Μέχρι 18 Φεβρουαρίου ελεύθερη για όλους μία πολυδιάστατη έκθεση με τίτλο «Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience». Μέσο διερεύνησης και διεύρυνσης κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων στην Αθήνα.
Tο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, μέλος της Luxury Collection, της Lampsa Hellenic Hotels S.A, εορτάζοντας τα 150 χρόνια λειτουργίας του, εγκαινίασε μία πολυδιάστατη ψηφιακή έκθεση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2024 με τίτλο «Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience», αποτυπώνοντας στην ιστορική αίθουσα Grand Ballroom την ιστορία, την πολιτική και κοινωνική ζωής της Αθήνας. Η πορείας του ιστορικού ξενοδοχείου που ιδρύθηκε το 1874 με την συμφωνία Λάμψα – Κέντρου μπορεί να συγκριθεί με το ιστορικό διάσημο ξενοδοχείου Adlon (Kempinski) του Βερολίνου που ιδρύθηκε το 1907 από τον Lorenz Adlon από το Mainz, στην Unter den Linden Strasse στην ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου. Και τα δύο ξενοδοχεία αποτέλεσαν ένα μέσο διεύρυνσης κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων .
Η επιστροφή του Λάμψα στην Αθήνα και η συμμαχία με τον Σάββα Κέντρο
Η πολυδιάστατη αφήγηση του κτιρίου, το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν ξεκινά από την οικία του Αντώνη Δημητρίου (1842) και την επιστροφή του Στάθη Λάμψα στην Αθήνα, αμέσως μετά την ολοκλήρων των ακαδημαϊκών του σπουδών στο Παρίσι. Ο Στάθης Λάμψας ήθελε να αποκτήσει ένα ξενοδοχείο εφάμιλλο των Ευρωπαϊκών. Τότε το Μέγαρο Δημητρίου ιδιοκτησίας του Ηπειρώτη στην καταγωγή Σάββα Κέντρου στέγαζε την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Η μετατροπή του Μεγάρου Δημητρίου σε ξενοδοχείο, το καλύτερο κέντρο της Εγγύς Ανατολής
Το 1873, Λάμψας και Κέντρος συνεταιρίζονται και μετατρέπουν το Μέγαρο Δημητρίου σε ξενοδοχείο. Το ξενοδοχείο έτσι ξεκινά να λειτουργεί υπό το όνομα «Μεγάλη Βρετανία». Μέσα σε πέντε χρόνια αναφέρει η πολυδιάστατη διαδραστική έκθεση, η «Μεγάλη Βρετανία» γίνεται το καλύτερο ξενοδοχείο της Εγγύς Ανατολής.
Το ξενοδοχείο ήταν από τα πρώτα κτίρια της Αθήνα που ηλεκτροδοτήθηκαν.
Αρχηγείο του Γεωργίου Παπανδρέου
Το 1909, ο Θεόδωρος Πετρακόπουλος, γαμπρός του Λάμψα, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, ο οποίος επεκτείνει τις πτέρυγες. Ανάμεσα σε αυτές τις προσθήκες η πτέρυγα στην οδό Πανεπιστημίου το 1930. Το 1957 με την κατεδάφιση της πτέρυγας «Petit Palais» και ανέγερση στη θέση της νέας πτέρυγας αποκτά 401 δωμάτια.
Κατά τις πρώτες ημέρες των Δεκεμβριανών το ξενοδοχείο χρησίμευσε ως αρχηγείο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Βρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι. Στα τέλη του 1944 με στόχο την δολοφονία του Τσώρτσιλ που εσφαλμένα πίστεψαν ότι διέμενε στο ξενοδοχείο τοποθετήθηκαν εκρηκτικά που ευτυχώς ανακαλύφθηκαν.
Πρωταγωνιστής στους Ολυμπιακούς του 1896
Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, κρίσιμο ρόλο στη συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στον 5ο όροφο το 1974, τις περίφημες χοροεσπερίδες με τον χορό της Αμυγδαλιάς και πολλά άλλα.
Adlon – Μεγάλη Βρετάνια
Όπως και από θρυλικό Adlon που πέρασαν αυτοκράτορες, βασιλείς, ο Τσάρος Νικόλαος της Ρωσίας, ο Τόμας Εντισον, ο Φορντ, ο Ρόκεφελερ, και άλλοι, έτσι και στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια πέρασαν μεγάλα όνομα στην ιστορία της ανθρωπότητας όπως ο Τσώρτσιλ, ο Ωνασης, οι Κένεντυ, η Μαρία Κάλας, ο Ζακ Σιράκ, και άλλοι.
Τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετάνια και King George, Athens Capital Hotel, Hyatt Regency Belgrade και Mercure Belgrade Excelsior ελέγχονται από την Lampsa Hellenic Hotels S.A .