Σε δύσκολη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην κεντρική Γάζα και εντείνει τις πιέσεις στον ΟΗΕ κατά της UNRWA.
Σε κομβικό σημείο αλλά με πολλά προβλήματα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς Ισραήλ και Χαμάς διαφωνούν στον αριθμό των αιχμαλώτων που θα ανταλλάξουν και τις περιοχές που επιτραπεί η παροχή βοήθειας από τον ΟΗΕ. Το Ισραήλ, παράλληλα, έχει και δεύτερο μέτωπο με τον ΟΗΕ, την αξιοπιστία του οποίου αμφισβητεί, δημοσιεύοντας και βίντεο που εκθέτει εργαζόμενο της UNRWA για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Αυτή τη στιγμή, το μείζον ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για το Ισραήλ είναι απελευθέρωση όλων των ζωντανών ομήρων από την αρχική επιδρομή της Χαμάς, καθώς ο Νετανιάχου θέλει να κλείσει ένα μέτωπο με την κοινωνία και να αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικός. Η Χαμάς, γνωρίζει ότι προσφέροντας αυτό το χαρτί στον Νετανιάχου χάνει ένα σημαντικό μοχλό πίεσης και ως εκ τούτου ανεβάζει τον πολλαπλασιαστή για την απελευθέρωση Παλαιστινίων. Ταυτόχρονα, υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και το ζήτημα των περιοχών που θα επιτραπεί να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και τα εχέγγυα για τη διανομή της σε κατοίκους πλην-Χαμάς.
Οι στόχοι και τα προβλήματα
Οι στόχοι για τις διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, καθώς επί τάπητος βρίσκεται κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 4,5 μήνες, προσφέροντας χρόνο για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.
Το σκηνικό είναι όμως πιο περίπλοκο, καθώς τόσο ο Νετανιάχου όσο και η ηγεσία της Χαμάς βρίσκονται υπό ασφυκτική εσωτερική και διεθνή πίεση. Ο Νετανιάχου, θα κληθεί να αντιμετωπίσει διαλυση της πολεμικής κυβέρνησης και πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση με επίκεντρο την απόρριψη της δικαστικής μεταρρύθμισης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις του τον Μπάιντεν έχουν επιδεινωθεί άρδην και η προοπτική επανεκλογής του Τραμπ μπορεί να περιπλέξει έτι περαιτέρω την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς, που βασίζεται στη χρηματοδότηση από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους καθώς και τη στήριξη από Κατάρ, Τουρκία και Ιράν, καταγράφει μεγάλες απώλειες, έχει αποδομηθεί σε μεγάλο βαθμό και αναζητά αναπλήρωση από ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει εντελώς την αξιοπιστία της στη Δύση.
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας «δεν ήταν πολύ ελπιδοφόρες τις τελευταίες ημέρες», παραδέχθηκε σήμερα από το Μόναχο ο πρωθυπουργός του Κατάρ.
«Παραμένουμε πάντα αισιόδοξοι. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πλησιάσουμε» σε μια συμφωνία, τόνισε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ- Θάνι, η χώρα του οποίου μεσολαβεί τους τελευταίους μήνες, μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο για να τερματιστούν οι μάχες.
Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, αλλά όπως και με τις προηγούμενες συμφωνίες υπήρχαν δύο στοιχεία, οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας και ο αριθμός των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.
«Πιστεύω ότι σε αυτή τη συμφωνία μιλάμε για μια μεγαλύτερη κλίμακα και εξακολουθούμε να βλέπουμε κάποιες δυσκολίες στο ανθρωπιστικό μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων», είπε.
Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι αν οι διαπραγματεύσεις για το ανθρωπιστικό πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας προχωρήσουν, τότε το εμπόδιο για τον αριθμό των ανθρώπων που θα αφεθούν ελεύθεροι και από τις δύο πλευρές θα αρθεί τελικά.
«Οι απαιτήσεις της Χαμάς είναι ουτοπικές»
Οι απαιτήσεις της Χαμάς για συμφωνία ομήρων είναι «παραληρηματικές» και πρέπει να είναι «κοντά στην πραγματικότητα», δήλωσε στο Cnn ο Συντονιστής του Ισραήλ για τους Αιχμαλώτους και τους Αγνοούμενους.
Η πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ομήρων προέβλεπε μια διαδικασία τριών σταδίων για τεσσεράμισι μήνες, κατά την οποία τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσύρονταν σταδιακά από τη Γάζα, οι όμηροι θα απελευθερώνονταν και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ θα απελευθερώνονταν, σύμφωνα με αντίγραφο της αντιπροσφοράς του ομίλου που έλαβε το CNN.
Οι επιθέσεις συνεχίζονται
Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε πολλές γειτονιές στο Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα το Σάββατο, δήλωσαν γιατροί από το νοσοκομείο Al-Aqsa Martyrs και το νοσοκομείο Al-Awda.
Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 28.858, με 68.291 τραυματίες, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ εκτιμά ότι περίπου 10.000 μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ δημοσίευσε βίντεο που «καίει» υπάλληλο της UNRWA
Ένα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να δείχνει έναν εργαζόμενο παροχής βοήθειας του ΟΗΕ να κουβαλά το άψυχο σώμα ενός Ισραηλινού άνδρα, που είχε πέσει νεκρός από πυρά, και να το βάζει μέσα στο πορτμπαγκάζ ενός οχήματος SUV και το όχημα να απομακρύνεται μετά από ένα χωριό του νότιου Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Το βίντεο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post και κοινοποιήθηκε επίσης στο διαδίκτυο από Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι ταυτοποίησαν τον εργαζόμενο ως τον Φαϊζάλ Αλί Μουσάλεμ αλ Ναάμι, κοινωνικό λειτουργό της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους (UNRWA), στη Λωρίδα της Γάζας.