Ενώ η πρόσφατη σύγκρουση κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στον Στέφανο Κασσελάκη και την επόμενη μέρα στο κόμμα, το ενδεχόμενο να αποτελεί προπέτασμα καπνού για να αποφευχθεί η ουσιαστική αποτυχία του προέδρου να κινητοποιήσει τη βάση δεν έχει εξεταστεί στη δημόσια σφαίρα.
Η σφοδρότητα της σύγκρουσης στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια που δεν επέτρεψε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να εξεταστούν τα γενεσιουργά της αίτια και άπαντες επικεντρώθηκαν στις αφορμές και τις εκρήξεις. Στην πολιτική και ιδιαίτερα στην Αριστερά τέτοιες εκρήξεις δεν προκαλούνται από αυτανάφλεξη αλλά είναι συνήθως προγραμματισμένες.
Σε μια πιο προσεκτική ματιά, επικεντρώνοντας στο επίδικο που δεν είναι άλλο από το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος, διαπιστώνει κανείς δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον την έλλειψη κινητοποίησης στη βάση, με αποτέλεσμα αντί να εκλεγούν από τις τοπικές οργανώσεις στελέχη που θα τις εκπροσωπήσουν στο συνέδριο, κατ αναλογία των ψηφισάντων και εν ενεργεία μελών, εν τέλει να αποσταλλούν λίστες ανεξαρτήτως αριθμού μελών στις Τ.Ο. Δεύτερον η παντελής απουσία προσυνεδριακού διαλόγου, που αποτελεί παραδοσιακά την πεμπτουσία της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων και ιδιαίτερα της αριστεράς.
Προφανώς και η στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη για την αποδόμηση του κόμματος, των οργάνων και των τοπικών και η υποκατάστασή τους από απεσταλμένους του προέδρου δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η φωνή της βάσης δεν ακούγεται παρά μόνο σπασμωδικά και μέσω των social media, καταδεικνύοντας την υποβάθμιση της απήχησης.
Βέβαια, στις δημοσκοπήσει τα νούμερα είναι καλύτερα, με τις δημόσιες τοποθετήσεις και εμφανίσεις του Στέφανου Κασσελάκη να κερδίζουν πόντους στους αγρότες -που θέλουν να στείλουν μήνυμα στο Μαξίμου- και μεταξύ της πολύ ρευστής αδιευκρίνιστης ψήφου, του κοινού των πρωινών και μεσημεριανών εκπομπών. Σίγουρα, η τελευταία ομάδα είναι μεγάλη και κινείται από μη-πολιτικά κριτήρια, στα οποία ο Στέφανος Κασσελάκης υπερτερεί, ωστόσο η μεταβλητότητά της είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών πολιτικών συμπερασμάτων. Αυτή η ομάδα, επίσης, δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνέδριο.
Οι κινήσεις Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι διαθέτει οικονομική γνώση, αντίληψη και επιχειρηματικό DNA μίλησε -ως προσκεκλημένος- σε κλειστή λέσχη επιχειρηματικών και δημοσιογράφων στην Κηφισιά… Οι οποίοι όμως επίσης δεν σκοπεύουν να παραστούν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν όμως να κινητοποιήσουν…. άλλους. Οι διαρροές λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ καλός και εντυπωσίασε, το ερώτημα όμως είναι πως μεταφράζεται αυτό πολιτικά την κρίσιμη ώρα.
Συνεπώς, ο Στέφανος Κασσελάκης κινδυνεύει να βρεθεί σε ένα άδειο Συνέδριο, που συνεπάγεται να καταγράψει οικειοθελώς την αποδυνάμωση και αποσάθρωση του ΣΥΡΙΖΑ επί των πρώτων μηνών της ηγεσίας του. Επειδή κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε μόνο τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κόμμα και τα αποδυνάμωνε την επιρροή των υψηλόβαθμων στελεχών, επί τάπητος έχει τεθεί το σενάριο αναβολής του Συνεδρίου.
Βέβαια, επειδή αυτό έχει ήδη γίνει κάποιες φορές, φαίνεται ότι διερευνάται ταυτόχρονα με την προσπάθεια συσπείρωσης. Αυτή η προσπάθεια συμπυκνώνεται στην φήμη αμφισβήτησης και ενδεχόμενης ανατροπής του Στέφανου Κασσελάκη, την οποία διέσπειρε με ρεπορτάζ του ο Βασίλης Σκουρής στο dnews.gr. Εδώ, επιχειρείται η δημιουργία έξωθεν απειλής η οποία θα μπορούσε να κινητοποιήσει τον λαό του προέδρου εφόσον διαπιστωθεί ότι προέρχεται από την ίδια την προεδρική… φρουρά…
Προφανώς και όλα τα παραπάνω είναι σενάρια, είναι όμως εξόχως πολιτικά και ως εκ τούτου αξίζει να διερευνηθούν προσεκτικά.
Οι κλιμακούμενες αντιδράσεις
Για όσους θυμούνται, ο πάντα ήπιος και σιωπηρός Γιάννης Δραγασάκης είχε επιλέξει να διαφωνήσει ηχηρά, μήνυμα που τότε υποβαθμίστηκε και από πολλούς αγνοήθηκε. Ακολούθησαν και άλλοι, μεταξύ των οποίων ο νεόκοπος Διονύσης Τεμπονέρας, τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης στοχοποίησε, επιχείρησε να απαξιώσει στην ΠΓ και έτρεξε να του κλέψει τα 15 λεπτά δημοσιότητας στην εκδήλωση για την Κεντροαεριστερά.
Εσχάτως το γάντι σήκωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης που αποχώρησε από την Πολιτική Γραμματεία και με ένταση… Να σημειωθεί ότι πρόκειται για προσωπικότητα που ξέρει καλά πότε πρέπει να “σηκώσει σκόνη” και προβλέπει απριόρι πιο θα είναι το αποτέλεσμα. Τον ακολούθησε η επιστολή της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αν και θα μπορούσε να είναι συλλογικό κείμενο, εν τούτοις ήταν προσωπικό. Συλλογικά όμως κατατέθηκε το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της ΠΓ, καταδεικνύοντας ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες είναι σε οργασμό.
Στις εξελίξεις ο Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε με post στα social media, τα οποία φρόντισε να προλογίσει με παρέμβασή της η γενική γραμματέας της Κ.Ο Θεοδώρα Τζάκρη. Σιωπηροί έμειναν οι δύο γραμματείς και η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου. Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, επιχείρησε να παίξει το ρόλο του θεσμικού παράγοντα ζητώντα τήρηση του καταστατικού, στην υπονόμευση του οποίου είχε συναινέσει μέσω της κατάργησης της διαδικασίας προσυνεδριακού διαλόγου και εκλογής μελών από τις Τ.Ο.