Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πέρασε και η Ελλάδα είναι πλέον η 16η χώρα στην ΕΕ που την κατοχύρωσε, ωστόσο οι κραδασμοί είναι μεγάλοι τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση, αυτά ήταν όμως αναμενόμενα. Το νέο είναι ότι η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν τόσο… τραμπική και η απήχησή του τέτοια που θα αναγκάσει τους διεθνείς παρατηρητές να υποβάλλουν νέες εκθέσεις για την αποτίμηση του πολιτικού ρίσκου στη χώρα.
Η είδηση από τη Βουλή δεν είναι η υπερψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με 176 ναι, ούτε οι αποχές και τα όχι, αλλά το εύρος της εσωκομματικής κριτικής που δέχθηκε η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν αντιτάχθηκε απλά στο νομοσχέδιο και όσα μπορεί αυτό να πρεσβεύει, αλλά άνοιξε όλη τη βεντάλια της συντηρητικής και της ακροδεξιάς, θέτοντας επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις συμφωνίες για το κλίμα, το εμπόριο και τη συνεπακόλουθη επισιτιστική κρίση.
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για την προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να οικοδομήσει εσωκομματική φράξια στη ΝΔ, με αντίκτυπο και στα εθνικά θέματα, τα οποία ωριμάζουν και θα βρεθούν σύντομα στο προσκήνιο. Στην ομιλία του σκιαγράφησε το εύρος του νέου μετώπου, εντάσσοντας μέσα και τη Συμφωνία των Πρεσπών και την πράσινη ατζέντα. Μάλιστα συνέδεσε τις πράσινες συμφωνίες με την επερχόμενη επισιτιστική κρίση, ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους.
Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να μη βρήκε ένθερμους χειροκροτητές στην Κ.Ο, αφού οι περισσότεροι συμπαθούντες απείχαν, στις μετρήσεις όμως βρίσκει τεράστια ανταπόκριση, που νομοτελειακά συνιστά την ανάδειξή του σε πόλο. Από τις θέσεις Σαμαρά δεν απέχουν πολύ στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι οποίοι απείχαν από την ψηφοφορία, για να αποφύγουν την ανοιχτή σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με τα ελληνοτουρκικά να ωριμάζουν γρήγορα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στα Βαλκάνια, εν μέσω της κρίσης Μπελέρη και χωρίς να έχει κυρώσει ακόμη τα τρία πρωτόκολλα που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημαντικά ορόσημα στην κυβερνητική ατζέντα τίθενται επί κινδύνω. Υπ΄ αυτό το πρίσμα η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως κυριαρχικού παίχτη και παράγοντα πλήττεται, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να έχει τοποθετηθεί στρατηγικά ώστε να καταστεί ρυθμιστής της επόμενης ημέρας στη Νέα Δημοκρατία.
Τα σενάρια που ξεδιπλώνονται πλέον είναι πολλά και οι πρεσβείες στην Ελλάδα θα στείλουν σύντομα τα report τους στα υπουργεία Εξωτερικών, σκιαγραφώντας ένα νέο περιβάλλον αυξημένου πολιτικού κινδύνου και μιας εύθραυστης κυβερνητικής σταθερότητας. Πλέον σε αυτά θα περιλαμβάνονται ο Αντώνης Σαμαράς ως εν δυνάμει αποσταθεροποιητικός παράγοντας και άλλα πρόσωπα ως “δελφίνοι”. Σίγουρα, η ηχηρή και ευρεία αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά υπονομεύει την κεντρώα στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που αξιολογείται σε συνάρτηση με την προσπάθεια ανασύνταξης της κεντροαριστεράς, που όμως παραμένει κατακερματισμένη και με εσωτερικές διαιρέσεις.
Τα μηνύματα Σαμαρά
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, αποφεύγοντας να ριχθεί «λάδι στη φωτιά», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, μετά την ηχηρή παρέμβασή του, είπε προς τους δημοσιογράφους ότι «είναι μόνο οι απόψεις μου και τίποτα άλλο».
Τα «καρφιά» του κ. Σαμαρά κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πολλά. Μεταξύ άλλων, κάλεσε την κυβέρνηση «να προσέχει γιατί η υπερβολική αυτοπεποίθηση, μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα». Κατήγγειλε «κανονικό bulling και ανεπίτρεπτες πιέσεις» στους βουλευτές. Διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν γίνονται «αντίστοιχα κομματικά φροντιστήρια για το δημογραφικό, για παράδειγμα, όπως έγινε για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών». Προειδοποίησε ότι «οδηγούμε τον κόσμο στον απόλυτο κυνισμό». Απευθυνόμενος στους «κυρίους της Κυβέρνησης», τους είπε ότι «δεν κάνετε έτσι στροφή στο “Κέντρο”. Δεν είναι ‘’Κέντρο’’ η ανατροπή της οικογένειας και η κατάργηση της Μάνας και του Πατέρα».
Για τη Συνθήκη των Πρεσπών
Αίσθηση, εξάλλου, και συζητήσεις εντός της Κ.Ο. της ΝΔ προκάλεσε η ιστορική παραπομπή από τον κ. Σαμαρά στη Συνθήκη των Πρεσπών που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ από την πλειοψηφία της Βουλής, όμως σήμερα «βρίσκονται εδώ μέσα μόλις 17 βουλευτές! Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή μας με την πραγματικότητα. Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή μας με τον κόσμο της παράταξής μας. Δεν πρέπει να σπρώξουμε την κοινωνία στα άκρα», ανέφερε.
Για τα Ελληνοτουρκικά
Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός δεν μίλησε μόνο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς επεκτάθηκε και σε άλλα μείζονα ζητήματα για τα οποία δήλωσε δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, εστίασε στα ελληνοτουρκικά και τις παλαιότερες προειδοποιήσεις του για τη συνέχιση των απειλών της Άγκυρας, όπως επίσης και για την κρίση στον αγροτικό τομέα και την επερχόμενη επισιτιστική κρίση, λόγω των «πράσινων συμφωνιών».
Για Μητσοτάκη
Ο Αντώνης Σαμαράς αμφισβητεί πλήρως την ταυτότητα της σημερινής ΝΔ, με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ίδια στιγμή που αυτός επικαλέστηκε την Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος, στοχεύοντας να διαλύσει τις ανησυχίες των βουλευτών για τον πυρήνα της ιδεολογίας της παράταξης.
Το Μαξίμου δεν αντιδρά… ακόμα
Το Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας να αποφύγει την εσωκομματική πόλωση έχει επιλέξει να μην απαντήσει στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ επενδύει στο σενάριο των επικαλυπτόμενων κρίσεων, ώστε να ξεχαστεί το ζήτημα. Άλλωστε, η πάγια θέση του Μαξίμου είναι ότι ο κ. Σαμαράς, ως πρώην πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να εκφράζεται όπως επιθυμεί, γραμμή που πιθανόν να τηρηθεί και στην παρούσα συγκυρία.
Βέβαια, τώρα γνωρίζουν ότι η απήχηση Σαμαρά τροφοδοτείται από την αντίδραση σε αυτή, κι έτσι, επιλέγουν τους χαμηλούς τόνους και την αλλαγή της ατζέντας. Αν όμως ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίσει να κλιμακώνει, τότε το Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά θα βρεθούν σε δεινή θέση….
Το σκηνικό στη Βουλή
Όσον αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η εκτίμηση που υπήρχε ήταν ότι οι θετικές γαλάζιες ψήφοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 110, ωστόσο από την άλλη υπάρχει ικανοποίηση που τα «όχι» περιορίστηκαν κατά πολύ σε σχέση με αυτά που ήταν πριν από λίγες μέρες.
Με 51 βουλευτές τελικά να παρεκκλίνουν της επίσημης γραμμής (20 «όχι» και 31 αποχές), αλλά και με το χάσμα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά να έχει βαθύνει επικίνδυνα, βρήκε η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια τη ΝΔ.
Από την ψηφοφορία απείχε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ενώ την ίδια στάση κράτησαν τελικά και τρεις υφυπουργοί, οι Σταύρος Κελέτσης, Ιωάννης Μπούγας και Μαρία Κεφάλα.
Συνολικά από τη Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο ψήφισαν μόλις 107 βουλευτές.
Αναλυτικά, οι 20 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν «όχι» είναι οι Χαράλαμπος Αθανασίου , Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης.
Την αποχή επέλεξαν οι ακόλουθοι 31: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.