τις πιέσεις στα έσοδα από τη χονδρική, με αύξηση των λειτουργικών κερδών, πρόβλεψη για διαμόρφωση των ταμειακών ροών στα 470 εκατ. ευρώ, προσγείωση των επενδύσεων στο εύρος των 610 με 620 εκατ. ευρώ, με υψηλότερες πληρωμές στο 95% έναντι 84%-85% τα τελευταία δύο χρόνια.
H Optima Bank επισημαίνει ότι το προτεινόμενο μέρισμα ύψους 0,71 ευρώ ανά μετοχή (+19% σε ετήσια βάση, μερισματική απόδοση 5,1%), 10% πάνω από την εκτίμησά μας για 0,64 ευρώ ανά μετοχή και 6% πάνω από την αγορά για 0,67 ευρώ ανά μετοχή.