Η κλιμάκωση των διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων, ο αντίκτυπος της γεωοικονομικής αβεβαιότητας και οι πρωτοβουλίες αποσύνδεσης ολόκληρων μπλοκ, εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε ενόψει της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Άνθρωποι από την Ιαπωνία έως τη Γαλλία νιώθουν λιγότερο ασφαλείς, ενώ εξαίρεση αποτελεί η Ινδία…
Οι πολίτες ορισμένων μεγάλων οικονομιών αισθάνονται απαισιόδοξοι για την εθνική ασφάλεια στο μέλλον. Όταν ρωτήθηκαν αν η χώρα τους θα γίνει πιο ασφαλής τα επόμενα 10 χρόνια, οι ερωτηθέντες που ζουν στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, με το 42-50% από κάθε ομάδα που ρωτήθηκε να δηλώνει ότι το θεωρούσε απίθανο.
Στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι απαντήσεις ήταν πιο ομοιόμορφες. Η Κίνα και η Ινδία ήταν οι μόνες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα που είχαν την πλειοψηφία των ανθρώπων να αναφέρουν ότι ήταν αισιόδοξοι ότι η ασφάλεια στη χώρα τους θα βελτιωθεί. Αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε ενόψει της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου,
2024 στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof στο Μόναχο.
Οι συντάκτες της Έκθεσης Ασφαλείας του Μονάχου 2024 αναφέρουν: «ο Δείκτης Ασφαλείας του Μονάχου 2024 σηματοδοτεί μια μετριοπάθεια, αλλά όχι μια ρήξη, των τάσεων μετά τη ρωσική εισβολή. Οι παραδοσιακές σκληρές απειλές για την ασφάλεια φαίνεται να έχουν κορυφωθεί το 2022, αλλά παραμένουν υψηλότερες από το 2021. Μεταξύ των χωρών της G7, η απειλή της Ρωσίας, για παράδειγμα, ανέβηκε από τη 15η μεγαλύτερη ανησυχία το 2021, στην κορυφαία ανησυχία το 2022 και έπεσε στην τέταρτη το 2023. Ο κίνδυνος πυρηνικής επιθετικότητας ακολουθεί παρόμοιο μοτίβο.
Στις χώρες BICS, οι αντιλήψεις για τους κινδύνους ήταν λιγότερο ασταθείς από το 2021, υποδηλώνοντας ότι οι πολίτες βλέπουν τον πόλεμο της Ρωσίας ως λιγότερο σημείο καμπής. Το γεγονός ότι οι αντιλήψεις για το Ιράν και τη Ρωσία έχουν παραμείνει στατικές και οι απόψεις για την Κίνα έχουν ακόμη βελτιωθεί, έρχεται επίσης σε αξιοσημείωτη αντίθεση με τις απόψεις των χωρών της G7».
You will find more infographics at Statista