Να διαχειριστεί προληπτικά με δημοσιότητα και παρεμβάσεις της αστυνομίας την επικείμενη κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με κάθοδο στην Αθήνα επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς η συνάντηση τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν προσέφερε πειστικές λύσεις.
Να ελέγξει την προαναγγελθείσα κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση με χειρισμούς τόσο στο επικοινωνιακό όσο και στο επιχειρησιακό σκέλος.
Συνολικά αναμένεται ότι περί τα 150 τρακτέρ θα φτάσουν έξω από τη Βουλή, ενώ 7000 αγρότες θα προσέλθουν με πούλμαν για να διαδηλώσουν. Το επίπεδο αυτό της πολιτικής πίεσης εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ελαστικοποίηση των δημοσιονομικών ορίων.
Audutor’s note: Η κρίση που χρειάζεται
Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor, σε αυτή τη φάση η στρατηγική αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων εξυπηρετεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιδιώκει την επανασυσπείρωση κόμματος και κυβέρνησης και καταλύτες για την αλλαγή της ατζέντας. Υπ΄αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός δεν θα παρείχε απριόρι λύσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα φαινόταν ως ένδειξη μεγαλύτερων περιθωρίων και θα ενέτεινε τις διεκδικήσεις, ενώ θα αποτελούσε πρόκριμα για την ανάπτυξη διεκδικήσεων και από άλλες κοινωνικές ομάδες.Πλέον, το Μαξίμου εστιάζει στη διττή διαχείριση της προαναγγελθείσας κλιμάκωση της κρίσης με τους αγρότες: Προετοιμάζει το έδαφος στα media δείχνοντας ανοχή και μεταφέροντας το βάρος στη κοινωνία, η οποία θα επιβαρυνθεί από τους κλειστούς δρόμους. Διαρρέει τα σχέδια διαχείρισης της καθόδου των αγροτών από την αστυνομία, αντιμεταθέτοντας έτσι την ευθύνη για οποιαδήποτε αναταραχή εκτός του Μαξίμου και πιο κοντά στην Κατεχάκη, διαφυλάσσοντας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέση “πόντιου πιλάτου” και… problem solver την ίδια ώρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση διαφέρει παρασάγγας από την αντίδρασή της στις κινητοποιήσει των φοιτητών. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο αυτές κρίσεις επικαλύπτονται, ενώ ακολουθούν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξίσωση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όπου η κυβέρνηση έχασε το 30% των βουλευτών της.
Επιχειρησιακή επίγνωση
Πηγές από την Κατεχάκη και όχι από τη ΓΑΔΑ διαρρέουν στα media ότι «τελικά προκρίθηκε η λύση να έρθουν στην Αθήνα τα τρακτέρ αλλά ‘ελεγχόμενα’, δηλαδή με πλαφόν στον αριθμό τους, προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες. Και οι αγρότες να κάνουν τη συμβολική διαμαρτυρία με τα οχήματά τους στην «καρδιά» της χώρας και να μη διαταραχθεί στο μέγιστο βαθμό η κυκλοφορία και η ‘καθημερινότητα’ της πόλης. Οι αστυνομικοί διευθυντές όλης της Ελλάδας είναι σε εγρήγορση και σε επαφή με τους επιτελείς του αρχηγείου στην Αθήνα, ενόψει της κινητοποίησης της Τρίτης. Είναι εξαιρετικά σπάνιες τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και μετακινήσεις, οι οποίες ουσιαστικά θα έχουν τριήμερη ‘επίδραση’. Ξεκινούν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη».
Η διαρροή αυτή καταδεικνύει την προσπάθεια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για ελεγχόμενη αποσυμπίεση της έντασης, ώστε να αυτή να μην οδηγήσει σε περιφερειακές συγκρούσεις και κλείσιμο των εθνικών οδών, που θα σήμαινε διαταραχή στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα και θα είχε αντίκτυπο ακόμη και στον πληθωρισμό.
150 τρακτέρ έξω από τη Βουλή
Υπολογίζεται ότι τα τρακτέρ που θα βρεθούν έξω από το κοινοβούλιο θα ξεπεράσουν τα 150, ενώ οι αστυνομικοί που θα επιφορτιστούν με τα μέτρα ασφαλείας θα ξεπερνούν τους 5.000. Χθες έλαβε χώρα ακόμα μία ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία όλων των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα έχουν «εικόνα» για την κίνηση των αγροτών σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει μέτρα που θα εφαρμοστούν από σήμερα Δευτέρα, καθώς θα ξεκινήσει η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα, και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.
Μάλιστα, η Τετάρτη θεωρείται κομβικής σημασίας ημέρας διότι με βάση το σχεδιασμό θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί όλα τα τρακτέρ από την πόλη, η οποία -πάντα σύμφωνα με το σχεδιασμό- θα πρέπει να επιστρέψει στην «κανονικότητα». Όπως λένε πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, «την Τετάρτη όλοι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί και ως προς αυτό θα υπάρξει αυστηρότητα ως προς την τήρησή του».
7000 αγρότες στην Αθήνα
Τα πούλμαν που θα μεταφέρουν αγρότες στην πρωτεύουσα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70, ενώ ήδη από χθες γίνεται προσπάθεια προκειμένου η Αστυνομία να έχει στα χέρια της όλα τα ονόματα των αγροτών που θα φτάσουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ του.
Στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα τρακτέρ να κινηθούν στον αστικό ιστό συντεταγμένα, προκειμένου να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μέσω των οποίων μετακινούνται στις δουλειές τους χιλιάδες πολίτες. Στην πλατεία Συντάγματος έχει ήδη γίνει πρόβλεψη για το χώρο που θα καταλάβουν τα τρακτέρ. Οι αγρότες που θα φτάσουν στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 7.000.
Η όγκος των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις εντούτοις δεν μπορεί να προβλεφθεί, διότι στο πλευρό των αγροτών θα βρίσκονται εργατικά συνδικάτα και φοιτητές. Σήμερα θα λάβει χώρα νέα σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την οριστικοποίηση των μέτρων. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες ωστόσο δεν θα είναι εμφανείς (και θα ‘επιστρατευτούν’ μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης)».